HOTSCIENCE
Betelgeuse
Foto: ALMA

Science Biggest News: Cele mai importante știri ale anului 2020 (I)

de A.Th.C. HotNews.ro
O selecție a celor mai importante noutăți științifice de anul trecut – ea prezintă ce ne-au oferit mai bun cercetătorii, pierderile pe care le-am suferit și avertizările de rigoare pentru cazurile în care știința este trecută cu vederea.
Domesticirea cainelui
Foto: 3QuarksMedia / Alamy / Profimedia Images

Primii oameni care au populat Americile au făcut-o alături de câinii lor - studiu

de S.J. HotNews.ro
Primii oameni care au populat Americile au făcut-o probabil alături de însoțitorii lor canini, potrivit unui nou studiu despre originile câinilor, relatează Phys.org.
Robotul Sophia
Foto: Mikhail Tereschenko / TASS / Profimedia Images

Producătorii robotului Sophia vor să demareze producția în masă până la sfârșitul anului

de S.J. HotNews.ro
De la lansarea sa, în 2016, robotul umanoid Sophia a devenit un fenomen viral iar acum compania care stă în spatele său are o nouă viziune: să înceapă producția de masă a roboților până la finele acestui an, transmit Reuters și Agerpres.
Karel Capek
Foto: Wikimedia Commons

Se împlinesc 100 de ani de la premiera piesei care a dat naștere termenului de ”robot”

de Vlad Barza HotNews.ro
Acum 100 de ani avea premiera la Praga piesa cehului Karel Čapek în care era folosit pentru prima oară termenul ”robot”. Piesa a influențat mult tehnologia în secolul 20 și a fost un real succes datorită subiectului ei extrem de interesant. Roboții sunt, de la an la an, prezenți în tot mai multe domenii și, chiar dacă nu se pune problema să ne ia locul, ei vor schimba mult modul în care muncim și învățăm.
Varful K2
Foto: Punnawit Suwattananun, Dreamstime.com

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 23 Ian 2021 Science - Terra
K2 este un munte pe care se ajunge greu, dar se moare ușor. Pe al doilea cel mai înalt vârf al lumii au ajuns de peste 10 ori mai puțini oameni decât pe Everest pentru că terenul este și mai accidentat și vremea este mai imprevizibilă. Muntele K2 a atras exploratorii prin frumusețea sa, a fost scena unor tragedii cauzate de ghinion și dezorganizare, iar victoriile au fost și ele însoțite de episoade triste. În articol puteți citi despre cum s-au apropiat oamenii de K2, despre cum l-au cucerit și despre prețul plătit.
Obiecte de bronz de acum aproape 4.000 de ani
Foto: M.H.G. Kuijpers

Europenii foloseau acum 3.500 de ani diverse forme de bronz pe post de bani primitivi, susține un studiu la care a lucrat și un român

de Vlad Barza HotNews.ro
În Europa Centrală, acum aproape patru milenii, inele, nervuri și lame de bronz erau folosite pe post de monedă primitivă standardizată, arată un studiu publicat recent. Cercetătorii au tras concluzia, plecând de la faptul că obiectele găsite au greutate foarte apropiată, astfel că dacă sunt ținute în mână nu se simte diferența, se arată în lucrarea semnată de Maikel Kuijpers și de Cătălin Popa de la Universitatea din Leiden (Olanda) și publicată în revista PLOS ONE.
Schelet de titanozaur
Foto: Cmlndm, Dreamstime.com

Fosilele descoperite în Argentina ar putea aparține celei mai mari creaturi terestre ce a existat vreodată, un titanozaur de peste câteva ori mai greu decât un elefant

de Vlad Barza HotNews.ro
Paleontologii au descoperit în provincia Neuquén din Argentina rămășițele unui dinozaur uriaș care a trăit acum 98 de milioane de ani și, deși mai sunt multe de cercetat, este sigur că vorbim despre una dintre cele mai mari creaturi de uscat care au trăit pe Terra. Se estimează că cei mai mari dinozauri cântăreau între 70 și 110 tone și aveau mai mult de 40 de metri lungime.
Curiosity, alpinist și fotograf
Foto: mars.nasa.gov

Science Celebration: Roverul Curiosity de pe Marte a aniversat 3.000 de zile pe planetă cu o fotografie panoramică impresionantă

de A.Th.C. HotNews.ro
Marți, 19 Ian 2021 Science - Spatiul
Agenția spațială americană a sărbătorit un eveniment important: 3.000 de zile petrecute pe Marte de roverul Curiosity. Pentru a marca ocazia, NASA a publicat o nouă și remarcabilă panoramă a planetei roșii, capturată de rover.
Discul Nebra
Foto: Wikimedia Commons

Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?

de Vlad Barza HotNews.ro
Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii spunând că este o piesă excepțională de acum 3.600 de ani, în timp ce alții spun că este un fals. Discul este controversat și pentru modul în care a fost descoperit și recuperat. Discul ceresc de la Nebra este din bronz, are 32 cm diametru și 2,2 kg greutate cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Se crede că discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn descoperită vreodată.
hipopotami
Foto: YouTube

Moștenirea neobișnuită a lui Escobar: „Hipopotamii cocainei” au declanșat o dezbatere națională în Columbia

de S.J. HotNews.ro
Marți, 19 Ian 2021 Science - Terra
Pablo Escobar, cel mai cunoscut traficant de droguri columbian, a fost ucis în 1993 dar influența sa continuă să fie simțită în țara sud-americană, uneori în moduri mai puțin așteptate, relatează CNN.
Particule elipsoidale grupate în sticlă lichidă
Foto: Universitatea Konstanz

Science Report. Cercetătorii au descoperit o nouă stare a materiei: „Sticla lichidă”

de A.Th.C. HotNews.ro
Sticla lichidă elucidează o veche problemă științifică a tranziției sticlei. O echipă interdisciplinară de la Universitatea Konstanz a descoperit această nouă stare a materiei, cu elemente structurale necunoscute anterior.
Sarcofag
Foto: Profimedia Images

FOTOGALERIE Egiptul a prezentat noi descoperiri la situl Saqqara: sarcofage, măști funerare și ruinele unui templu

de Vlad Barza HotNews.ro
Anul 2020 a fost excepțional pentru arheologii egipteni, iar 2021 vine cu noi anunțuri despre care aceștia spun că vor ”rescrie istoria”. O parte dintre sarcofagele din lemn găsite anul trecut au fost deschise și examinate, iar egiptenii au anunțat noi descoperiri în situl Saqqara, la 30 km de Cairo.
Supernova
Foto: Kevin Carden, Dreamstime.com

Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 18 Ian 2021 Science - Spatiul
Astrofizicienii au, se pare, noi dovezi despre existența unei particule ipotetice despre care au postulat de acum mai bine de 4 decenii. O emisie de raze X venită de la o ”colecție” de stele neutronice numită Magnificent Seven este atât de puternică, încât ar putea veni de la axioni, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70. Dacă descoperirile se vor confirma, noi mistere ale universului ar putea fi mai aproape de rezolvare, inclusiv în legătură cu materia întunecată.
Trasaturi faciale
Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia Images

Cercetătorii au creat un algoritm care poate ghici afilierea politică a unei persoane pe baza unei singure fotografii cu fața sa

de S.J. HotNews.ro
Joi, 14 Ian 2021 Science - Tehnologie
O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a creat un algoritm AI care a dovedit o precizie de puțin peste 70% în a ghici afilierea politică a unei persoane după studierea unei singure fotografii, relatează Phys.org.
Site-ul Black Vault
Foto: Captura ecran

Întreaga colecție de documente desecretizate ale CIA privind OZN-urile este acum disponibilă online

de S.J. HotNews.ro
Joi, 14 Ian 2021 Science - Spatiul
Documentele „Black Vault” acoperă de toate de la explozii misterioase în Rusia la informări despre OZN-uri primite de înalți oficiali guvernamentali, relatează Space.com.
Un porc de acum 45.000 de ani
Foto: sciencemag.org

Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia ar putea fi cel mai vechi exemplu de artă rupestră

de Vlad Barza HotNews.ro
O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.
Quasar
Foto: arizona.edu

A fost descoperit cel mai îndepărtat quasar, situat la peste 13 miliarde de ani lumină

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 13 Ian 2021 Science - Spatiul
Astronomii au descoperit cel mai îndepărtat quasar cunoscut, situat la 13,03 miliarde de ani lumină de Terra, iar acest quasar ”găzduiește” o gaură neagră supermasivă cu masa de 1.6 miliarde de ori mai mare decât cea solară, scrie space.com. Un quasar este o sursă puternică de radiații luminoase și electromagnetice, identificată cu ajutorul radiotelescoapelor. Energia emisă de quasari se explică prin existența unei găuri negre supermasive în centrul galaxiei.
Sir David Attenborough
Foto: David Parry / PA Images / Profimedia

Sir David Attenborough s-a vaccinat împotriva COVID-19 / Mesajul naturalistului britanic

de S.J. HotNews.ro
Marți, 12 Ian 2021 Actualitate | Coronavirus
Sir David Attenborough se numără printre personalitățile care s-au vaccinat recent împotriva COVID-19, a confirmat reprezentantul său, relatează marți BBC potrivit Agerpres.
Temperaturile din Spania in dimineata zilei de 12 ianuarie
Foto: Meteociel

Vreme neobișnuită în Europa: +27 de grade în Grecia, -25 de grade în Spania

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 12 Ian 2021 Science - Terra
Vremea a fost cu totul neobișnuită în sudul Europei în ultimele zile. În Spania au fost ninsori record și în mai multe orașe temperaturile au scăzut la sub -10 grade, culminând cu -25 de grade înregistrate marți dimineața la ”polul frigului” din acea țară. Pe de altă parte, în sudul Greciei (insula Creta), maximele au ajuns ieri la +27 de grade.
Samsung si robotii de la CES
Foto: Samsung

VIDEO Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un robot care poate pune masa și poate turna vin în pahare

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 11 Ian 2021 Science - Tehnologie
Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un concept de robot care poate recunoaște și ridica obiecte de diferite mărimi, poate pune masa, poate turna vin în pahare și poate ajuta la curățenie. Acest robot este ”în fază de dezvoltare”, spune compania care a anunțat însă un aspirator robotic performant, noi televizoare și o combină frigorifică ce are panouri interschimbabile. Târgul CES Las Vegas se desfășoară online anul acesta.
Racheta SLS
Foto: NASA

NASA va testa motoarele celei mai puternice rachete construite vreodată VIDEO

de DG HotNews.ro
Luni, 11 Ian 2021 Science - Spatiul
NASA va testa pe 17 ianuarie motoarele auxiliare ale celei mai puternice rachete construite vreodată, conform unui comunicat al agenției spațiale americane, transmite luni Space.com.
Vortex polar normal
Foto: Wikipedia

Alertă meteo în emisfera nordică: Perturbarea vortexului polar amenință cu geruri zdravene Europa și SUA

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 11 Ian 2021 Science - Terra
Creșterea temperaturilor în atmosfera superioară de peste Polul Nord va face ca geruri amenințătoare să coboare în emisfera nordică.
Ruinele de la Delos
Foto: Pressfoto, Dreamstime.com

Ce se mânca în Grecia antică - De la pâine, vin și măsline, până la filosofie, beție și ”supa neagră” din Sparta

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 9 Ian 2021 Science - Arheologie
Grecii amestecau vinul cu apă și considerau barbare popoarele care îl beau fără a-l combina în acest mod, pâinea și uleiul de măsline erau de bază, iar carnea era mai scumpă și nu foarte mulți își permiteau să o mănânce des. Acum peste 2.400 de ani, în perioada de glorie a ”orașelor-stat” grecești existau și mâncăruri dezgustătoare precum ”supa neagră” din Sparta, iar ospețele aveau reguli clare. Despre mai multe tipuri de beție, despre numeroasele feluri de pește și măsline și despre cum vedeau filosofii de atunci mâncarea și cumpătarea puteți citi în articol.
Sistemul Solar timpuriu
Foto: Wikimedia Commons

Popular Science: Un ghid al secretelor fantomatice din Sistemul Solar care îi tulbură pe astronomi

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 8 Ian 2021 Science - Spatiul
Astronomii au petrecut secole desenând schițe ale vecinătății noastre din Calea Lactee. Dar desenele lor, ca toate hărțile, sunt doar aproximări ale realității.
Apusul intr-o zi de ianuarie
Foto: Hotnews

Ianuarie și extremele vremii - De la ger siberian, până la zilele excepționale cu +20 de grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 7 Ian 2021 Science - Terra
Primele zile de ianuarie au fost mai calde decât de obicei în acest an, cu maxime de 14 grade, dar prima lună din an, deși este cea mai rece, poate aduce în țară în mod excepțional și temperaturi de 20-22 de grade. Pe de altă parte, în cele mai reci luni ianuarie temperaturile au scăzut și la sub -38 de grade, cei mai reci ani fiind 1942, 1985 și 1963, arată datele ANM.
Tianwen 1
Foto: cnsa.gov.cn

Sonda chineză Tianwen-1 va ajunge în 10 februarie pe orbita lui Marte

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 6 Ian 2021 Science - Spatiul
​Sonda chineză Tianwen-1, lansată în iulie 2020, va ajunge pe 10 februarie pe orbita planetei Marte și se găsește în prezent la peste 130 de milioane de km de Terra, anunță Agenția Națională Spațială din China. Sonda de cinci tone greutate va face fotografii detaliate pentru a pregăti lansarea în luna mai a unui rover pe suprafața marțiană, primul de acest tip lansat de China. Tot în februarie vor ajunge pe orbita planetei și misiunile trimise de SUA și de Emiratele Arabe.
Expansiunea Universului
Foto: Wikimedia Commons

Astronomii s-au pus de acord asupra vârstei Universului: Modelul standard rămâne în picioare

de S.J. HotNews.ro
Marți, 5 Ian 2021 Science - Spatiul
Astronomii și-au îndreptat din nou privirea spre cea mai veche lumină din Univers de la înălțimea unui observator aflat în Deșertul Atacama din Chile, relatează Phys.org.
Satelit
Foto: Pixabay

Sateliți din...lemn? Cercetătorii japonezi au anunțat un proiect cu potențial revoluționar

de S.J. HotNews.ro
Luni, 4 Ian 2021 Science - Spatiul
Compania japoneză Sumitomo Forestry a anunțat un proiect comun desfășurat alături de Universitatea din Kyoto pentru a testa ideea utilizării lemnului drept componentă în construcția de sateliți, relatează Phys.org.
Simbolul Vestului Sălbatic
Foto: Wikipedia

Science Report: Cât de fioros a fost Vestul Sălbatic? Viața era grea, dar nu chiar ca în westernurile de la Hollywood

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 4 Ian 2021 Science - Arheologie
Oricine a văzut un western știe totul despre cât de „sălbatică” era pe atunci viața. Tinere nevinovate erau legate în lanțuri pe calea ferată, turmele cowboy-lor erau furate, iar șeriful era de obicei un tip fără ambiții și cu interes minim pentru aplicarea puținelor legi care existau. Pe scurt, riscai să te trezești în mijlocul împușcăturilor în oricare „Saloon”.
Harta cerului in ianuarie 2021
Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Ce se poate vedea cu ochiul liber pe cerul nopții în ianuarie - Mercur va putea fi văzută seara în preajma lui Jupiter și Saturn

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 4 Ian 2021 Science - Spatiul
În ianuarie, pe cerul nopții, la puțin timp după apusul Soarelui va putea fi văzută și planeta Mercur, care timp de câteva zile se va afla și în preajma lui Jupiter și Saturn. Marte se vede bine pe cerul de seară chiar dacă nu mai este la fel de strălucitoare ca în toamna lui 2020. Dimineața încă se mai vede planeta Venus, însă nu pentru foarte mult timp, fiindcă se apropie aparent de Soare și devine din ce în ce mai greu de observat, arată calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic din București.
Observatorul Arecibo (foto: JidoBG)
Foto: Wikipedia

Science News: Puerto Rico alocă 8 milioane de dolari pentru reconstruirea telescopului Arecibo

de A.Th.C. HotNews.ro
Duminică, 3 Ian 2021 Science - Tehnologie
O licărire de speranță a apărut pentru telescopul Arecibo Observatory la sfârșitul anului trecut. „El Nuevo Dia” informează că Vanda Vazquez, guvernatoarea teritoriului Puerto Rico, a semnat un ordin executiv prin care aprobă alocarea a 8 milioane de dolari pentru refacerea radiotelescopului.
Temperaturile pe 30 decembrie la ora 14
Foto: ANM

Sfârșit de an deosebit de călduros - Marți au fost 19 grade în țară, iar miercuri 18 grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 30 Dec 2020 Actualitate | Esențial
Săptămâna aceasta a fost deosebit de caldă pentru finalul lui decembrie, maximele fiind în unele locuri și cu peste 10 grade peste valorile normale. Marți au fost aproape 19 grade la Zimnicea iar miercuri, 18 grade la Călărași, arată datele ANM. Și noaptea au fost locuri unde temperatura nu a scăzut sub 10 grade. Și joi va fi cald, cu maxime de 17 grade.
Produse din carne
Foto: pixabay.com

Carnea organică este la fel de costisitoare pentru schimbările climatice precum cea obținută tradițional - studiu

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 23 Dec 2020 Science - Terra
Costurile pe care producția de carne organică le cauzează în ceea ce privește schimbările climatice sunt la fel de ridicate precum cele ale obținerii cărnii prin metode convenționale de agricultură, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian.
Neptun
Foto: NASA

Planeta Neptun și uriașele ei furtuni ”plimbărețe”. Ce se întâmplă pe cea mai vântoasă planetă din Sistemul Solar

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Dec 2020 Science - Spatiul
Neptun, cea mai vântoasă planetă din sistemul solar și singura ce nu este vizibilă cu ochiul liber, găzduiește furtuni uriașe ce pot fi de dimensiunea Terrei, iar în norii din cristale de metan înghețat, temperaturile scad la sub -200 de grade Celsius. Astronomii urmăresc fascinați aceste uragane - mamut ce se desfășoară la peste 4 miliarde km de Terra și se întreabă de ce se mișcă atât de repede și dispar aproape fără explicație.
Bathynomus rakasa
Foto: SJADES 2018

Science News: Faceți cunoștință cu „Darth Vader”, izopodul uriaș din apele Indoneziei

de A.Th.C. HotNews.ro
Marți, 22 Dec 2020 Science - Terra
Noua specie descoperită este una din cele mai mari izopode cunoscute. Creaturile marine asemănătoare gândacilor care mișună pe fundul oceanelor pot crește până la mărimea unor căței, iar acest nou reprezentant este unul din cele mai mari, scrie Live Science.
Bebelus
Foto: Salvati Copiii

„Îngrijorări serioase”: Cercetătorii au descoperit particule de microplastic în placenta bebelușilor nenăscuți

de S.J. HotNews.ro
Marți, 22 Dec 2020 Science - Stiintele vietii
Particule de microplastic au fost descoperite pentru prima dată în placenta bebelușilor nenăscuți, lucru care cauzează „îngrijorări serioase” în rândul cercetătorilor, relatează The Guardian.
Calea Laptelui
Foto: European Southern Observatory

Science Report: În Calea Lactee sunt probabil o mulțime de civilizații dispărute

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 21 Dec 2020 Science - Spatiul
Cele mai multe dintre civilizațiile extraterestre care au fost găzduite vreodată de galaxia noastră deja s-ar fi împins probabil singure spre dispariție. Este concluzia unui nou studiu, publicat pe 14 decembrie în baza de date arXiv și citat de Live Science. Autorii au utilizat astronomia modernă și modelarea statistică pentru a cartografia apariția și moartea vieții inteligente în timp și în spațiul Căii Lactee.
Jupiter si Saturn
Foto: Chayanan Phumsukwisit, Dreamstime.com

Jupiter și Saturn, portretul celor mai mari două planete din sistemul solar și sateliții lor super-interesanți

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 21 Dec 2020 Science - Spatiul
Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, poartă numele conducătorului zeilor romani și ziua durează doar 10 ore. Saturn poartă numele zeului roman al recoltei, este celebru pentru superbele sale inele alcătuite din gheață, piatră și praf și ambele planete au sateliți naturali ce merită explorați pentru că ar putea exista forme simple de viață. Cele două planete se vor vedea extrem de apropiate pe cerul nopții (precum un astru dublu), chiar dacă ele sunt despărțite în realitate de peste 650 milioane km.
Googe doodle despre conjunctia Jupiter Saturn
Foto: Google

Google celebrează printr-un doodle animat conjuncția Jupiter - Saturn

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 21 Dec 2020 Science - Spatiul
Google celebrează printr-un logo special animat conjuncția Jupiter - Saturn care este evenimentul astronomic al anului. Luni după ora 17.00 cele mai mari două planete din sistemul solar ne vor apărea extrem de apropiate pe cer, formând un fel de ”stea dublă”. Din păcate se pare că în foarte puține locuri din țară va putea fi vizibil fenomenul, din cauza nebulozității ridicate.
Radiotelescopul FAST din Guizhou
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

​Science News: China promite că va deschide cel mai mare radiotelescop de pe planetă pentru restul lumii

de A.Th.C. HotNews.ro
Duminică, 20 Dec 2020 Science - Spatiul
Aflat la Pingtang, în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, telescopul sferic cu apertura de 500 m FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) a devenit cel mai mare din lume după ce a fost finalizat în 2016, depășind Observatorul Arecibo care a deținut această poziție timp de 53 de ani.
Exoplanetă pe orbita unei stele îndepărtate
Foto: NASA Ames

Cercetătorii au anunțat detectarea în premieră a unor emisii radio provenite de la o exoplanetă

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 18 Dec 2020 Science - Spatiul
Membrii unei echipe de cercetare care studiază trei stele diferite despre care se știe că au pe orbită exoplanete au anunțat că au detectat în premieră absolută emisii radio provenind de la o planetă aflată pe orbita unei alte stele decât Soarele, scrie vineri Space.com citat de Agerpres.
Statuia descoperita in Chongqing
Foto: ChinaImages / Profimedia

FOTO O statuie religioasă uriașă a fost descoperită între blocurile unui oraș din China

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 18 Dec 2020 Science - Arheologie
Rezidenții unui cartier vechi din orașul Chongqing aflat în sud-vestul Chinei au trecut timp de ani de zile pe lângă două blocuri construite pe o pantă abruptă fără să știe ce se află dedesubt: o statuie religioasă uriașă sculptată direct în rocă, relatează CNN.
conjunctie Jupiter-Saturn
Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Jupiter și Saturn, vizibile ca un astru dublu în 21 decembrie / Un fenomen similar va mai avea loc abia în 2080

de Redactia HotNews.ro
Vineri, 18 Dec 2020 Science - Spatiul
Planetele Jupiter și Saturn se vor apropia aparent una de alta, în 21 decembrie, fiind vizibile ca un astru dublu pe cerul de seară. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi în 15 martie 2080.
Cutia de trabucuri in care a fost gasita relicva Dixon
Foto: University of Aberdeen

O relicvă din Marea Piramidă din Giza pierdută de peste 7 decenii a fost descoperită în Scoția în interiorul unei cutii de trabucuri

de S.J. HotNews.ro
Joi, 17 Dec 2020 Science - Arheologie
Când curatorul asistent Abeer Eladany revizuia anul trecut obiecte din colecțiile muzeului Universității Aberdeen, aceasta a descoperit un obiect care părea să nu fie la locul său, relatează CNN.
Sosirea capsului Chang’e 5
Foto: Captura YouTube

China va mai lansa trei misiuni către Lună, vrea să aducă roci de pe Marte, dar ar putea să trimită o sondă către Jupiter și să exploreze asteroizi

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 17 Dec 2020 Science - Spatiul
China are planuri foarte mari pentru programul său spațial, după ce misiunea Chang’e 5 a reușit să aducă roci de pe o parte a Lunii care nu a mai fost explorată. Va mai trimite trei misiuni către Luna, iar pe termen lung planul este de a duce oameni pe Lună și de a construi și o bază lunară. China mai vrea să aducă mostre de rocă de pe Marte, dar și să exploreze asteroizi și să trimită o sondă către Jupiter. China este principalul rival al SUA în viitoarea ”cursă spațială” a cărei miză ar putea fi pe termen lung exploatarea comercială a resurselor pe Lună și folosirea Lunii ca bază pentru misiuni mai îndepărtate.
Google
Foto: Nadeesha Gamage, Dreamstime.com

Cresc tensiunile la Google, după concedierea unei cercetătoare cunoscute. Colegii săi cer schimbări și vor ca un vicepreședinte să fie retrogradat

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 17 Dec 2020 Economie | IT
Un grup de cercetători pe domeniul AI la Google au trimis o scrisoare conducerii și cer o schimbare a politicilor companiei, mai multă transparență și retrogradarea unui vicepreședinte. Este semn că lucrurile sunt tot mai tensionate în divizia de Inteligență Artificială de la Google după ce la început de decembrie a fost concediată Timnit Gebru, co-directoare pe probleme de etică și o voce cunoscută în domeniu.
Lacuste
Foto: Avstraliavasin, Dreamstime.com

Un om care a murit de constipație acum peste 1.000 de ani a mâncat doar lăcuste în ultimele luni de viață

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Dec 2020 Science - Arheologie
Un om care a trăit acum mai bine de un mileniu în Texas a murit din cauza unei forme severe de constipație, iar în ultimele luni din viață a mâncat lăcuste, arată cele mai noi cercetări pe o mumie descoperită în 1937. Resturile umane s-au păstrat datorită climatului arid și cercetările făcute prin metode moderne arată că în ultimele săptămâni de viață omul a suferit îngrozitor.
Greiere
Foto: Gerald D. Tang, Dreamstime.com

O specie de greier folosește frunzele pe post de ”megafon” pentru a atrage femelele

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Dec 2020 Science - Terra
O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere, arată un studiu din India. Femelele de Oecanthus henryi sunt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sunt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze.
Cangur
Foto: Milleflore Images-Australiana / Alamy / Profimedia

Cangurii pot învăța să comunice cu oamenii, afirmă un nou studiu

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 16 Dec 2020 Science - Stiintele vietii
Cangurii pot învăța să comunice cu oamenii în mod similar cu câinii domestici, folosindu-și privirea pentru a „arăta” și cere ajutor, afirmă cercetătorii într-un nou studiu publicat miercuri, relatează Reuters și BBC.
Masivul Everest
Foto: Wikipedia

Science News: Muntele Everest a crescut cu 86 cm, dar tot nu este cel mai înalt de pe Pământ

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 14 Dec 2020 Science - Terra
China și Nepalul au confirmat săptămâna trecută noua dimensiune standard a muntelui Everest, masivul neregulat din Himalaya care le încalecă granița. Cel mai înalt pisc din lume este acum puțin mai înalt în mod oficial și acesta nu este sfârșitul poveștii. Schimbările geologice, metodele complicate de a măsura un munte și criteriile variate de aflare a celei mai înalte culmi din lume dau certitudinea că nu este o chestiune închisă pentru totdeauna.
Tigru bengalez
Foto: pixabay.com

Nepal: Tigru bengalez, observat la o altitudine de aproape 3.200 de metri

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Dec 2020 Science - Terra
Un tigru regal de Bengal a fost observat la o altitudine de 3.165 de metri în Nepal, fiind cea mai ridicată altitudine la care au fost văzute vreodată astfel de animale, conform autorităților forestiere nepaleze, transmite sâmbătă DPA, preluată de Agerpres.
Altar Israel
Foto: Twitter

Altar păgân vechi de 1800 de ani, descoperit într-o biserică bizantină din Israel

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Dec 2020 Science - Arheologie
O echipă de arheologi a descoperit în nordul Israelului un altar antic, cu o vechime estimată la 1800 de ani, dedicat zeului Pan, zeul turmelor și al ciobanilor, ascuns într-o biserică bizantină, transmite sâmbătă Live Science, preluată de Agerpres.
Sonda Beresheet
Foto: NASA

Israelul pregătește o misiune complexă cu două sonde care să aselenizeze în zone diferite ale Lunii

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Dec 2020 Science - Spatiul
Israelul pregătește o nouă misiune spațială lunară cu care speră să aibă mai mare succes decât la prima misiune care s-a terminat prost anul trecut. Israelul vrea să trimită două sonde pe Lună, sonde care să aterizeze simultan în zone diferite ale astrului și pe orbita lunară va duce o navetă care, dacă nu apar probleme, ar trebui să reziste câțiva ani și să trimită date. Misiunea va porni în 2024.
NASA si revenirea omului pe Luna
Foto: NASA

VIDEO NASA a ales 18 astronauți pentru programul spațial ce va marca reîntoarcerea oamenilor pe Lună după jumătate de secol

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Dec 2020 Science - Spatiul
NASA a numit 18 astronauți - nouă femei și nouă bărbați - care vor lua parte la programul spațial Artemis ce-și propune să ducă oameni pe Lună la mijlocul acestui deceniu și va marca încă o premieră: o femeie astronaut care va ajunge pe Lună. Planurile sunt mult mai mari: stabilirea unei baze permanente lunare numită Gateway, după anul 2030 și continuarea explorărilor. Totul va fi posibil însă doar dacă NASA primește finanțarea necesară, iar acest lucru este incert.
Racheta Starship a SpaceX
Foto: SpaceX

SpaceX Starship SN8 a explodat la aterizare, în timpul unor teste. Musk nu renunță: ”Marte, pregătește-te, venim!” VIDEO

de DG HotNews.ro
Joi, 10 Dec 2020 Actualitate | Esențial
Prototipul Starship SpaceX a explodat în timp ce încerca să aterizeze, după testele de lansare de la baza companiei din Boca Chica, din Texas, relatează The Guardian. Testele au fost transmise live, iar imaginile au surprins momentul în care racheta aterizează cu mare viteză, urmând instrucțiunile de coborâre în altitudine înainte să dispară efectiv într-o imensă minge de foc.
Reprezentare artistica a unui pterozaur
Foto: Joe Tucciarone / Sciencephoto / Profimedia Images

Cercetătorii au elucidat una din cele mai vechi engime ale paleontologiei: Originea pterozaurilor, uriașele reptile zburătoare care au dominat cerul în perioada dinozaurilor

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 9 Dec 2020 Science - Arheologie
Oamenii de știință cred că au elucidat una din cele mai vechi enigme ale paleontologiei: originile evoluției pterozaurilor, reptilelor zburătoare care au dominat cerul în același timp în care dinozaurii erau maeștri de necontestat ai pământului, relatează Reuters.
Everest
Foto: Wikimedia Commons

Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru - China și Nepalul au anunțat noua valoare, după măsurători high-tech

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 8 Dec 2020 Science - Terra
China și Nepalul au făcut marți un anunț despre care s-a vorbit mult în ultimele luni, deși nu avea cum să fie un anunț șoc. Cele două state au anunțat noua valoare a altitudinii celui mai înalt vârf din lume: 8,848.86 metri, doar cu câteva zeci de centimetri mai mult decât valorile din trecut. Noua valoare nu este importantă doar pentru geologi, ci este și o chestiune de mândrie națională, de independență și de a dovedi ce pot face noile tehnologii.
Voyager
Foto: NASA

Sondele Voyager fac descoperiri chiar și la 23 de miliarde de km depărtare de Terra

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 7 Dec 2020 Science - Spatiul
​Sondele americane Voyager au fost lansate acum 43 de ani și se găsesc la 18 și respectiv 23 de miliarde de km de Terra, însă reușesc și din spațiul interstelar să descopere fenomene interesante. Voyager 1 și 2 au captat un eveniment legat de electroni cosmici și de unde de șoc provenite de la Soare, iar rezultatul este interesant fiindcă vorbim despre obiectele care au făcut măsurători la cele mai mari distanțe de Terra.
-
Foto: Hansen Zhong via Nature

China spune că a obținut un avantaj important în cursa dezvoltării computerelor cuantice

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 4 Dec 2020 Economie | IT
China spune că a reușit să obțină un avantaj important în cursa dezvoltării computerelor cuantice și susține că un computer bazat pe fotoni a reușit să facă în 200 de secunde calcule care ar fi realizate în 2,5 miliarde de ani de către un supercomputer convențional. Google și IBM au anunțat în ultimii ani progrese importante în domeniu și s-au și contrat pe acest domeniu, dar China vine puternic din urmă și va investi 10 miliarde dolari într-un laborator de cercetare.
Craterul Jezero, un loc odinioara inundat de apa
Foto: NASA

Science News: Planeta Marte a murit acum miliarde de ani, dar respirația ei încă se pierde în spațiu

de A.Th.C. HotNews.ro
Joi, 3 Dec 2020 Science - Spatiul
Planeta roșie este o planetă moartă, dar nu a fost mereu așa. Rovere și sateliți au găsit dovezi clare că prăfuitele câmpii marțiene erau odată străbătute de fluvii care se vărsau în lacuri imense, poate chiar într-un ocean global. Cald și umed, străvechiul Marte ar fi putut oferi un climat favorabil pentru apariția microbilor, precum Pământul odinioară.
Prabusirea telescopului Arecibo
Foto: elnuevodia.com

VIDEO Imagini impresionante cu prăbușirea radiotelescopului Arecibo

de I.B. HotNews.ro
Celebrul radiotelescop Arecibo de pe insula americană Puerto Rico, folosit de astronomii din întreaga lume și care a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele, s-a prăbușit marți după 57 ani de funcționare, scrie AFP. Elnuevodia.com prezintă imagini din mai multe unghiuri cu prăbușirea celebrului radiotelescop.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Un fiu exemplar
- Alo, mamă, nu te speria, te rog să nu intri în panică, nu e nimic grav, dar sunt la spital!- Manole...
Bancul zilei: Ninsorile, guvernanții și școala online
Comitetul de părinți a luat act cu îngrijorare de buletinul METEO care anunță ninsori la acest sfârșit de săptămână. Părinții speră ca stratul de zăpadă să nu depășească 10 cm...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by