HOTSCIENCE
Eminescu si Einstein
Foto: Wikimedia Commons

Cine a descoperit teoria relativității, Einstein sau Eminescu? VIDEO

de Cristian Presură HotNews.ro
Miercuri, 15 Ian 2020 Actualitate | Esențial
Știați că, în poeziile lui Eminescu, se găsesc indicii ale teoriei relativității ? Că sunt sugestii ale unor concepte din mecanica cuantică? Că manuscrisele lui Eminescu conțin celebra formulă a lui Einstein E=mc2, cu zeci de ani înainte ca ea să fie descoperită ? Să fi descoperit Eminescu teoria relativității, înaintea lui Einstein? Haideți să lămurim misterul !
Proxima Centauri, cel mai apropiat vecin al nostru
Foto: ESA/Hubble & NASA

Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, are încă o planetă pe orbita sa

de V.M. HotNews.ro
Joi, 16 Ian 2020 Science - Spatiul
Cea mai apropiată stea de Soare, pitica roșie Proxima Centauri, are încă o planetă pe orbită, conform unei descoperiri recente care trebuie însă să fie confirmată, transmite Space.com, citat de Agerpres. Proxima c este de cel puțin 6 ori mai masivă decât Pământul și ar putea astfel aparține tipului de planete denumite "super-Terre".
Terra
Foto: NASA

Fosforul, unul dintre elementele esențiale pentru viață, a fost adus pe Pământ de comete (studiu)

de V.M. HotNews.ro
Un element chimic fundamental pentru viață, fosforul, a ajuns pe Pământ adus de comete și asteroizi, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, scrie Agerpres.
Triunghiul de iarna
Foto: Wikimedia Commons

Steaua gigant Betelgeuse a pierdut masiv din luminozitate, astronomii se întreabă dacă evenimentul ar putea anunța explozia sa în supernovă

de R.M. HotNews.ro
Marți, 14 Ian 2020 Science - Spatiul
Steaua gigant Betelgeuse (Alpha Orionis), una dintre cele mai strălucitoare din Calea Lactee, pierde masiv din luminozitate de câteva săptămâni, un eveniment ce ar putea anunța explozia sa în supernovă, fenomen rarisim în galaxia noastră, scrie AFP.
Carduri
Foto: Pixabay.com

În fiecare săptămână în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, cât un card de credit

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Science - Terra
În fiecare săptămână în corpul unui pământean ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui card de credit, arată un studiu WWF International, citat de Reuters și Mediafax.
Luna
Foto: Pixabay.com

Prima eclipsă de Lună de anul acesta care se va vedea și din România. Ce tip de eclipsă se va produce vineri noapte

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 10 Ian 2020 Science - Spatiul
Luna ianuarie din 2020 este marcată de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul României, transmite Agerpres. La 10 ianuarie poate fi urmărit o eclipsă de Lună prin penumbră din Europa, din Asia, din Australia și din Africa.
Studiu gen
Foto: Cnrs.fr

Copiii, și în special băieții, asociază puterea cu masculinitatea (studiu)

de R.M. HotNews.ro
Încă de la vârsta de patru ani, copiii, și în special băieții, asociază în general puterea și masculinitatea, potrivit unui studiu publicat joi de revista științifică Sex Roles, scrie AFP.
Reprezentare artistica a planetei TOI 700 d
Foto: NASA

O planetă potențial locuibilă, descoperită la ”doar” 100 de ani lumină de sistemul nostru solar

de G.S. HotNews.ro
Marți, 7 Ian 2020 Science - Spatiul
O planetă potențial locuibilă, cu doar puțin mai mare decât Terra, a fost descoperită de satelitul TESS, al NASA, la doar 100 de ani lumină de Sistemul nostru Solar, potrivit techcrunch.com, citat de Mediafax.
Virusul gripei, marit de 100.000 de ori
Foto: Wikipedia

​Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (I)

de A.Th.C. HotNews.ro
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea bozonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Enceladus, „luna” lui Saturn
Foto: Hotnews

Science Report: Dacă vom descoperi viață pe Europa sau Enceladus va fi probabil „a doua geneză”, nu una identică cu cea terestră​

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 20 Dec 2019 Science - Spatiul
Dacă există creaturi care înoată în oceanele îngropate de pe corpuri cerești de la marginea sistemului solar, ele probabil că nu sunt înrudite cu noi, spun oamenii de știință. Unii dintre ei cred că viața s-a mutat de pe o lume pe alta, călătorind pe bucăți de stânci aruncate în spațiu de impactul unei comete sau al unui asteroid.
pancreas
Foto: Wikimedia Commons/Scientific Animation Inc.

Science Report: Savanți din Israel ar fi creat un tratament care vindecă în 14 zile cancerul pancreatic letal

de A.Th.C. HotNews.ro
Marți, 3 Dec 2019 Science - Stiintele vietii
Un nou tratament creat la Universitatea din Tel Aviv poate induce distrugerea celulelor pancreatice canceroase, eradicând până la 90% din ele după două săptămâni de injecții zilnice cu molecule denumite PJ34. Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai dificile de tratat. Cei mai mulți oameni diagnosticați cu această boală trăiesc mai puțin de cinci ani după diagnostic.
Gaura neagra (reprezentare grafica)
Foto: pixabay.com

Gaura neagră ”care nu ar trebui să existe” chiar nu există. Cercetătorii chinezi au greșit calculele

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 13 Dec 2019 Science - Spatiul
În urmă cu două săptămâni o echipă de astronomi a publicat un studiu în jurnalul Nature în care susțineau că au identificat o gaură neagră de masă stelară "imposibil" de masivă, nu foarte departe de Soare, în Calea Lactee.
Monede de la Beta Samati
Foto: Antiquity Publications

Etiopia: Arheologii au descoperit un oraș de 2.800 de ani vechime dintr-un imperiu african ce a rivalizat cu cel Roman

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 12 Dec 2019 Science - Arheologie
După aproape zece ani de excavații, arheologii au publicat date despre un oraș african uitat, locuit timp de 14 secole, începând cu secolul VIII î Hr. Au fost descoperite și clădiri din piatră, dar și simboluri creștine de acum 1700 de ani. Orașul a fost parte a unui imperiu nord-african numit Aksum care a dominat regiunea între anii 80 î Hrși 825 e n. Aksum a fost una dintre marile puteri ale vremii, fiindcă a cucerit regiunile învecinate și făcea intens comerț cu Imperiul Roman.
Salvati clima!
Foto: Captura YouTube

Science Report: De ce sunt greșite previziunile apocaliptice despre schimbarea climei

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Science - Stiinte fundamentale
Jurnaliști și activiști pentru mediu au făcut în ultimele săptămâni o serie de preziceri apocaliptice despre impactul schimbărilor climei. Bill McKibben a sugerat că incendiile provocate de climă din Australia l-au făcut pe ursulețul koala „extinct funcțional.” Extinction Rebellion a spus că „miliarde vor muri” și „viața pe pământ moare.” Vice a scris: „Colapsul civilizației poate că a și început”. Dar Michael Shellenberger, citat de Forbes, este de altă părere.
Una dintre imaginile create acum 44.000 de ani
Foto: Nature

Cea mai veche poveste spusă vreodată - Într-o peșteră din Indonezia a fost descoperită o pictură de 44.000 de ani, reprezentând o scenă de vânătoare

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Dec 2019 Science - Arheologie
Arheologii care au făcut cercetări în peșterile din Indoezia spun că au descoperit cea mai veche operă de artă care spune o poveste: o scenă de vânătoare pictată cu pigment roșu pe pereții unei peșteri, acum 43.000 de ani. Pictura din insula Sulawesi înfățișează oameni supranaturali care vânează animale sălbatice. Este, spun arheologii, cea mai veche reprezentare de artă figurativă. Scena este extrem de sofisticată pentru cât este de veche și arată că oamenii aveau capacități creative extraordinare.
Profesorul George Church de la Harvard
Foto: YouTube

Science News: Îmbătrânirea oamenilor va deveni reversibilă în mai puțin de 20 de ani, spune un genetician de top de la Harvard

de A.Th.C. HotNews.ro
Miercuri, 11 Dec 2019 Science - Stiintele vietii
Până acum, îmbătrânirea a fost inversată doar la șoareci. Vom ști în curând dacă metoda dă rezultate la cockeri spanieli. Profesorul George Church, care conduce 100 de oameni de știință într-un laborator de la Harvard Medical School, crede că va fi disponibilă pentru oameni în mai puțin de 20 de ani.
Fizica
Foto: Facebook

​Science News: Un student rezolvă un mister al fizicii vechi de decenii

de A.Th.C. HotNews.ro
​O întrebare i-a frământat pe fizicieni timp de peste jumătate de secol: de ce par blocate bulele de gaz din interiorul unui tub vertical îngust? Răspunsul găsit de un student poate contribui la explicarea comportamentului gazelor naturale captive în interiorul rocilor poroase.
Sonda Parker
Foto: NASA

"Am așteptat decenii și decenii pentru a înțelege aceste mistere". Sonda Parker a trimis o cantitate spectaculoasă de date despre Soare

de G.S. HotNews.ro
Joi, 5 Dec 2019 Science - Spatiul
Sonda Parker, care a stabilit deja recordul pentru cel mai apropiat vehicul de Soare, a trimis "o cantitate spectaculoasă de date" despre coroana extrem de fierbinte a astrului, unde a descoperit "o lume uimitor de haotică", au anunțat cercetătorii care se ocupă de acest proiect, potrivit Mediafax.
Cometa Borisov
Foto: Gemini Observatory/AURA/NSF/NRC

Cometa Borisov, venită din afara Sistemului Solar, se va afla cel mai aproape de Terra pe 28 decembrie

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 4 Dec 2019 Science - Spatiul
Cometa 2I/Borisov, al doilea obiect din afara Sistemului nostru Solar detectat vreodată de cercetători, se va afla cel mai aproape de Terra pe 28 decembrie, iar evenimentul este așteptat cu sufletul la gură de astronomi, care pot astfel să afle mai multe informații despre corpurile interstelare.
Ionoterra
Foto: Hotnews

O companie din Israel susține că este prima din lume care poate prezice cutremure chiar și cu opt ore înainte. În 2020 va încerca să prezică peste 90% din cutremurele din Vrancea

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 29 Nov 2019 Science - Terra
O companie din Israel, la care sunt și investitori români, susține că este prima din lume care poate prezice cutremure cu opt ore înainte de producerea lor și pentru asta nu cercetează ce se întâmplă în pământ, ci în ionosferă, strat superior al atmosferei. Compania numită Ionoterra susține că a prezis cu acuratețe de 90% cutremure din Grecia și Turcia, iar în a doua parte a lui 2020 va aduce instrumente sofisticate în România pentru a prezice seisme în zona Vrancea. Cercetările vor fi realizate cu Politehnica București, iar rectorul Mihnea Costoiu s-a arătat încântat de proiect și de rezultate.
Gaura neagra
Foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit o gaură neagră atât de mare încât "nu ar fi trebuit să existe" în galaxia noastră

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 27 Nov 2019 Science - Spatiul
Astronomii au descoperit o enormă gaură neagră în Calea Lactee, atât de mare încât pune în discuție teoriile existente privind evoluția stelelor, au afirmat cercetătorii, citați de AFP.
Cosmos
Foto: pixabay.com

Science Report: Fizicienii au creat cea mai detaliată simulare a Universului din istorie

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 22 Nov 2019 Science - Spatiul
Un puzzle dintre cele mai dificile și nerezolvate ale cosmologiei este modul în care diversitatea galaxiilor dinamice și structurate pe care o observăm azi a apărut din haosul înflăcărat de la Big Bang. În căutare de răspunsuri, o echipă internațională de oameni de știință a creat cel mai detaliat model la scară mare al universului de până acum, o simulare pe care ei o numesc TNG50.
Expozitia de obiecte chinezesti din aur de la Muzeul National de Istorie
Foto: Hotnews

​FOTOGALERIE Chinezii, aurul și împăratul ”grevist” - Povestea unor obiecte vechi de 400 de ani pe care le puteți vedea la București

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Nov 2019 Science - Arheologie
Pe la 1600 lumea avea cam 600 de milioane de locuitori, iar un sfert dintre ei trăiau în China dinastiei Ming. La București s-a deschis o expoziție unde sunt expuse 150 de obiecte din aur produse acum patru secole la atelierele unui împărat chinez cu totul deosebit, împărat care timp de 30 de ani a refuzat să se implice în problemele statului. Cu toate acestea, Wanli a fost considerat unul dintre cei mai inteligenți suverani chinezi, iar aurul său, care a fost lucrat cu o măiestrie uluitoare, poate fi admirat într-o expoziție, la Muzeul Național de Istorie. În articol puteți citi despre mausoleul împaratului și despre China de acum patru secole.
Stele cazatoare
Foto: Observatorul Astronomic Vasile Parvan Barlad

Curentul de meteori Leonide ajunge în punctul maxim în noaptea de duminică spre luni

de V.M. HotNews.ro
Duminică, 17 Nov 2019 Science - Spatiul
Leonidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori active într-un an, care poate fi observat în 2019 între 6 și 30 noiembrie, va avea punctul maxim de activitate în noaptea de duminică spre luni.
La Omu
Foto: Hotnews

Vântul a bătut cu aproape 180 km/h la vârful Omu, una dintre cele mai mari valori înregistrate vreodată acolo

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 14 Nov 2019 Actualitate | Esențial
La vârful Omu rafalele de vânt au atins aproape 180 km/h miercuri seara, fiind printre cele mai mari viteze înregistrate de când se fac măsurători. Nu există an în care viteza maximă a vântului să nu atingă cel puțin 120 km/h la cea mai înaltă stație meteo din țară, însă 178,2 km/h reprezintă o excepție. Miercuri a fost o zi specială și la temperaturi, fiindcă cel mai cald a fost la Făgăraș, un loc care foarte rar are ocazia să ”găzduiască” cea mai ridicată temperatură a zilei.
Ultima Thule
Foto: NASA

NASA redenumește cel mai îndepărtat corp celest explorat vreodată, după ce Ultima Thule a stârnit critici legate de conotații naziste

de R.M. HotNews.ro
Miercuri, 13 Nov 2019 Science - Spatiul
Corpul celest cel mai îndepărtat observat vreodată a fost redenumit oficial marți Arrokoth, ceea ce înseamnă "cer" în limba tribului amerindian Powhatan, după ce primul nume, Ultima Thule, a stârnit controverse din cauza unei asocieri cu vocabularul nazist, scrie AFP.
EPIC Dublin
Foto: Hotnews

​VIDEO, FOTO Povestea milioanelor de oameni care au părăsit ”insula de smarald” - Foamete, disperare și drumul însângerat către vremuri mai bune

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Nov 2019 Science - Arheologie
Irlanda este un loc cu totul special fiindcă populația insulei era la 1850 mult mai numeroasă decât în prezent, în timp ce în mai toate țările lumii populația s-a dublat sau triplat în 170 de ani. De mai mult de un mileniu oamenii au tot părăsit ”insula de smarald”, iar povestea a 10 milioane de oameni este spusă de un ”muzeu digital” din Dublin. În locul numit EPIC nu sunt vitrine cu obiecte vechi, ci zeci de ecrane uriașe, proiecții, senzori și jocuri. Istoria nu trebuie să fie un șir sec de nume și date, iar muzeul deschis în 2016 este cu totul special. În articol puteți citi și despre istoria valurilor de plecări din Irlanda și despre ”Foametea Cartofului”, unul dintre cele mai negre momente ale Europei în secolul 19.
Voyager 2
Foto: NASA

Voyager 2 a transmis primele date din spațiul interstelar, la peste 40 de ani de la lansare

de R.M. HotNews.ro
Luni, 4 Nov 2019 Science - Spatiul
După 41 ani de călătorie și aproape 18 miliarde de kilometri parcurși, celebra sondă Voyager 2 a părăsit cupola protectoare a Soarelui pentru a intra în spațiul interstelar, de unde oferă în continuare observații prețioase legate de granița dintre aceste două lumi, scrie AFP.
Spektr-RG
Foto: youtube.com

Telescopului spațial Spektr-RG. Primele observații

de I.B. HotNews.ro
Joi, 7 Nov 2019 Science - Spatiul
Institutul german Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics a publicat recent o primă serie de imagini capturate cu ajutorul telescopului spațial Spektr-RG. Așteptată cu interes de comunitatea astronomică, mai ales pe fondul diminuării din ultimii ani a capacității de studiere a Universului cu observații în bandă X, Spektr-RG nu a dezamăgit, primele imagini de test fiind la o calitate foarte bună, potrivit Space Alliance.
virus
Foto: Hotnews

Virusul rujeolei resetează sistemul imunitar mai rapid decât HIV (studiu)

de R.M. HotNews.ro
Ca și virusul SIDA, virusul rujeolei atacă sistemul imunitar, potrivit unui studiu publicat joi de Science, iar bolnavii devin aproape la fel de vulnerabili ca un nou născut în fața agenților patogeni, ceea ce face vaccinul și mai valoros, scrie AFP.
Zambezi in Botswana
Foto: Wikimedia Commons

„Patria ancestrală” a omului modern, localizată în Botswana

de V.M. HotNews.ro
O nouă piesă în puzzle-ul evoluției umane: prima „patrie” a omului modern tocmai a fost localizată a fi o regiune din sudul Africii, situată mai exact în nordul actualei țări Botswana, unde strămoșul nostru comun a trăit în urmă cu 200.000 de ani, înainte de a migra 70.000 de ani mai târziu, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, scrie AFP.
Sistemul nostru solar
Foto: pixabay.com

Un asteroid mare din sistemul nostru solar ar fi de fapt o planetă pitică - studiu

de G.S. HotNews.ro
Luni, 28 Oct 2019 Science - Spatiul
Un corp ceresc de mari dimensiuni, considerat al patrulea cel mai mare asteroid din sistemul solar, ar putea fi o planetă pitică, a anunțat Uniunea Astronomică Internațională (IAU), citată luni de Press Association și Agerpres.
O lume stranie
Foto: YouTube

​Science Report: Omenirea ar putea fi singura formă inteligentă de viață din univers, dacă evoluția are ceva de spus

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 25 Oct 2019 Science - Spatiul
Suntem singuri în univers? Depinde de faptul că inteligența ar fi rezultatul probabil al selecției naturale, sau doar un noroc improbabil. Prin definiție, evenimentele probabile se produc frecvent, iar cele improbabile se produc rar – sau doar o dată. Istoria noastră evoluționară arată că multe adaptări-cheie – nu doar inteligența, ci și animalele complexe, celulele complexe, fotosinteza și viața însăși – au fost evenimente unice și de aceea puternic improbabile. Evoluția noastră a fost poate ca un câștig la loterie... dar mult mai puțin probabilă.
VIPER
Foto: NASA

VIDEO NASA plănuiește să trimită un robot care să caute apă pe suprafața Lunii în 2022

de N.O. HotNews.ro
Vineri, 25 Oct 2019 Science - Spatiul
NASA va trimite, în 2022, un robot de mărimea unei mașini de golf pe Lună pentru a căuta depozite de apă sub suprafața corpului astronomic, într-un efort de a evalua resursele vitale înainte de o întoarcere a omului pe lună, programată în 2024. Astfel, NASA vrea să vadă dacă astronauții vor putea folosi apa pentru a o bea sau să face combustibil de rachetă, a spus vineri Agenția spațială americană, relatează Reuters.
Sobolani soferi
Foto: Captura YouTube

VIDEO Șobolanii antrenați să conducă mașinuțe sunt relaxați de această activitate

de G.S. HotNews.ro
Șobolanii învățați să conducă mici mașini se simt relaxați de această activitate, arată un studiu elaborat de un colectiv de cercetători americani de la Universitatea din Richmond, notează săptămânalul New Scientist, citat de Mediafax.
Procesorul Sycamore
Foto: Google

VIDEO Google spune că a atins ”supremația cuantică” și că sistemul creat poate efectua în 200 de secunde operațiuni pentru care cel mai rapid computer de acum are nevoie de 10.000 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 23 Oct 2019 Science - Tehnologie
Google a anunțat în revista Nature că a atins ”supremația cuantică”, anunțul oficial venind la o lună după ce a apărut pe surse informația despre reușita din complicatul domeniu al computerelor cuantice - care se folosesc de puterea mecanicii cuantice pentru a face un număr uluitor de calcule. Cu o zi înainte de publicare, rivalii de la IBM au contestat cele susținute de Google, spunând că studiul este eronat deoarece Google ar fi supraestimat drastic dificultatea sarcinii și cât timp ar dura rularea acesteia pe un computer clasic. Reușita Google a fost lăudată de foarte mulți și considerată ca fiind o etapă majoră în tehnologie.
Ilustrație a exoplanetei HD 189733b
Foto: NASA, ESA

Science Report: Proaspeți laureați ai Premiului Nobel afirmă că nu vom coloniza niciodată exoplanete, dar vom descoperi curând semnele vieții extraterestre

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Spatiul
Marțea trecută, astrofizicianul Michel Mayor a câștigat Premiul Nobel pentru că a descoperit exoplanete. Miercuri ne-a spulberat iluziile că vom coloniza vreodată una. Iar fostul său doctorand, Didier Queloz, co-laureat al Nobelului pentru fizică, este convins de existența vieții extraterestre și crede că-i vom da de urmă în următorii 30 de ani.
Mark Zuckerberg
Foto: Facebook

Mark Zuckerberg se gândește serios la gadget-urile ce vor putea fi manevrate cu ajutorul creierului: Am putea ajunge să controlăm cu gândul ceva în realitatea virtuală sau augmentată

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Creierul
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a spus într-o discuție de o oră despre viitorul tehnologiei, că dispozitivele wearables pe care le putem controla cu ajutorul creierului au toate șansele să devină realitate, iar Facebook lucrează la asta din 2016. El a mai spus că în unele cazuri vor funcționa mai bine implanturile cerebrale, dar mai sunt multe lucruri de pus la punct. Este vorba de ”brain-computer interface”, unul dintre cele mai controversate subiecte care este însă mai apropiat de filmele SF decât de răspândirea în lumea reală.
Minimele si maximele la Denver in octotmbrie
Foto: ogimet

Schimbare uluitoare a vremii - La Denver s-a trecut de la +28 de grade la ninsoare în doar opt ore

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Actualitate | Esențial
În orașul american Denver din Colorado s-a petrecut una dintre cele mai bruște schimbări ale vremii, fiindcă în doar 8 ore temperatura a scăzut de la 28 de grade până la una atât de redusă, încât a nins. Câteva ore mai tîrziu erau -3 grade, iar ziua următoare minima era de -12 grade. Denver este obișnuit cu diferențele mari de temperatură, dar cele de acum au fost nou record pentru octombrie.
Intr-un sediu al Facebook
Foto: Facebook

Cercetătorii Facebook traduc folosindu-se de asemănările matematice dintre diversele limbi. Și româna este subiect de cercetare în laboratorul de inteligență artificială de la Paris

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 10 Oct 2019 Economie | IT
Marile companii de tehnologie folsessc unelte de inteligență artificială pentru a obține traduceri instant cât mai bune, iar la Paris Facebook face teste și între română și engleză, rezultatele metodei noi folosite în Franța fiind cel puțin la fel de bune precum la metodele clasice folosite în prezent de Facebook, spune un șef al companiei, citat de AFP. Laboratorul AI Research Paris a fost deschis în 2015.
Alexei Leonov
Foto: Wikimedia Commons

A murit Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 11 Oct 2019 Science - Spatiul
Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu în 1965 și comandantul primei misiuni spațiale comune URSS - Statele Unite, a murit vineri la vârsta de 85 de ani, scrie AFP.
avertisment OMS referitoar la sunca si carnati
Foto: Wikimedia Commons

Furtună în lumea științifică: Un studiu afirmă că nu se poate stabili o corelație între cancer și consumul de carne roșie sau procesată

de R.M. HotNews.ro
Marți, 1 Oct 2019 Science - Stiintele vietii
Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă, dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure, creând o furtună în lumea științifică, scrie AFP.
Reconstruirea unui mic vas de baut
Foto: Nature

În Bavaria s-au descoperit cele mai vechi dovezi arheologice de folosire a biberoanelor

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 26 Sept 2019 Science - Arheologie
Arheologii au descoperit în Bavaria mici vase de băut, unele în formă de animale, din care se bănuiește că sugarii de acum peste 3.000 de ani beau lapte. Analizele chimice au arătat că era vorba de lapte de capră, vacă sau oaie, scrie Guardian, citând un studiu din revista Nature.
FBI Profiler
Foto: math.uci.edu

Cazul Caracal, la FBI - Cum stabilesc specialiștii FBI profilul psihologic al criminalilor în serie

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 25 Sept 2019 Science - Creierul
Autoritățile române au cerut ajutorul FBI pentru ancheta în cazul Caracal, iar agenția federală americană are tradiție în stabilirea profilului psihologic al criminalilor și are o divizie specializată care a fost înființată în urmă 35 de ani. Profilerii analizează cantități mari de date pentru a crea profilul psihologic, comportamental și legal al unui infractor periculos. Sunt folosite și elemente de statistică, dar și de observație, iar marele pariu este ca profilerii să poată, spre exemplu, anticipa acțiunile infractorilor, pentru ca aceștia să poată fi opriți la timp.
Recunoastere faciala
Foto: Wikimedia Commons

De ce tehnologiile de recunoaștere facială devin tot mai controversate în țara occidentală care le folosește cel mai mult

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 18 Sept 2019 Economie | IT
De câțiva ani poliția din Marea Britanie investește tot mai mult în soft-uri de recunoaștere facială și tot mai des pot fi văzute dubele albe unde imaginile sunt procesate pentru a se decide ce persoane suspecte vor fi legitimate. Însă chiar și o țară atât de obișnuită cu camerele de supraveghere începe să-și pună întrebări presante despre tehnologia de ”face recognition”: este folosită legal, încalcă dreptul la intimitate, are încă erori, s-a exagerat cu implementarea ei? Poliția spune însă că tehnologia este foarte utilă în depistarea celor care au de gând să comită atentate teroriste.
Stele
Foto: pixabay.com

Cea mai mare stea neutronică descoperită până acum forțează limitele fizicii. Aceasta are un diametru de 24 km și o masă de 333.000 de ori mai mare decât cea a Pământului

de G.S. HotNews.ro
Marți, 17 Sept 2019 Science - Spatiul
Astronomii au detectat cea mai masivă stea neutronică descoperită vreodată, una care aproape că nu ar trebui să existe, notează CNN. Stelele neutronice, rămășițe apărute după supernove, sunt cele mai mici stele din Univers, ele având dimensiuni comparabile cu cele ale unui oraș mare.
Fedor
Foto: Captura Twitter

Rusia nu va mai utiliza robotul său Fedor în misiuni spațiale

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 11 Sept 2019 Science - Spatiul
Misiunea a luat sfârșit pentru primul robot umanoid rus trimis în spațiu, Fedor, care nu va mai fi folosit pentru astfel de operațiuni, ci va fi înlocuit cu un model mai potrivit, au anunțat miercuri dezvoltatorii săi, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Albert Einstein
Foto: Pixabay.com

Cea mai mare „gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Sept 2019 Science - Stiinte fundamentale
O știință care susține că a ajuns la adevărurile ultime și nu mai are nimic de cercetat încetează să mai fie știință și devine ideologie. Fizica are de aproape un secol o mare problemă. Deși ar trebui să descrie același Univers, de la scara microcosmosului până la scara roiurilor de galaxii, fizica corpurilor mari, teoria relativității generale, este aparent incompatibilă cu fizica corpurilor mici, fizica cuantică. Un singur număr, denumit constanta cosmologică, unește microcosmosul cu macrocosmosul, scrie Agerpres.
Allen Institute
Foto: allenai.org

​Science Report O nouă izbândă pentru inteligența artificială: a trecut un test pentru clasa a VIII-a

de A.Th.C. HotNews.ro
Vineri, 6 Sept 2019 Science - Tehnologie
Acum patru ani, 700 de savanți din domeniul calculatoarelor au participat la un concurs pentru un sistem de inteligență artificială (A.I.) care să treacă un test pentru clasa a VIII-a. Premiul era de 80.000 de dolari. N-au reușit. Cel mai avansat sistem a făcut 60% din test. A.I. n-a putut atinge abilitățile de limbaj și logică pe care elevii trebuie să le aibă când încep liceul. Dar săptămâna aceasta, Allen Institute for Artificial Intelligence din Seattle a făcut cunoscut că un sistem a trecut testul cu ușurință. A răspuns la peste 90% din întrebările testului pentru a VIII-a și la peste 80% pentru clasa a XII-a.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul:
Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul: – Ajutor, trimiteți de urgență mașina de intervenții! Pisica a intrat in camera.
Bancul zilei: Putin și Medvedev stau de vorbă
Putin și Medvedev stau de vorbă. - Trebuie să desființăm fusurile astea orare, creează numai probleme, spune Putin.
Bancul zilei: Când a apărut democrația
Î: Când a apărut democrația în România?R: Democrația a apărut atunci când Dumnezeu a facut...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by