HOTSCIENCE
Recif de corali
Foto: Steve De Neef-VW PICS / Sciencephoto / Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit un recif de corali uriaș care nu a fost afectat de schimbările climatice

de S.J. HotNews.ro
Oamenii de știință au descoperit un recif de corali uriași, la peste 30 de metri adâncime, în largul Tahiti, un eveniment important în contextul în care recifele sunt afectate de schimbările climatice, informează BBC și Agerpres.
Fuziunea a doua gauri negre
Foto: ligo.caltech.edu

Astronomii au calculat numărul găurilor negre din univers: 40.000.000.000.000.000.000

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 19 Ian 2022 Science - Spatiul
Cercetătorii de la SISSA au reușit să realizeze un calcul fascinant cu ajutorul unei noi abordări computaționale: numărul total al găurilor negre din univers. Mai mult, potrivit cercetării lor 1% din toată materia obișnuită (numită și barionică) din cosmos este capturată în interiorul unor găuri negre de dimensiune stelară, relatează SciTech Daily.​
Wayne „The Rock” Johnson alaturi de craniul lui Stan
Foto: Captura YouTube

L-a cumpărat Dwayne „The Rock” Johnson pe Stan, cel mai scump Tyrannosaurus rex vândut vreodată la o licitație?

de S.J. HotNews.ro
L-a cumpărat cu adevărat Dwayne „The Rock” Johnson pe Stan, cel mai complet specimen de Tyrannosaurus rex descoperit vreodată, vândut în octombrie 2020 unui cumpărător anonim pentru aproape 32 de milioane de dolari?, întreabă Live Science.
Mostră de rocă lunară adusă de Apollo 17
Foto: NASA

Unul din cele mai durabile mistere ale misiunilor Apollo: Rocile magnetice de pe Lună primesc în sfârșit o explicație

de I.B. HotNews.ro
Marți, 18 Ian 2022 Science - Spatiul
Este posibil ca oamenii de știință să fi venit în sfârșit cu o explicație pentru unul dintre cele mai durabile mistere ale programului Apollo: de ce unele dintre rocile aduse înapoi de pe suprafața lunară par să fi fost formate în interiorul unui câmp magnetic la fel de puternic ca cel de pe Pământ, scrie Live Science.
Diamantul negru „Enigma” are 555 de carate
Foto: Captura YouTube

Un diamant negru de 555 de carate, format în urma impactului unui asteroid cu Pământul cu mult înainte de apariția vieții complexe, va fi scos la licitație de Sotheby's

de S.J. HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Magazin
Casa Sotheby's a anunțat luni scoaterea la licitație a diamantului negru „Enigma” de 555,55 de carate, care va deveni în februarie cel mai mare de acest tip vândut celui mai bun ofertant, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Oamenii de stiinta considera geoingineria solara periculoasa
Foto: Chico Sanchez-Stockimo / Alamy / Profimedia Images

Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la geoingineria solară / Riscurile majore identificate de oamenii de știință

de S.J. HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Science - Terra
Proiectele de geoinginerie solară menite să răcească suprafața Pământului și să limiteze încălzirea globală sunt potențial periculoase și ar trebui blocate de guverne, susțin 60 de experți și oameni de știință într-o scrisoare publicată luni, informează AFP și Agerpres.
Aleea funerara din regiunea Al Ula
Foto: journals.sagepub.com

Arabia Saudită: Arheologii au studiat pentru prima oară în detaliu uriașele ”artere funerare” de acum 4.500 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 17 Ian 2022 Science - Arheologie
​Arabia Saudită nu este o destinație cunoscută pentru turiști, dar are o serie de situri surprinzătoare. Arheologii au studiat și cartografiat recent lungi ”bulevarde” mărginite de morminte construite de populația care trăia acum patru milenii și jumătate în partea de nord-vest a uriașei țări arabe. Unul dintre aspectele care i-au încântat pe arheologi este legat de cât de bine s-au păstrat mormintele.
Flacari
Foto: S Goyshik, Dreamstime.com

O poveste de acum peste un milion de ani - Cum a descoperit omul focul, cum a învățat să-l producă și cum focul a ”încălzit” drumul către civilizație

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Ian 2022 Science - Arheologie
Aproape toate culturile lumii au legende despre cum un erou îndrăzneț sau un zeu binevoitor au adus oamenilor focul și le-au schimbat pentru totdeauna viața. Focul a adus lumină și căldură, mâncare mai gustoasă, dar a și pregătit drumul către artă, cultură și către civilizație. În articol puteți citi despre teoriile legate de cum au început oamenii să folosească focul și despre ce schimbări bune, dar și rele, a adus focul în viața oamenilor preistorici.
Primul om pe Lună
Foto: NASA

​China construiește o „Lună artificială” pentru experimente în condiții de gravitație redusă

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Ian 2022 Science - Tehnologie
Cercetătorii chinezi construiesc o „Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism, relatează sâmbătă publicația Live Science, citată de Agerpres.
Colonia de pesti ai gheturilor din Antarctica
Foto: Captura YouTube

VIDEO O colonie uriașă de pești ai ghețurilor a fost descoperită sub una dintre mările Antarcticii

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 14 Ian 2022 Science - Terra
Cercetătorii au făcut o descoperire neașteptată la o adâncime de peste 300 de m de suprafața Mării Weddell din Antarctica: o colonie uriașă de 240 kmp compusă din 60 de milioane de cuiburi în care se găsesc și se înmulțesc așa-numiții ”pești ai ghețurilor” (icefish). Acești pești trăiesc în ape ce au o temperatură de +1,7 grade. Sângele lor este perfect transparent, fiindcă nu conține nici celule roșii și nici hemoglobină.
Astronomii cred ca noua exoluna este mai mare decat Pamantul
Foto: Flickr

Science Report Astronomii au descoperit o a doua exolună și este la fel ca prima: mai mare decât Pământul și bizară

de S.J. HotNews.ro
Joi, 13 Ian 2022 Science - Spatiul
Astronomii au detectat pentru doar a doua oară în istorie ceea ce pare o lună ce orbitează o planetă din afara sistemului nostru solar și, la fel ca prima exolună descoperită, aceasta are trăsături foarte diferite de sateliții naturali ce orbitează în jurul planetelor din propriul sistem solar, anunță Reuters.
Masina zburatoare
Foto: AeroMobil
Analiză

De ce nu avem mașini zburătoare și nici nu vom avea prea curând

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 13 Ian 2022 Economie | Auto
În iunie 2021 o mașină zburătoare a executat un zbor de 35 de minute între două aeroporturi din Slovacia. Vehiculul cu motor de BMW avea nevoie de sub 3 minute pentru a se transforma din automobil în avion. De câteva zeci de ani auzim că mașinile zburătoare vor deveni realitate, dar acel termen rămâne mereu la 10-15 ani distanță. În articol puteți afla de ce o mașină zburătoare bună este imposibil de construit, ce progrese s-au făcut și cum vor arăta vehiculele care, totuși, vor zbura în orașe spre anul 2030.
Caldura record in Australia
Foto: Dr P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

Australia și-a egalat recordul de temperatură înregistrat în urmă cu 60 de ani: peste 50 de grade Celsius

de S.J. HotNews.ro
Joi, 13 Ian 2022 Actualitate | Mediu
Australia și-a egalat recordul pentru cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor sale meteorologice, după ce o valoare de 50,7 de grade Celsius a fost înregistrată într-un îndepărtat oraș costier din această țară, informează BBC și Agerpres.
asteroid
Foto: Pixabay

Un asteroid masiv de peste 1 km va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Ian 2022 Science - Spatiul
Un asteroid enorm, mai masiv decât două clădiri Empire State, se îndreaptă către noi, dar spre deosebire de așa-numita cometă ucigașă de planete din filmul recent „Don’t Look Up”, această rocă spațială va trece inofensiv pe lângă Pământ, scrie Live Science.
Ruine din Peru
Foto: Coconutdreams, Dreamstime.com

Oamenii care trăiau în Peru acum peste un mileniu puneau semințe halucinogene în bere pentru a se distra, dar și pentru a parafa mai ușor alianțe politice

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 12 Ian 2022 Science - Arheologie
​O populație numită Wari, care acum peste o mie de ani trăia pe teritoriul actualului stat Peru, nu doar că făcea o bere numită ”chicha”, dar puneau în ea și niște semințe cu proprietăți halucinogene. Un studiu rezultat după analizarea unui sit arheologic denumit Quilcapampa înaintează ideea că acestă băutură era consumată la petreceri și era oferită celor care vizitau satul, în ideea și de a crea mai ușor alianțe politice.
Un crater de pe Luna
Foto: NASA

China intenționează să devină prima țară care construiește o bază de cercetare pe Lună, depășind astfel Rusia și SUA

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Ian 2022 Science - Spatiul
China intenționează să fie prima țară care construiește o bază de cercetare pe Lună, depășind astfel Rusia și Statele Unite ale Americii, scie Rosbalt. Se dorește cosntruirea unei unități mobile autonome a stației de cercetare, care să permită cercetătorilor chinezi să se îndepărteze de aceasta la o distanță de până la 1.000 de kilometri.
Pangolin, mamifer acoperit de solzi
Foto: Flickr

O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România: „Smutsia olteniensis”

de S.J. HotNews.ro
Marți, 11 Ian 2022 Science - Arheologie
O analiză mai amănunțită a unei fosile găsite în România pe Valea Oltețului a dus la descoperirea unei specii de pangolin ce nu era cunoscută până acum, relatează Phys.org.
Pestera la Cuesta
Foto: Alfonso Fanjul Peraza

Un bursuc înfometat a condus arheologii către o comoară într-o peșteră din Spania

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 11 Ian 2022 Science - Arheologie
Într-o peșteră din regiunea spaniolă Asturias a fost găsită o comoară formată din 209 monede romane ce datează de acum peste 1.600 de ani. Se crede că totul a pornit de la un bursuc înfometat care a săpat o groapă și a scos 90 de monede din această comoară excepțională. Este cea mai importantă comoară romană descoperită în peșterile din nordul Spaniei.
Samarkand, Uzbekistan
Foto: Leonid Andronov, Dreamstime.com

Samarkand - De ce sunt atât de controversate restaurările din cel mai celebru oraș de pe Drumul Mătăsii

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 11 Ian 2022 Science - Arheologie
Samarkand este cel mai frumos și celebru oraș din Asia Centrală, iar acum 7 secole a fost capitala lui Timur Lenk și au fost construite edificii monumentale islamice. În ultimii 20 de ani Uzbekistanul a investit mult pentru a restaura orașul și pentru a-l face mai atractiv pentru turiști, dar o parte din ce s-a făcut a stârnit controverse, mai ales că unele modificări radicale nu au ținut cont de adevărul istoric, iar altele au constat în demolarea unor case foarte vechi.
Testarea unei componente Starship
Foto: Ztiger, Dreamstime.com

Uriașa rachetă Starship de la SpaceX va face primul său zbor orbital cel devreme în primăvară

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 11 Ian 2022 Science - Spatiul
Compania SpaceX a testat anul trecut cu succes componente esențiale din sistemul spațial Starship care ar trebui să ducă oameni pe Lună în câțiva ani și care asamblat complet va avea 120 de metri înălțime. În primăvara acestui an, cel devreme în martie, ar trebui să aibă loc primul zbor orbital al rachetei reutilizabile, dar este foarte posibil să apară noi amânări, dat fiind că programul este complex.
Scheletul unui barbat si al unui caine -Cesme
Foto: Vasif Șahoğlu

Rămășițele unui bărbat și ale unui câine care încearcă să scape de un tsunami antic colosal, găsite pe coasta Mării Egee

de I.B. HotNews.ro
Luni, 10 Ian 2022 Science - Arheologie
Cu aproximativ 3.600 de ani în urmă, masivul vulcan Thera din Marea Egee a erupt cu putere, declanșând tsunami-uri uriașe. Acum, arheologii din vestul Turciei au dezgropat oasele unui tânăr și ale unui câine uciși de unul dintre acele tsunami-uri, scrie LiveScience.
Ihtiozaurul din Anglia comparat cu inaltimea unui om
Foto: Anglian Water

Pe fundul unui lac din Marea Britanie a fost găsită fosila unui monstru marin de 10 metri lungime

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 10 Ian 2022 Science - Arheologie
Pe fundul unui lac de acumulare din Marea Britanie a fost descoperită cea mai completă fosilă a unei reptile preistorice, un monstru marin de 10 metri lungime care a trăit acum 180 de milioane de ani. Ihtiozaurii (Ichthyosauria) sau „șopârlele-pește” au fost primele reptile complet adaptate la viața acvatică. Au trăit într-un interval situat între acum 250 de milioane și acum 90 de milioane de ani.
Cubul fotografiat de Yutu-2
Foto: cnsa.gov.cn

„Coliba lunară” misterioasă este de fapt o stâncă adorabilă în formă de iepure

de I.B. HotNews.ro
Duminică, 9 Ian 2022 Science - Spatiul
O „colibă lunară” misterioasă văzută de roverul lunar Yutu 2 din China este de fapt... o stâncă adorabilă în formă de iepure, potrivit Live Science. Stânca a fost supranumită „iepurele de jad” de către echipa Yutu 2.
TUMnanoSAT1
Foto: CST-TUM

VIDEO Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala

de I.B. HotNews.ro
Duminică, 9 Ian 2022 Science - Tehnologie
Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei a inceput in urma cu cativa ani proiectarea si constructia primei misiuni spatiale a tarii, TUMnanoSat, un nanosatelit pe standardul Cubesat 1U (un cub cu latura de 10 cm), impreuna cu infrastructura de sol (antene si centrul de control), potrivit Space Alliance.
Maximele pe 5 ianuarie 2022, o zi extraordinar de calda
Foto: ANM

Istoria celor mai calde zile de iarnă, din 1899 până în ianuarie 2022

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Ian 2022 Science - Terra
Tot mai des în ultimii 20 de ani iernile au fost mai calde și temperaturile au depășit 20 de grade în decembrie și 18 grade în ianuarie, cum ne-au dovedit și zilele trecute. Uneori zilele de februarie pot fi precum cele din mai, așa cum a arătat recordul din 2016, când au fost +26 de grade în țară. În articol puteți citi despre cele mai calde zile de iarnă din ultimii 123 de ani: zilele de ianuarie care păreau a fi de aprilie și despre momentele când la munte temperaturile de decembrie erau la nivelul celor din mijlocul primăverii.
Telescopul spatial James Webb
Foto: NASA

Telescopul James Webb este complet funcțional la două săptămâni după lansare / Ce urmează

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Ian 2022 Science - Tehnologie
Telescopul spațial James Webb și-a încheiat cu succes ultima etapă de desfășurare sâmbătă, împreună cu cea a oglinzii sale principale, iar acum se află în configurația sa finală pentru a putea începe, în puțin peste cinci luni, explorarea cosmosului, scrie AFP.
Temperaturile lunare si precipitatiile in 2021 fata de anii trecuti si de intervalul 1981 2010
Foto: ANM

2021 și extremele vremii din România - Datele confirmă faptul că apar tot mai des fenomene meteo periculoase

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 7 Ian 2022 Science - Terra
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au analizat evoluția climatică a anului 2021 și datele confirmă tendința evidentă de creștere a temperaturii aerului din ultimele decenii. Anul trecut s-au emis cele mai multe alerte meteorologice pentru fenomene periculoase la nivel național din ultimii 3 ani, iar vara a adus mai multe valuri de caniculă. Maxima anului a fost +41,1 la Calafat, pe 1 august. În vara lui 2021 a fost emis cel mai timpuriu cod roșu de caniculă în țara noastră, în intervalul 24-25 iunie, pentru 7 județe din vestul țării.
Telescopul James Webb - ilustratie
Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a ajuns la un milion de km de Terra și oglinda secundară s-a desfășurat complet

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 6 Ian 2022 Science - Spatiul
​Telescopul spațial James Webb se găsește la un milion de km de Terra și a parcurs peste două treimi din distanța către zona L2 Lagrange de unde va începe să facă observații astronomice. Telescopul a fost lansat în ziua de Crăciun cu o rachetă Ariane 5 și a mai depășit cu succes o etapă importantă: oglinda secundară s-a depliat. Pentru că telescopul este atât de mare, el a putut fi lansat doar super-pliat în vârful rachetei Ariane, iar deplierea se face în peste 300 de mici pași, timp de 13 zile. Călătoria spre punctul L2 Lagrange durează 29 de zile, până pe 23 ianuarie.
Constanti Stefanescu
Foto: Arhiva personala

Povestea lui Constanti Stefanescu, cercetătorul spaniol de origine română care numără an de an fluturi în Catalonia

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 4 Ian 2022 Science - Terra
Un cercetător spaniol pe nume Constanti (fără ”N” final) Stefanescu numără de aproape 30 de ani fluturii de pe pajiștile din Catalonia împreună cu echipa sa. Stefanescu poartă numele de familie al tatălui său, care a plecat din România de mai bine de jumătate de secol, iar în articol puteți afla mai multe despre el și legăturile sale cu țara noastră. Tot din interviul acordat de cercetător pentru HotNews.ro puteți afla de ce fluturii dispar cu rapiditate, dar și ce arată fluturii, cărora în catalană li se spune ”papallones” despre mediul din jurul nostru.
Perseverance
Foto: NASA

2021 a depășit recordul de cele mai multe lansari spatiale din istorie / China, în fața SUA și a Rusiei

de I.B. HotNews.ro
Luni, 3 Ian 2022 Science - Spatiul
Deși a fost un an de pandemie, 2021 a ajuns la borna cu numarul 146 de lansări spațiale, adica un nou record, peste cel consemnat in 1967 (139 de lansari) in plin razboi rece, atunci cand SUA si URSS se luptau pentru suprematia in acest domeniu, scrie Space Alliance.
Telescop
Foto: Galenbradford, Dreamstime.com

Cele mai interesante lucruri de văzut pe cerul nopții în 2022

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 3 Ian 2022 Science - Spatiul
În 2022 sunt multe de văzut pe cer. Planetele se întâlnesc una cu alta, eclipsele au loc și pe deasupra casei noastre, Luna face să dispară stele planete, iar Marte se apropie de Pământ, scrie astronomul Adrian Șonka. În stilul său glumeț el vorbește despre stele căzătoare, despre eclipse și despre ce planete putem vedea seara și ce putem vedea dacă ne trezim dis - de - dimineață.
Temperaturile in tara la ora 0 pe 1 ianuarie 2022
Foto: ANM

Prima zi din 2022 a adus temperaturi de primăvară în țară - Cum a fost vremea de Anul Nou în ultimii 40 de ani: de la -31 de grade la peste +17

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 1 Ian 2022 Actualitate | Esențial
Pe 1 ianuarie 2022 temperaturile au depășit 16 grade în țară, dar vremea a fost foarte diferită de-a lungul anilor: în același loc pot fi sub -20 în noaptea de Revelion, dar în cei mai calzi ani pot fi temperaturi pozitive. Ziua de 1 ianuarie poate aduce maxime mai mari de 15 grade în țară și pot fi, în mod excepțional și valori de peste +10 la munte. În articol puteți citi despre cele mai reci începuturi de an, dar și despre cele mai calde începuturi și finaluri de an. Prima zi din an este excepțional de caldă în 2022: la miezul nopții erau +11 grade la Sibiu, +12 la Calafat, iar la Brașov ploua. UPDATE Maximele zilei au fost de +17,4 grade la Stolnici (jud Argeș) și +17,3 la Drăgășani (Vâlcea).
Un tehnician verifica oglinda telescopului James Webb
Foto: NASA

Telescopul James Webb a ajuns la 600.000 km de Terra. Următoarele zile sunt decisive pentru întreaga misiune

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 30 Dec 2021 Science - Spatiul
Telescopul spațial James Webb se găsește la 600.000 de km de Terra și a parcurs aproape jumătate din distanța către zona L2 Lagrange de unde va începe să facă observații astronomice. Telescopul a fost lansat în ziua de Crăciun cu o rachetă Ariane 5 și în aceste zile ar trebui să se deplieze uriașul parasolar care va păstra telescopul la o temperatură de -225 grade.
Uriasul „Oras al mortilor” din Cairo se intinde pe o suprafata de aproape 1.000 de kilometri
Foto: Wikimedia Commons

VIDEO Al-Qarafa, uriașul „Oraș al morților” din Cairo, riscă să fie distrus din cauza unui proiect de urbanism

de S.J. HotNews.ro
Luni, 27 Dec 2021 Science - Arheologie
Al-Qarafa, „Orașul morților”, necropola istorică de la Cairo din epoca islamică cu o suprafață de aproape 1.000 de hectare, riscă să dispară, relatează Le Figaro.
Vaccin antigripal
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

O vulnerabilitate nou descoperită a virusurilor gripale ar putea elimina nevoia vaccinării anuale împotriva gripei

de S.J. HotNews.ro
Luni, 27 Dec 2021 Actualitate | Sanatate
Vaccinarea antigripală anuală ne oferă un instrument extrem de eficace pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili membri ai societății noastre. Marele pericol reprezentat de virusurile gripale îl reprezintă faptul că membrana externă a acestora se modifică mereu, ducând la necesitatea unor noi vaccinuri în fiecare an. Însă lucrurile s-ar putea schimba în curând, scrie IFL Science.
Unde este telescopul James Webb
Foto: Captura de ecran

Unde este telescopul James Webb? Site-ul care ne dă toate informațiile: viteza, distanța, etapele prin care va trece prețiosul telescop

de C.V. HotNews.ro
Duminică, 26 Dec 2021 Science - Spatiul
Telescopul James Webb, unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte spațiale ale omenirii, a fost lansat cu succes în urmă cu o zi la bordul unei rachete Ariane 5. James Webb trebuie să ajungă acum la 1,5 milioane km de Terra, într-o zonă cu totul aparte de unde va face observațiile sale, iar pe parcurs are de trecut prin mai multe etape critice în care elementele sale vor fi „desfășurate” - o serie de momente care trebuie să se desfășoare cât mai aproape de perfecțiune.
Telescopul spatial James Webb
Foto: NASA

VIDEO NASA a lansat telescopul spațial James Webb care-și propune să detecteze lumina primelor stele și galaxii care au luat naștere acum 13,5 miliarde de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 25 Dec 2021 Science - Spatiul
După numeroase amânări a sosit și marea zi a lansării. Telescopul James Webb a fost lansat la ora 14.20 cu o rachetă Ariane 5 din Guyana Franceză și trebuie să ajungă în 29 de zile la 1,5 milioane km de Terra, în zona cu totul aparte de unde va face observațiile. Cei de la NASA spun că James Webb este un telescop ”spațiu-timp” fiindcă ne poate arăta primele stele și galaxii care s-au ”aprins” la 100-300 de milioane de ani de la Big Bang.
Vremea de Craciun
Foto: pexels.com

Crăciunul și vremea - De la anii din trecut cu ger crunt, până la prezentul cu temperaturi ce amintesc de Paște / Recordurile din ultimii 40 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 25 Dec 2021 Actualitate | Esențial
Crăciunul fără zăpadă nu mai este o excepție, precum în anii 80, ci a devenit realitate și sunt tot mai des temperaturi de peste 10 grade. La Calafat au fost aproape 19 grade de Crăciun, acum patru ani, iar la Călărași au fost 18 grade în 2010. Tot Crăciunul a adus cea mai scăzută temperatură de decembrie: aproape -35 C la Întorsura Buzăului, în 1998. În articol puteți citi despre cât de mult s-a schimbat vremea de Crăciun în ultimii 40 de ani și despre anii cei mai calzi și cei mai reci.
UPDATE Și Crăciunul din 2021 este unul dintre cele mai calde. Temperaturile au ajuns la +18 grade la Zimnicea și +17 la Turnu Măgurele și Bechet.
Legile universului guverneaza pana si innodarea beculetelor de Craciun
Foto: Adam C. Barlett / ImageSource / Profimedia Images

Science Report: De ce ți se încâlcesc mereu beculețele de Crăciun, deși le pui cu atenție în cutie? Legile universului sunt de vină

de S.J. HotNews.ro
Aristotel a susținut că (pe Pământ) natura urăște un vid dar în ultimii 2.000 de ani știința a evoluat considerabil așa că acum știm că, de fapt, ceea ce natura urăște este ordinea (iar mama natură nu intră în concediu de Crăciun). Chiar și de sărbători, legile fizicii ne pot strica planurile făcute cu grijă, scrie IFL Science.
Descoperire inedita a oamenilor de stiinta
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit o nouă parte a corpului uman

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 24 Dec 2021 Science - Stiintele vietii
E timpul să actualizăm manualele de biologie: oamenii de știință au descoperit o nouă parte a corpului uman!, anunță IFL Science.
Tide, acum si in spatiu
Foto: Proctor and Gamble

SpaceX le-a trimis detergent Tide astronauților de la bordul ISS, deși n-au mașină de spălat / Rufele murdare, o problemă pentru explorarea spațială

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 24 Dec 2021 Actualitate | Internațional
SpaceX a trimis un pachet de sărbători astronauților aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), acesta incluzând cadouri de Crăciun, curcan prăjit și detergent de rufe Tide, relatează Business Insider.
Canicula
Foto: K Vitthayanukarun, Dreamstime.com

Anul 2021 a fost plin de extreme climatice și a dus la doborârea mai multor recorduri naționale absolute de temperatură

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 24 Dec 2021 Science - Terra
​Anul care se încheie a fost plin de extreme ale vremii în toată lumea: au fost inundații cum apar o dată la 500 de ani, au fost incendii uriașe de pădure, furtuni și valuri de caniculă. Extraordinar a fost și faptul că în acest an au ”căzut” mai multe recorduri absolute naționale de temperatură, în special în zona Mediteranei. Unul dintre recordurile uimitoare a fost în Canada, unde au fost aproape +50 de grade. Până și în Islanda au fost +29 C.
Televizorul cu gust inventat in Japonia
Foto: Captura YouTube

VIDEO Un profesor japonez a inventat un „televizor cu gust” ce poate reda aromele mâncării

de S.J. HotNews.ro
Joi, 23 Dec 2021 Science - Tehnologie
Un profesor din Japonia a dezvoltat un prototip de ecran TV „cu gust”, care poate reda aromele alimentelor, un pas înainte către crearea unei experiențe de vizionare multisenzorială, relatează Reuters și Agerpres.
Flori de primavara
Foto: Hotnews

De ce anul începea în luna martie acum peste două milenii

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 23 Dec 2021 Science - Terra
Martie este luna pe care o asociem cu Mărțișorul, cu venirea zilelor mai calde și cu pregătirile pentru arat și semănat, dar acum două milenii această lună era prima din an. Mai exact, Martie era prima lună în calendarul roman și este a treia în calendarele gregorian și iulian. În tradiția românească, acestei luni i se spunea Mart, Mărțișor, Marțiu, iar aromânii îi spuneau Marțul. În unele regiuni era denumită Germinar sau Germinariu.
Mormant din epoca de piatra
Foto: youtube.com

VIDEO Oamenii de știință au refăcut unul dintre cei mai vechi arbori genealogici cartografiați vreodată

de I.B. HotNews.ro
Joi, 23 Dec 2021 Science - Arheologie
Un mormânt de aproape 6.000 de ani descoperit în Anglia găzduiește rămășițele a 27 de membri ai familiei, reprezentând o descendență de cinci generații având originea dintr-un bărbat și patru femei, au descoperit cercetătorii folosind analiza ADN, potrivit Live Science.
Inelul cu efigia Bunului Pastor descoperit dupa 1.700 de ani
Foto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

VIDEO Un inel cu efigia Bunului Păstor, unul dintre cele mai timpurii simboluri ale creștinismului, a fost descoperit pe o navă scufundată în perioada Imperiului Roman

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 22 Dec 2021 Science - Arheologie
Autoritățile din Israel au prezentat miercuri sute de obiecte arheologice descoperite în urma unor cercetări subacvatice realizate în Marea Mediterană, inclusiv un inel din aur care a rămas sub apă timp de 1.700 de ani și care este gravat cu efigia Bunului Păstor, o alegorie a lui Iisus, anunță AFP și Agerpres.
Telescopul spatial James Webb
Foto: NASA

Telescopul James Webb, un pariu riscant de 10 miliarde dolari care ar putea revoluționa astronomia - În căutarea primelor ”lumini” care s-au aprins la începutul Universului VIDEO

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 22 Dec 2021 Science - Spatiul
În ziua de Crăciun va fi lansat din Guyana Franceză telescopul spațial James Webb care ar trebui să ajungă la 1,6 milioane km de Terra pentru a începe să facă observații, în speranța de a detecta lumina primelor galaxii care au existat acum mai bine de 13,4 miliarde de ani. În articol puteți citi de ce telescopul a fost atât de greu de construit și de ce suntem în fața unui moment istoric al explorării începutului Universului. James Webb este de mărimea unui teren de tenis și este uimitor de complex, urmând să se deplieze în drumul său către cea mai bună zonă de observație.
Embrion de dinozaur bine conservat
Foto: YouTube

VIDEO Embrion de dinozaur impecabil conservat în ou încât pare ca „ar fi murit ieri”

de I.B. HotNews.ro
Marți, 21 Dec 2021 Science - Arheologie
Cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, un mic dinozaur asemănător unui struț s-a zvârcolit în interiorul oului său, punându-se în cea mai bună poziție pentru a ecloza. Dar acel moment nu a venit niciodată; embrionul, supranumit „Bebelușul Yingliang”, a murit și a rămas în oul său timp de zeci de milioane de ani, până când cercetătorii i-au găsit rămășițele fosilizate în China, scrie Live Science.
Proxima Centauri
Foto: NASA

Se fac planuri pentru o sondă interstelară care să funcționeze un secol și să poată ajunge la zeci de miliarde de km depărtare. Întrebarea este dacă misiunea va obține finanțare

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 21 Dec 2021 Science - Spatiul
O serie de cercetători din SUA au întocmit la cererea NASA un studiu pentru a vedea dacă o misiune interstelară de foarte lungă durată ar fi viabilă. O sondă de aproape o tonă ar putea fi lansată după anul 2036 cu scopul de a ajunge mult mai departe decât sondele Voyager și de a analiza spațiul interstelar cu instrumentele super-performante din prezent. Marele obstacol va fi obținerea finanțării de 1,6 miliarde dolari, arată o analiză BBC.
Creierul uman
Foto: Google.com

Cercetătorii au descoperit ce zonă a creierului femeilor corespunde clitorisului / Mai mult sex, zonă corespunzătoare mai extinsă în creier

de I.B. HotNews.ro
Luni, 20 Dec 2021 Science - Creierul
Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să definească cu precizie locația reprezentării clitorisului în creierul femeilor. Studiul lor, publicat luni în jurnalul științific JNeurosci, arată în continuare că zona creierului activată în timpul stimulării clitorisului este mai extinsă la femeile care fac mai mult sex, potrivit AFP
Caracatita intr-un acvariu
Foto: Wikimedia Commons

Prima fermă de caracatițe din lume atrage critici puternice din partea cercetătorilor / Cefalopodele urmează să fie recunoscute ca „ființe conștiente” în Marea Britanie

de S.J. HotNews.ro
Anunțul că o companie spaniolă va înființa prima fermă pentru comercializarea caracatițelor a surprins oamenii de știință și conservaționiștii, care susțin că aceste inteligente creaturi „conștiente”, considerate capabile să simtă durere și emoții, nu ar trebui vreodată să fie crescute pentru consum, relatează BBC.
Vortexuri pe un ocean pamantesc si pe Jupiter
Foto: NASA

FOTO AUDIO Sonda Juno a trimis noi imagini uimitoare cu Jupiter și sunete scose de luna Ganymede / Ce a remarcat o savantă care cercetează de obicei oceanele Pământului

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 18 Dec 2021 Science - Spatiul
Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar pare să semene din ce în ce mai mult cu o operă de artă. Este plină de surprize - la fel și lunile sale, notează CNN.
Miriapodul cu 1306 de picioare
Foto: Nature

A fost descoperit animalul cu cele mai multe picioare: un miriapod fără ochi și cu lungime de sub 10 cm

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 17 Dec 2021 Science - Terra
Miriapozii sunt o clasă de animale cu trupul alcătuit din segmente sau din inele și cu foarte multe picioare, iar în Australia a fost descoperit primul ”miriapod adevărat”, fiindcă are peste 1.000 de picioare. În engleză, miriapod se spune ”millipede”, ceea ce înseamnă ”1.000 de picioare”, dar nu fusese până acum descoperit niciun exemplar cu mai mult de 750 de piciorușe. Exemplare găsite recent au peste 1.300 de micro-picioare.
Apophis
Foto: NASA

Sonda Osiris Rex a NASA ar putea să încerce să facă o gaură în solul de pe Apophis, asteroidul despre care la un moment se credea că va lovi Pământul

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 16 Dec 2021 Science - Spatiul
Sonda Osirix Rex a NASA, care a colectat cu succes mostre de pe asteroidul Bennu și este în drum spre Terra cu ele, ar putea pe viitor să fie trimisă și spre asteroidul Apophis pe care l-ar putea studia amănunțit. Temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului și distrugerii, nu va prezenta niciun pericol de coliziune cu Terra pentru cel puțin 100 de ani de acum înainte, au anunțat în martie cei de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană care l-au și scos de pe lista de risc ce conține asteroizii care ar putea să intre în coliziune cu planeta noastră.
Telescopul James Webb si racheta Ariane 5
Foto: NASA

NASA a amânat din nou lansarea telescopului spațial James Webb, succesorul Hubble / Noua dată de lansare

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 15 Dec 2021 Science - Spatiul
Lansarea de săptămâna viitoare a telescopului spațial James Webb, succesorul Hubble în postura de telescop-fanion al NASA, a fost amânată oficial cu cel puțin două zile în urma unei probleme de comunicație între observator și rachetă, anunță MSN.
Telescopul James Webb si racheta Ariane 5
Foto: NASA

Astronomii stau cu sufletul la gură pentru lansarea telescopului spațial James Webb

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 15 Dec 2021 Science - Spatiul
​Cel devreme pe 24 decembrie ar trebui să fie lansat din Guyana Franceză telescopul spațial James Webb care ar trebui să ajungă la 1,5 milioane km de Terra pentru a începe să facă observații, în speranța de a detecta lumina primelor galaxii care au existat acum 13,4 miliarde de ani. Emoțiile comunității astronomice derivă din faptul că lansarea are multe etape complicate și orice mic detaliu ar putea pune misiunea în pericol. Dincolo de asta, telescopul este lansat cu un deceniu întârziere și costurile se apropie de 10 miliarde dolari.
Fotografia facuta de astronomi
Foto: Pasetto et al., Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

FOTO Prima gaură neagră fotografiată vreodată și-a mai dezvăluit un secret: Un flux galactic enorm de forma ADN-ului

de S.J. HotNews.ro
Marți, 14 Dec 2021 Science - Spatiul
Astronomii au fotografiat pentru prima dată cu ajutorul unui telescop de la sol un flux galactic extraordinar dintr-o gaură neagră supermasivă care are forma unei spirale asemănătoare cu ADN-ul, relatează Live Science.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Ultima dorință a soțului aflat pe patul de moarte
Ion, pe patul de moarte, o cheamă pe Măria și îi spune: - Mărie, după ce m-oi duce io, vreau ca tu să te măriți cu Gheorghe! - Dar vai Ioane, cum poți să îmi ceri așa ceva? Nu vreau să mă mărit cu nimeni. Eu doar pe tine te iubesc.
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by