HOTSCIENCE
Roverul martian
Foto: NASA

NASA amână pentru a treia oară lansarea rover-ului Perseverance către Marte

de Vlad Barza HotNews.ro
​NASA a anunțat că amână din nou lansarea rover-ului Perseverance pentru 30 iulie, din cauza unor probleme tehnice. Este a treia amânare, iar dacă nu se va reuși anul acesta, abia în 2022 va mai fi posibilă lansarea. Rover-ul va căuta semne care să arate dacă a existat vreodată viață pe Marte și va purta și o dronă-elicopter care va zbura în atmosfera marțiană.
Exoplaneta neobisnuita
Foto: University of Warwick

Astronomii au observat în premieră nucleul unei exoplanete gazoase gigantice, iar descoperirea vine ”la pachet” cu multe întrebări

de Vlad Barza HotNews.ro
​Astronomii au descoperit un obiect nemaivăzut până acum, obiect ce orbitează în jurul unei stele ce se găsește la 730 de ani lumină de Terra. Exoplaneta denumită TOI 849b este mult mai mare decât Pământul și se crede că este nucleul unei planete gigantice gazoase stil Jupiter care, fie și-a pierdut atmosfera formată din hidrogen și heliu, fie, la începuturi, din diverse motive, nu și-a putut forma complet atmosfera.
Imaginea unui tetracuarc cu compunere neobisnuita
Foto: CERN

La CERN a fost descoperită în premieră o nouă particulă exotică

de Vlad Barza HotNews.ro
Experimentul Large Hadron Collider beauty (LHCb) de la CERN a descoperit o nouă particulă exotică, un tetracuarc cu o compoziție nemaivăzută, lucrarea fiind prezentată în premieră miercuri, la un seminar online. Descoperirea poate ajuta fizicienii să înțeleagă mai bine în ce mod cuarcii își crează legături și formează particule compuse precum protonii și neutronii, care se găsesc în nucleul atomului.
Verhoiansk
Foto: Dmitry Kaminsky/Alamy/Profimedia Images

Cum schimbă căldura extremă viața în Siberia - Țânțari, case prăbușite, dureri de cap, pește foarte puțin

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Science - Terra
Dincolo de avertismentele climatologilor care spun că încălzirea globală pare să se accelereze, valul de căldură din Siberia schimbă viața de zi cu zi în numeroase moduri. La Verhoiansk, unul dintre cele mai reci sate din lume, au fost +38 de grade, iar într-un sat de la Oceanul Arctic unde rar sunt mai mult de 11-13 grade, au fost +31 de grade. Luna mai a fost cea mai caldă din cei 140 de ani de măsurători în Siberia, iar iunie a adus o mulțime de recorduri. În aceste condiții, viața cotidiană se schimbă.
Loc de joaca
Foto: Hotnews

Mult mai mult ecran, prea puțină mișcare - Cum au fost afectați copiii de perioada de izolare

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 29 Iun 2020 Science - Creierul
​Studii citate de publicația Le Monde arată că în timpul perioadei de izolare, când au fost active multe restricții de mișcare, copiii au petrecut mult mai mult timp în fața diverselor ecrane și s-au mișcat mai puțin. Timpul de lectură a crescut și el, însă nici de departe atât de mult precum cel de ecran.
-
Foto: Caltech

Astronomii au observat lumina uimitoare emisă de ciocnirea a două găuri negre. De ce descoperirea este importantă și care este rolul celei de-a treia găuri negre

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Science - Spatiul
Astronomii au anunțat observarea optică în premieră a unui fenomen despre care se credea că se produce în total întuneric: coliziunea a două găuri negre. Ei spun că au observat o descărcare luminoasă de o intensitate nemaivăzută, iar cele două găuri negre s-au ciocnit pe fundalul discului de acreție a unei a treia găuri negre supermasive. ”Am observat un semnal vizibil dintr-o parte invizibilă a universului”, spune unul dintre cercetători.
Competitie pentru toaleta lunara
Foto: NASA

”Nu vrem să pățim ca în misiunea Apollo”. NASA oferă un premiu pentru cea mai bună idee de toaletă lunară

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 26 Iun 2020 Science - Spatiul
NASA oferă un premiu un bani pentru cel mai bun proiect de toaletă lunară, sperând să primească o soluție inovatoare pentru misiunea Artemis care urmează să aselenizeze în 2024, scrie Guardian.
-
Foto: NASA

Cea mai grea stea neutronică sau o gaură neagră ultra-ușoară? - O ”devorare” cosmică naște noi întrebări

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 25 Iun 2020 Science - Spatiul
Astronomii au anunțat descoperirea unui corp stelar care se află la 780 milioane de ani lumină de noi și care este greu de încadrat: fie este o stea neutronică, fie este o gaură neagră neobișnuit de ușoară. Indiferent ce ar fi, cercetătorii sunt bucuroși că au descoperit obiectul și că pot să-și pună noi întrebări despre ce se întâmplă când stele masive ”pier” în explozii extrem de puternice. Misterul ține de faptul că gaura neagră a ”devorat” obiectul care avea masă de nouă ori mai mică și exact asimetria maselor face totul și mai interesant.
Casa vikinga reconstruita in Islanda
Foto: Wikimedia Commons

Islanda, primii vikingi, case extrem de lungi și o istorie ce ar putea fi rescrisă

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 24 Iun 2020 Science - Arheologie
Analiza unor descoperiri făcute acum câțiva ani în Islanda ar putea muta cu câteva zeci de ani mai devreme perioada în care vikingii au început colonizarea Islandei. Noile descoperiri indică o perioadă în jurul anul 800, față de termenul general acceptat, adică după anul 870. Descoperirile au scos la iveală și una dintre cele mai bogate comori descoperite în Islanda.
Vulcanul Okmok
Foto: Wikimedia Commons

Legătura neașteptată dintre erupția unui vulcan din Alaska și o schimbare esențială în istoria Imperiului Roman după moartea lui Iulius Caesar

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 23 Iun 2020 Science - Arheologie
La un an după asasinarea lui Iulius Caesar în anul 44 î.e.n. cronicile arată că a venit o perioadă cu foamete, boli, recolte compromise și temperaturi foarte scăzute. Republica își trăia ultimii ani, iar Roma a devenit Imperiu în anul 27 î.Hr. Însă, o teorie arată că problemele de la Roma au fost agravate de o erupție vulcanică produsă la 10.000 km depărtare, într-o insulă de lângă Alaska. De mai multe ori în istorie, erupții care s-au întâmplat la multe mii de kilometri au dus la răciri ale vremii care au avut ca urmări foamete și revolte. Nu sunt numeroase cazurile în care legătura directă a putut fi stabilită, dar exemplul de acum este bine documentat și argumentat.
Supercomputerul Fugaku
Foto: STR / AFP / Profimedia

Japonezii au construit cel mai rapid supercomputer din lume

de S.J. HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Science - Tehnologie
Supercomputerul japonez Fugaku realizat de Institutul de cercetare Riken în parteneriat cu Fujitsu a fost recunoscut ca fiind cel mai rapid supercomputer din lume, au anunțat luni oamenii de știință japonezi într-un comunicat, potrivit AFP și New York Times.
Verhoiansk pe harta Eurasiei
Foto: Google Maps

Noi ”nebunii” ale vremii - Au fost +38 de grade în satul siberian unde iarna sunt și -60 C

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Science - Terra
Într-un sat siberian celebru pentru diferențele mari de temperatură se poate să se fi înregistrat un nou record: temperatura a ajuns la +38 de grade, cu aproape 20 de grade peste media normală. În aceste luni temperaturile au fost mult peste medie în Siberia, dar Verhoiansk este alături de Oimiakon, considerat un ”pol mondial al frigului”. În Verhoiansk minima absolută a fost de -68 de grade, iar în cea mai rece zi de iunie au fost sub -7 grade. În iulie, minima absolută a fost de -3 grade, iar în august, -10 grade.
Stonehenge
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

„Descoperire uimitoare”: Un monument din Neolitic a fost găsit în apropierea Stonehenge

de S.J. HotNews.ro
Luni, 22 Iun 2020 Science - Arheologie
Arheologii britanici au descoperit un inel de puțuri preistorice săpate cu mii de ani în urmă în apropierea Stonehenge, relatează BBC.
Newgrange
Foto: Flickr

Irlanda, un mormânt de mii de ani și misterul ”faraonului” din neolitic

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 19 Iun 2020 Science - Arheologie
Într-unul dintre cele mai vechi morminte neolitice din Europa, la Newgrange (Irlanda), arheologii au găsit dovezi despre viața conducătorilor de acum cinci milenii și despre obiceiuri care astăzi sunt cu strășnicie interzise, dar atunci erau permise în rândul elitelor. Newgrange este cu câteva sute de ani mai vechi decât piramidele și a uimit prin dimensiunile uriașe pentru acea perioadă și prin cunoștințele astronomice ale celor care l-au ridicat.
Future Circular Collider
Foto: CERN

„Go big or go home”: CERN vrea să construiască un accelerator de particule de patru ori mai mare decât Large Hadron Collider

de S.J. HotNews.ro
Pe măsură ce cel mai mare instrument științific de pe planetă intră în anii de apus, cercetătorii de la CERN se confruntă cu o întrebare: ce va urma după Large Hadron Collider? După dezbateri îndelungate, par să fi ajuns la un răspuns: un accelerator mai mare relatează, The Guardian.
Xenon Collaboration
Foto: xenon1t.org

Fizicienii care căutau materia întunecată au dat peste semnale neașteptate care ar putea duce la descoperirea unei noi particule: axionul

de Vlad Barza HotNews.ro
O echipă de fizicieni s-ar putea să fi detectat pentru prima oară o particulă ipotetică numită axion, ca parte a unui experiment uriaș gândit să detecteze materia întunecată (dark matter). Cercetătorii au detectat mai multă activitate decât s-au așteptat și unul dintre scenarii este că excesul de activitate este o dovadă că axionul, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70, ar putea să fi fost detectată.
Oumuamua
Foto: NASA

Povestea lui Oumuamua continuă cu teoria iceberg-ului cosmic

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Science - Spatiul
Oumuamua, celebrul obiect interstelar care a călătorit milioane de ani până să ajungă în sistemul nostru solar, nu este nici asteroid, nici cometă, ci un ”iceberg de hidrogen”, arată un studiu al unor astronomi de la Yale. Puține obiecte cerești au fascinat astronomii mai tare decât acest ”trabuc” lung de aproape 400 de metri. Oumuamua („cercetaș” în hawaiană) a fost descoperit inițial în octombrie 2017. A parcurs cu viteză sistemul solar și s-a îndreptat mai departe spre spațiu, devenind primul obiect interstelar observat de oameni.
Covid 19
Foto: pixnio.com

Problemele studiilor despre Covid-19 și de ce prea multe studii aduc mai multă confuzie decât lămuriri

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Science - Idei
Două dintre cele mai prestigioase reviste științifice au retras recent studii despre Covid-19, iar situația arată cât de complicat este să păstrezi un echilibru între nevoia de a publica rapid studii care să fie utile medicilor și obligativitatea de a păstra un nivel ridicat al calității. Este o perioadă excepțională și pentru studiile științifice: apar extrem de multe cu Covid-19, nu pot fi evaluate corespunzător și în unele țări ies la iveală minusurile unui sistem care încurajează cercetătorii să publice cât mai mult.
Ou cu coaja male
Foto: phys.org

Cel mai vechi ou din Antarctica, mare cât o minge de rugby, a fost depus de o imensă reptilă marină

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 17 Iun 2020 Science - Arheologie
Un ou fosil descoperit în Antarctica, cu o formă și o mărime ca a unei mingi de rugby, este ”opera” unei imense reptile marine contemporană tiranosaurului, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, citează AFP.
Imagine obtinuta de telescopul Hubble
Foto: spacetelescope.org

Câte civilizații inteligente ar putea exista în galaxia noastră? - Un calcul imposibil de verificat

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 15 Iun 2020 Science - Spatiul
​Suntem sau nu singuri în Univers este o întrebare pusă de milioane de ori și un răspuns clar nu vom primi niciodată. Însă un nou studiu a încercat să estimeze câte civilizații inteligente ar putea exista în galaxia Calea Lactee, iar răspunsul - imposibil de verificat - este 36. Calea Lactee s-a format la puțin timp după Big Bang, într-o regiune bogată în hidrogen.
Endeavor RX
Foto: Akili Interactive

Primul joc video pentru tratarea ADHD a fost aprobat în Statele Unite

de S.J. HotNews.ro
Marți, 16 Iun 2020 Science - Creierul
Primul joc video dedicat tratării tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate a fost aprobat de către Agenția Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA), relatează CNN.
Roverul Perseverance
Foto: NASA

Roverul Perseverance al NASA va fi lansat spre Marte la 20 iulie

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 13 Iun 2020 Science - Spatiul
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) din Statele Unite intenționează să lanseze roverul Perseverance spre planeta Marte la data de 20 iulie, a anunțat Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA.
Sateliti Starlink pe orbita
Foto: Starlink

SpaceX a lansat alți 58 de sateliți din proiectul Starlink și 3 sateliți SkySat

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 13 Iun 2020 Science - Spatiul
Compania SpaceX, deținută de magnatul Elon Musk, și-a extins constelația Starlink pentru internet de mare viteză la nivel global prin lansarea, sâmbătă dimineață, a 58 de sateliți de la baza din Florida, alături de alți trei sateliți mai mici ai SkySat.
Roverul Lunar VIPER
Foto: NASA

VIDEO Cum va căuta NASA apă pe Lună, pentru a găsi locul ideal unde să instaleze prima bază cu echipaj uman

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 12 Iun 2020 Science - Spatiul
NASA a ales compania privată Astrobotic pentru a reuși să pună pe suprafața Lunii în 2023 un rover care va căuta apă la polul sud lunar, ideea fiind să se obțină primele indicii despre cum apa înghețată de pe Lună va putea fi folosită de astronauți pentru a supraviețui acolo și pentru a întreține o bază lunară care să fie folosită pe post de ”popas” pentru viitoarea explorare a planetei Marte, tot cu echipaj uman. Este prima oară când un rover caută resurse pe o altă lume, spun cei de la NASA.
Condensatul Bose Einstein
Foto: Wikimedia Commons

A cincea stare a materiei a fost observată pentru prima oară în spațiu

de R.M. HotNews.ro
Oamenii de știință au reușit, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), să observe pentru prima oară în spațiu a cincea stare a materiei, o performanță a fizicii cuantice care va ajuta la înțelegerea mai exactă a acestei mecanici fascinante care guvernează lumea microscopică, scrie AFP.
Recunoastere faciala
Foto: vpnsrus.com

De ce un cercetător de la Google consideră că tehnologia de recunoaștere facială este mult prea periculoasă pentru a fi utilizată de poliție

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Science - Tehnologie
Forțele de poliție din mai multe țări se folosesc de soft-uri de ”facial recognition” și spun că tehnologia este utilă în lupta contra infractorilor. Însă multe voci spun că tehnologia este periculoasă, poate fi folosită în mod abuziv, iar poliția ar trebui să aibă interdicție în a folosi aceste tehnologii. Unul dintre cercetătorii de frunte ai Google explică de ce tehnologia este periculoasă și subiectul este interesant în contextul în care se cere o reformă a poliției în SUA.
Masti de protectie pe plaja
Foto: Anthony Wallace / AFP / Profimedia Images

„Mai multe măști decât meduze”: Deșeurile Covid ajung în oceane

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 10 Iun 2020 Actualitate | Internațional
Ecologiștii au avertizat că pandemia cauzata de noul coronavirus ar putea declanșa o creștere severă în poluarea oceanelor, adăugându-se munților de deșeuri plastice care amenință deja viața marină, după ce au găsit măști de protecție plutind în ape ca meduzele și mănuși de plastic îmbibate cu apă împrăștiate pe fundul mării, relatează The Guardian.
Ocean
Foto: Flickr

Salvarea persoanelor pierdute în mare folosind... matematica

de S.J. HotNews.ro
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich au elaborat un algoritm care poate prezice cu acuratețe poziția obiectelor și oamenilor dispăruți în mări și oceane, relatează Les Echos.
Astronaut pe Luna
Foto: Media Defense Gov

De la dinozauri de jucărie la crose de golf - obiectele neobișnuite duse de astronauți în spațiu

de S.J. HotNews.ro
Luni, 8 Iun 2020 Science - Spatiul
În afară de lucrurile esențiale pentru orice călătorie, suvenirurile, obiectele norocoase sau care poartă o anumită simbolistică spun multe despre lumea noastră interioară. Când cei doi astronauți de la bordul rachetei SpaceX Falcon 9 au pornit în călătoria istorică înspre Stația Spațială Internațională, totemul lor a fost un dinozaur de jucărie, luat cu ei la cererea băieților lor, notează The Guardian.
Maximele in Europa pe 5 iunie la pranz
Foto: Meteociel

Vreme neobișnuită în Europa - La Cercul Polar a fost mai cald decât în sudul Spaniei și al Italiei

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 5 Iun 2020 Science - Terra
În Europa vremea a fost neobișnuită la început de iunie, iar în locuri în general reci a fost cald, dar și invers. Miercuri, minimele erau de 3 grade la Câmpina și Târgoviște, iar vineri la prânz a fost mai cald în Rusia, lângă Cercul Polar, decât în multe locuri din sudul Spaniei sau al Italiei.
Dezinfectare
Foto: pexels.com

Ce a învățat omenirea în șase luni de Covid - Nevoia de a purta mască, studii contradictorii, costuri uriașe pentru economie

de Vlad Barza HotNews.ro
Sunt aproape șase luni de când lumea a început să se schimbe, iar acum masca a devenit ceva obișnuit, economia s-a prăbușit în multe țări și costurile repornirii sunt mari. Însă nu trebuie totuși să ne temem foarte tare că ne-am putea infecta de la suprafețe și nici de o mutație gravă nu ar trebui să ne fie frică, scrie New York Times. Pe de altă parte, o analiză a National Geographic pune întrebarea: cât timp poate persista virusul în corpul uman, iar răspunsul este neclar, oglindă a studiilor contradictorii care, fie ne-au speriat, fie au încercat să ne liniștească.
PIECLEX
Foto: Captura YouTube

​​VIDEO Japonia: Un țesut care produce electricitate ar putea distruge microbii, virușii și bacteriile

de R.M. HotNews.ro
Vineri, 5 Iun 2020 Science - Tehnologie
Două grupuri japoneze afirmă că au inventat o țesătură care, grație mișcării corpului uman, produce electricitate de slabă intensitate care distruge microbii, virușii și bacteriile, scrie AFP.
Dinozuaurul Borealopelta markmitchelli
Foto: Julius Csotonyi

Ce a mâncat înainte de moarte un dinozaur de acum 110 milioane de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Science - Terra
În Canada au fost analizate resturi fosilizate din stomacul unui dinozaur care a murit acum 110 milioane de ani, iar astfel de dovezi directe sunt rare. Dinozaurul erbivor din specia Borealopelta avea cam 6 metri lungime și a mâncat ferigi înainte să piară, probabil înecat într-un râu. În 2011 a fost descoperit, iar de atunci analizele au scos la iveală lucruri detaliate uimitoare.
Roverul Perseverance
Foto: NASA

NASA va trimite luna viitoare un rover cât o mașină mică spre Marte. Care este misiunea lui Perseverance

de G.S. HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Science - Spatiul
Roverul ”Perseverance” al NASA va fi lansat spre Marte pe data de 17 iulie, acesta fiind trimis pentru a permite o mai bună înțelegere a geologiei Planetei Roșii și pentru a căuta urme ale formelor de viață de demult, potrivit agenției spațiale americane.
Falcon 9 si Crew Dragon la lansare
Foto: NASA

VIDEO Cum a ajuns SpaceX o companie celebră - De la scepticismul celor de la NASA, la nebunia frumoasă a lui Elon Musk

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Science - Spatiul
Elon Musk a exagerat de multe ori cu promisiunile, dar în unele cazuri emblematice chiar a avut dreptate și SpaceX este un exemplu care poate schimba explorarea spațiului cosmic. SpaceX va face primul zbor cu astronauți la bord, pentru NASA, și din mai multe puncte de vedere este un moment de referință. Drumul până aici a fost lung, SpaceX are 18 ani vechime și la început se părea că nu are viitor. Mai mult, în interiorul NASA a fost opoziție pentru că oamenii nu voiau să schimbe modelul de business și nu concepeau prezența companiilor private în domeniu. În articol puteți citi cum a reușit SpaceX să schimbe lucrurile și despre o revenire istorică pentru America.
costume SpaceX
Foto: SpaceX

​FOTO Lansarea Nasa SpaceX și evoluția costumului de zbor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Science - Spatiul
Costumele de astronauți pe care le vor purta Doug Hurley și Bob Behnken în lansarea primului zbor al Capsulei Crew Dragon, misiunea coordonată de NASA și SpaceX, au fost create cu mare atenție. Casca realizată la imprimanta 3D și mănuși touchscreen-sensitive sunt doar câteva dintre elementele care demonstrează evoluția extraordinară a costumelor spațiale din ultimii ani.
Nebuloasa
Foto: Pixabay

Coliziunea galaxiilor ar fi putut stimula formarea sistemului nostru solar - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Science - Spatiul
Un eveniment violent la scară colosală - ciocnirea a două galaxii - ar fi putut deschide calea pentru nașterea sistemului nostru solar. Un proces de formare a stelelor în Calea Lactee în vremurile în care s-a născut sistemul solar, cu mai bine de 4,5 miliarde de ani în urmă, ar fi fost precipitat de coliziunea dintre galaxia noastră și o alta, mai mică, numită Sagittarius, au indicat marți oamenii de știință, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Terra
Foto: pxfuel.com

Își va aminti Pământul de pandemia de COVID-19?

de S.J. HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Science - Terra
În 2017 cercetătorii de la mai multe universități au folosit tehnologie laser avansată pentru a privi în mostrele de gheață extrase din Alpi. Au găsit Moartea Neagră, relatează Scientific American. O nouă pandemie are loc acum în jurul lumii iar studiile recente au arătat că diferitele tipuri de poluare au scăzut semnificativ pe măsură ce oamenii au renunțat la mașini, avioanele au rămas în hangare și fabricile s-au închis.
SpaceX
Foto: SpaceAlliance

SpaceX, in asteptarea unui zbor istoric. Crew Dragon la misiunea Demo 2

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Science - Spatiul
Racheta Falcon 9 a fost ridicata la verticala pe rampa de lansare 39A de la Cape Canaveral, pentru cea mai importanta misiune a sa pe anul in curs, Demo 2: dupa zborul din marte, ea trebuie sa transporte pe orbita al doilea cargo Crew Dragon, de aceasta data cu echipaj uman la bord. In testele premergatoare zborului, desfasurate in urma cu cateva zile, toate sistemele au fost declarate operationale si misiunea a primit unda verde din partea NASA, potrivit Space Alliance.
Sigiliul lui Albrecht I de Brandenburg
Foto: Wikimedia Commons

Un cimitir descoperit sub o parcare din Berlin arată cât de violentă era viața acum opt secole

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Science - Arheologie
Un cimitir din perioada medievală descoperit și analizat la Berlin a scos la iveală faptul că viața era complicată și extrem de periculoasă pentru cei care au trăit în zonă în secolele 11-13. Unele resturi umane au urme de violență extremă, alte analize au arătat că rahitismul și scorbutul erau boli cu care oamenii de atunci trebuiau să se lupte.
Hangzhou
Foto: Pixhere

Lecții amare din era Covid-19 - Un mare oraș chinez vrea să acorde fiecărui locuitor un scor în funcție de stilul de viață și de starea sănătății

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | IT
Un oraș chinez cu 10 milioane de locuitori va continua ce a testat în timpul pandemiei de Covid-19 și vrea să implementeze, cu ajutorul unei aplicații de mobil, un sistem prin care fiecare locuitor să primească un scor de la 0 la 100 în funcție de starea sănătății și de stilul de viață, inclusiv cât bea. cât doarme și câți pași face fiecare om, relatează CNN. Chiar și în China au fost oameni care au scris pe rețelele sociale că ideea duce prea departe supravegherea.
Wolfe Disk
Foto: S. Dagnello

Astronomii au descoperit o galaxie improbabilă în universul foarte îndepărtat - Un disc uimitor de ordonat

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Science - Spatiul
Astronomii au reperat o galaxie cu disc masivă, diferită de galaxia noastră, însă o galaxie care s-a format acum 12,5 miliarde de ani, la nici 1,5 miliarde de ani de la Big Bang. Galaxia denumită DLA0817g ridică însă multe întrebări, fiindcă este bine dezvoltată și a apărut într-o perioadă foarte tulbure și agitată de la începuturile Universului. Galaxiile sunt aglomerări de stele, praf și gaz interstelar. Se estimează că există peste 200 de miliarde de galaxii în universul cunoscut.
Astronautii Hurley si Behnken
Foto: Captura NASA

FOTO Primul zbor cu echipaj uman la bordul unei rachete SpaceX: Astronauții americani au încheiat repetițiile pentru misiunea istorică

de N.O. HotNews.ro
Duminică, 24 Mai 2020 Science - Spatiul
Astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken au finalizat repetiția generală pentru zborul de miercuri spre Stația Spațială Internațională, la bordul unei rachete SpaceX, fiind primul zbor american cu echipaj uman din 2011, relatează BBC.
Robotul Spot
Foto: Rocos

VIDEO Cum încearcă să mâne oile cel mai celebru câine-robot

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Science - Tehnologie
O companie din Noua Zeelandă a postat un film demonstrativ despre cum câinele robotic Spot încearcă să mâne oile și despre cum poate fi folosit de agricultori pentru a monitoriza recoltele. Micul robot galben este celebru fiindcă în Singapore a fost testat într-un parc pentru a-i ajuta pe oameni să păstreze distanța, iar anul trecut, zece roboți au tras un camion.
Universul
Foto: Hotnews

Oamenii de știință susțin că au observat prima dovadă directă a formării unei planete

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Science - Spatiul
Oamenii de știință au obținut imagini care ar putea reprezenta prima dovadă directă a nașterii unei planete, relatează miercuri The Independent și EFE. Observațiile prezintă un disc rotitor și dens de praf și gaze. În interiorul său se poate observa o structură în spirală cu o ''răsucire'' - care ar putea constitui semnul distinctiv al formării unei lumi noi, potrivit Agerpres.
NASA
Foto: Wikipedia

Șeful programului NASA pentru misiuni cu echipaj uman a demisionat înaintea unei lansări de pe sol american

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Science - Spatiul
Directorul programului pentru misiuni cu echipaj uman din cadrul NASA, Doug Loverro, a demisionat, potrivit unui document intern adus marți la cunoștință angajaților agenției, cu doar o săptămână înaintea unei misiuni programate care ar urma să trimită doi astronauți în spațiu de pe solul american pentru prima dată după anul 2011, scrie Agerpres, citând Reuters.
Soare
Foto: NASA

”Marele Minim Solar” Ultima oară când Soarele a fost atât de liniștit, Pământul a trecut printr-o mică epocă glaciară

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Science - Spatiul
Soarele din centrul sistemului nostru de planete, este incredibil de dinamic, trecând prin diferite faze și schimbări, notează cnn.com. De-a lungul timpului, aceste schimbări în steaua noastră au devenit tot mai previzibile. Acum, el este într-o fază mai puțin activă, denumită minim solar.
Marte
Foto: Hotnews

Forme de relief de pe Marte, modelate de erupții de noroi ejectate din subsolul planetei (studiu)

de Redactia HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Science - Spatiul
Anumite forme de relief de pe planeta Marte, despre care s-a crezut că reprezentau vechi scurgeri de lavă, ar putea să fi fost modelate de erupții de noroi, potrivit unui studiu apărut luni în revista Nature Geoscience, informează AFP.
Gobekli-Tepe
Foto: Haklay & Gopher

Cel mai vechi templu din lume și uimitorii săi ”arhitecți” - Un sit arheologic din Turcia continuă să uimească

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Science - Arheologie
Un loc din sud-estul Turciei, la granița cu Siria, a uimit în ultimii 20 de ani prin descoperirile arheologice care schimbă modul în care privim oamenii care au trăit acum peste 10 milenii. În sit-ul din Anatolia au fost descoperiți stâlpi de piatra de zeci de tone greutate așezați în cercuri mari și sculptați. Și totul datează de acum 11.500 de ani, sanctuarul fiind, foarte posibil, construit de vânători-culegători. Cele mai noi analize pe computer arată că ”arhitecții” din neolitic au urmat reguli geometrice logice și au plănuit întregul proiect încă de la început.
Coboti in productie
Foto: Universal Robots

Cum a schimbat pandemia o fabrică de roboți - Și mai multă automatizare, mai puține scaune la cantină, strângerile de mână nu revin curând

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 14 Mai 2020 Science - Tehnologie
Pandemia schimbă modul în care se lucrează chiar și într-o unitate unde se fabrică roboți industriali. Unii angajați au putut să ia mici roboți industriali acasă, și i-au instalat în garaje, iar cei care merg la muncă lucrează în tură, iar la cantină meniurile sunt pregătite din timp și au fost eliminate jumătate dintre scaune, arată un exemplu de la o uzină din Danemarca. Interesant, deși toți angajații au mănuși, ei nu au măști, fiindcă purtarea acestora nu face parte din recomandările oficiale din Danemarca în acest moment
Luna
Foto: Pixabay.com

Impacturi violente ale meteoriților au „forjat” suprafața Lunii (studiu)

de I.B. HotNews.ro
Marți, 12 Mai 2020 Science - Spatiul
Zone de pe suprafața Lunii au fost „forjate” de impacturi violente ale meteoriților, conform unui studiu publicat luni în jurnalul Nature Astronomy, citat de UPI.
Temperaturile in Europa la pranz, pe 12 mai
Foto: Meteociel

Vreme neobișnuită în Europa - Ninsoare în Belgia și Polonia, temperaturi de peste 25 de grade în Rusia europeană și chiar peste 30 în Siberiană

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 12 Mai 2020 Science - Terra
În această dimineață temperaturile au fost extrem de mici pentru luna mai în mai multe țări din Europa centrală și de nord vest, iar în Polonia sau Belgia a și nins, lucru foarte rar pentru această perioadă a anului. În vestul Rusiei au fost orașe unde minima nu a scăzut sub 15 grade, iar la prânz erau țări unde diferențele de temperaturi erau uriașe. În Belarus, la prânz erau locuri cu 0 grade, dar și unele cu 23 de grade, iar în România, la ora 13.30 temperaturile erau între 8 grade la Oradea și 32 la Tulcea.
Artefacte din pestera din Bulgaria
Foto: Tsenka Tsanova, MPI-EVA Leipzig

În Bulgaria a fost găsit cel mai vechi dinte de Homo Sapiens din Europa. Arheologii spun că descoperirea este de o importanță excepțională

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 12 Mai 2020 Science - Arheologie
Într-o peșteră din Bulgaria a fost găsit cel mai vechi dinte de Homo Sapiens, datând de acum 45.000 de ani, iar arheologii spun că este o dovadă că acești oameni au ajuns pe continent cu câteva mii de ani mai devreme decât s-a crezut. Grota Bacho Kiro a fost explorată încă din 1930, iar descoperirile analizate acum sunt din 2015. Până acum, cele mai vechi descoperiri ale unor rămășițe osoase de Homo Sapiens fuseseră descoperite în Peștera cu Oase, în România.
China lanseaza sateliti
Foto: youtube.com

VIDEO Internet of Things (IoT): China lansează primii doi sateliți

de I.B. HotNews.ro
Marți, 12 Mai 2020 Economie | IT
China a plasat marți pe orbită primii doi sateliți dintr-o constelație pentru ''internetului obiectelor'' (IoT), tehnologia care permite echipamentelor electronice să ''comunice'' între ele, fără intervenția umană, potrivit agenției de știri China, citată de AFP.
Fragment din studiul salvatii Copiii
Foto: Salvati Copiii

Copiii vulnerabili au avut acces limitat la hrană, educație și medicamente în timpul stării de urgență - sondaj Salvați Copiii

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 12 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgență, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare. 66% dintre respondenți afirmă că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice, arată un sondaj al Salvați Copiii.
Simularea solului lunar
Foto: Agentia Spatiala Europeana

Urina astronauților ar putea fi folosită la betonul cu care va fi construită prima bază pe Lună - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 8 Mai 2020 Science - Spatiul
Urina astronauților ar putea fi folosită pentru a realiza un tip robust de beton din care să fie construită prima bază umană de pe suprafața Lunii, arată un studiu al ESA (Agenția Spațială Europeană). ”Ureea este ușor de obținut și ar ajuta și la obținerea unui material de construcție rezistent pentru baza de pe Lună”, spune unul dintre cercetători.
Naveta spatiala chineza
Foto: Captura YouTube

VIDEO Vehiculul spațial chinez a făcut cu succes manevrele orbitale și a revenit cu bine pe Terra. Țara pregătește lansarea propriei stații spațiale

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 8 Mai 2020 Science - Spatiul
Noua navetă spațială chinezească, lansată pe 5 mai fără echipaj la bord, a revenit cu bine pe Terra după ce a terminat cu succes manevrele de test de pe orbită, au anunțat oficialii chinezi, citați de AFP. Este o reușită tehnologică pentru cea mai populată țară din lume care, încă din 1992, anunța un plan pe termen lung, în trei etape, pentru a lansa propria stație spațială. Acum, țara are 16 astronauți.
Calea Lactee
Foto: Wikimedia Commons

Calea Lactee e o galaxie spirală barată cu patru brațe - Scientific American

de I.B. HotNews.ro
Joi, 7 Mai 2020 Science - Spatiul
O echipă internațională de astronomi a dezvăluit, după un studiu cu o durată de 15 ani, o hartă cu cea mai înaltă rezoluție până în prezent a structurii spiralate a Căii Lactee, oferind dovada clară că aceasta este o galaxie spirală barată prevăzută cu patru brațe principale, relatează Agerpres citând agenția Xinhua.
Lansare Long March
Foto: Captura YouTube

China vrea să își construiască propria stație spațială până în 2022

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 6 Mai 2020 Actualitate | Internațional
China vrea să lanseze 4 misiuni cu echipaj uman și alte 4 fără, pentru a construi propria stație spațială permanentă până în 2022. Anunțul a fost făcut marți seară, după lansarea unei noi capsule, cu ajutorul celei mai recente rachete de mari dimensiuni, Long March 5B, de la centrul Wenchang, transmite Mediafax.
Cea mai apropiata gaura neagra
Foto: ESO

Astronomii ESO au descoperit cea mai apropiată gaură neagră. „Doar” 1.000 de ani-lumină ne separă

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 6 Mai 2020 Science - Spatiul
Astronomii de la Observatorul European(ESO) au descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de sistemul nostru solar detectată vreodată, situată la 1.000 de ani-lumină, într-un sistem stelar vizibil cu ochiul liber, potrivit unui studiu publicat miercuri.
In interiorul Statiei Spatiale Internationale
Foto: NASA

Tom Cruise discută cu NASA pentru un film în spațiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 6 Mai 2020 Science - Spatiul
NASA a confirmat faptul că este în discuții cu Tom Cruise pentru un film artistic care să fie realizat la bordul Stației Spațiale Internaționale. Nu se știu alte detalii, dar nu este prima oară când se discută despre un film artistic în spațiu. Filme documentare au mai fost realizate, dar un film artistic este mai complicat. Stația spațială este plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319 km și 346 km și poate fi văzută cu ochiul liber și de pe Terra.
Conturarea mormântului colectiv
Foto: Andrei Stavila

La Timișoara a fost descoperit un mormânt colectiv din vremea ciumei

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Science - Arheologie
Pe un șantier din Timișoara arheologii au descoperit un mormânt colectiv, din vremea ciumei, în care erau așezate șase schelete umane de adulți și unul de copil. Mormântul a fost găsit în apropierea centrului orașului, unde urmează să se construiască un liceu. ”În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparțină unor coloniști, chiar din regiunea Lorena. Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii rămasă multă vreme în memoria colectivă: ciuma care a bântuit Timișoara între 1737-1740”, spune arheologul Andrei Stavilă de la Universitatea de Vest, citat de pagina de Facebook Arheologia Banatului.
Cerul noptii in diminetile de 5 si 6 mai
Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

În diminețile de 5 și 6 mai poate fi observat pe cer praf din coada cometei Halley

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Science - Spatiul
În diminețile de 5 și 6 mai se pot vedea mai mulți meteori decât de obicei pentru că este la maxim curentul eta Aquaride. Meteorii din acest curent provin din coada cometei Halley, fiind pe orbită în jurul Soarelui. În fiecare an, în această perioadă, planeta noastră se apropie de traiectoria cometei, în atmosferă intrând mici particule de praf, care la frecarea cu aerul produc senzația de „stea căzătoare”, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Cele doua gauri negre
Foto: NASA

VIDEO Un telescop al NASA prezintă ”dansul” a două găuri negre aflate într-o galaxie la 3,5 miliarde de ani lumină

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 30 Apr 2020 Science - Spatiul
Două găuri negre sunt ”prinse” într-un ”dans” în centrul unei galaxii super-îndepărtate numită OJ 287, iar gaura cea mai mare este înconjurată de un disc de gaz și în jurul ei orbitează o gaură neagră ceva mai mică ce se ciocnește cu discul, producând o descărcare de energie mai luminoasă decât 1.000 de miliarde de stele. Cercetătorii de la NASA au putut detecta în iulie 2019 o astfel de descărcare de energie și au putut anticipa cu o marjă de eroare de câteva ore producerea ciocnirii.
Reprezentarea faunezi sahariene de acum multe milioane de ani
Foto: University of Portsmouth

De ce Sahara a fost în trecutul foarte îndepărtat ”cel mai periculos loc din istoria pământului”

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 28 Apr 2020 Science - Arheologie
Dacă un călător în timp s-ar putea întoarce în Sahara de acum 100 de milioane de ani NU ar găsi un loc arid, ci un loc cu totul diferit și plin de câteva dintre cele mai mari specii de animale care au trăit vreodată pe Terra, arată un studiu ce a analizat fosilele descoperite într-un sit de la granița dintre Maroc și Algeria. Printre fosilele catalogate se numără dinozauri uriași și printre cele mai mari creaturi acvatice care au existat.
satelitii Starlink
Foto: Facebook

Sateliții Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk, vizibili pe cerul României

de RA HotNews.ro
Duminică, 26 Apr 2020 Economie | IT
Sateliții Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk au fost vizibili, sâmbătă noaptea, pe cerul României. Acești sateliți au ca scop oferirea de acces la servicii de internet și orbitează la o înălțime de circa 550 de kilometri.
Cosmic reef - Reciful cosmic
Foto: Agentia Spatiala Europeana

FOTO Reciful cosmic - superba fotografie de la aniversarea a 30 de ani de existență a telescopului Hubble

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 24 Apr 2020 Science - Spatiul
Telescopul Hubble împlinește 30 de ani de când este pe orbită, iar Agenția Spațială Europeană și NASA au postat pentru această aniversare una dintre cele mai frumoase fotografii, supranumită Reciful cosmic, pentru că te duce cu gândul la un peisaj submarin. Fotografia înfățișează două nebuloase colorate situate la 165.000 de ani lumină de Terra.
Analiza tectonica
Foto: lyellcollection.org

Regiunea unde Indonezia vrea să construiască noua capitală este cu risc de tsunami, arată un studiu. Proiectul în valoare de 33 miliarde dolari va suferi amânări

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 24 Apr 2020 Actualitate | Internațional
Indonezia anunța în vara lui 2019 că vrea să construiască o nouă capitală în provincia East Kalimantan, iar costurile estimate sunt de 32,8 miliarde dolari. Un raport publicat recent arată însă că în regiunea aleasă pentru noua capitală există risc de tsunami, arată analize la adâncime făcute de o echipă de cercetători. Indonezia vrea să mute capitala fiindcă Jakarta este un oraș mult prea poluat, aglomerat și supus catastrofelor naturale, dar proiectul noii capitale deja va suferi amânări fiindcă vor fi direcționate fonduri către lupta cu Covid-19.
Sistemul Fomalhaut
Foto: NASA

Povestea planetei care a ”dispărut” - Un nor de praf la 25 de ani lumină și un moment rar în astronomie

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 21 Apr 2020 Science - Spatiul
​Acum câțiva ani o planetă extrem de îndepărtată pur și simplu a dispărut de pe cerul nopții, după ce observații făcute în 2004 și 2006 cu telescopul spațial Hubble arătaseră ceea ce părea a fi un corp ceresc mare și strălucitor, la 25 de ani lumină de Terra. Un studiu publicat recent încearcă să explice ce s-a întâmplat cu planeta Fomalhaut b , iar una dintre ipoteze este că aceasta nu era de fapt o planetă, dar a fost implicată într-un incident violent greu de detectat.
Consumul de cafea si boala Parkinson
Foto: Pixabay

Science Report: Cel mai sănătos mod de a prepara cafeaua. Și care-ți poate prelungi viața

de A.Th.C. HotNews.ro
Joi, 23 Apr 2020 Science - Idei
Pentru mulți dintre noi, ziua nu poate începe fără să avem în față cupa aromată. Și se mai întâmplă că acea cafea nu este doar bună pentru sănătate, îți poate prelungi și viața – dar numai dacă o faci la filtru, conform unui nou studiu pe termen lung publicat miercuri în European Journal of Preventive Cardiology.
Lac din Yellowstone
Foto: Pixhere

Cum o bacterie analizată acum 50 de ani în izvoarele fierbinți din Yellowstone a ajuns un ingredient cheie în testele pentru Covid-19

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 17 Apr 2020 Science - Terra
În anii 60' un biolog a observat cu uimire cum în izvoarele fierbinți din parcul național Yellowstone trăiau bacterii, deși temperatura apei trecea și de peste 80 de grade Celsius. După întrebare a urmat și o cercetare și, deși în primii ani puțini ar fi crezut că ar fi de folos o astfel de analiză, descoperiri de laborator din anii 80 au dovedit că ideea de a analiza organisme care trăiesc într-un mediu extrem a fost una inspirată. Un articol al National Geographic arată cum au contribuit la istoria medicinei aceste studii pe bacterii ce rezistă în apă clocotită.
Cateva dintre tintele lui Cheops
Foto: Agentia Spatiala Europeana

​VIDEO Telescopul spațial european Cheops începe explorarea unor planete din afara sistemului solar

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 16 Apr 2020 Science - Spatiul
Telescopul spațial Cheops, proiect al Agenției Spațiale Europene, și-a terminat testele în jurul Terrei și va porni, purtat de un satelit, pentru a examina planete din afara sistemului nostru solar și va studia compoziția acestora. El ne-ar putea ajuta să înțelegem care dintre aceste lumi aflate la mulți ani lumină ar putea avea condiții propice pentru apariția vieții și ne va da informații despre cum s-au format planete cu totul diferite de cele din sistemul solar. Proiectul este sub egida Agenției Spațiale Europene.
Organismul din ordinul Siphonophorae
Foto: Schmidt Ocean Institute

​VIDEO Cum arată una dintre cele mai lungi creaturi din adâncurile oceanelor

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 15 Apr 2020 Science - Terra
O expediție cu un mic robot ce a coborât la mai bine de 4.000 de metri în Oceanul Indian a scos la iveală mai multe specii spectaculoase, printre care și o creatură de forma unui vârtej ce avea aproximativ 45 de metri lungime. ”Arăta precum un OZN incredibil”, spune, citat de New York Times, un cercetător de la Western Australian Museum.
Astronautii de pe Apollo 13 fac calcule
Foto: NASA

Apollo 13 la 50 de ani - Ar fi posibil un șir similar al întâmplărilor în ziua de azi?

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 14 Apr 2020 Science - Spatiul
Acum 50 de ani cei trei astronauți ai misiunii Apollo 13 trăiau cele mai grele zile, fiindcă încercau să revină pe Terra după ce o explozie distrusese o parte din navă, la 300.000 km de Terra. Într-o analiză, The New York Times se întreabă dacă s-ar putea întâmpla ceva similar și cu o misiune în ziua de azi. Un răspuns ferm este greu de dat, însă tehnologia din prezent face ca lucrurile să fie mai sigure, dar nu în totalitate. O serie de pericole rămân, dar lucrurile pozitive le depășesc.
Cei trei astronauti de pe Apollo 13
Foto: NASA

VIDEO Povestea uimitoarei întoarceri de situație a misiunii Apollo 13 - Un eșec mai valoros decât o victorie

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 13 Apr 2020 Science - Spatiul
Pe 13 aprilie 1970, la 56 de ore după lansarea misiunii lunare Apollo 13, o defecțiune la sistemul electric a provocat o explozie care a pus sub semnul întrebării nu doar misiunea, ci și viața celor trei astronauți. La 330.000 km de Terra ei riscau să rămână fără oxigen și să nu se poată întoarce pe Pământ, dar ideile celor de la NASA și stăpânirea de sine a celor din navetă au dus la un final fericit, patru zile mai târziu. Celebra frază: ”Okay Houston, we've had a problem here” a fost rostită de unul dintre astronauți, iar problema era una extrem de gravă.
Gaura in stratul de ozon deasupra Polului Nord
Foto: European Space Agency, ESA

Gaură în stratul de ozon de trei ori mai mare decât Groenlanda, deschisă deasupra Polului Nord

de V.M. HotNews.ro
Marți, 14 Apr 2020 Science - Terra
Oamenii de știință au detectat ceea ce pare a fi cea mai mare gaură în stratul de ozon înregistrată vreodată deasupra Polului Nord, în condițiile în care găuri în stratul de ozon se deschid în fiecare an deasupra Polului Sud, dar cele de la Polul Nord sunt mult mai rare, conform unui material publicat de revista Nature.
Misiunea EAU spre Marte
Foto: YouTube

VIDEO Hope, prima sondă ce va fi trimisă spre Marte de Emiratele Arabe Unite, este gata pentru misiune

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 10 Apr 2020 Science - Spatiul
Hope, prima sondă interplanetară ce va fi trimisă spre Marte de către Emiratele Arabe Unite (EAU), este gata pentru lansarea programată în luna iulie, transmite vineri Space.com.
Quasarul si jeturile de plasma
Foto: Event Horizon Telescope

Autorii primei imagini directe a unei găuri negre vin cu o nouă imagine - un quasar și jeturi de plasmă dintr-o galaxie situată la 5 miliarde de ani lumină

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 8 Apr 2020 Science - Spatiul
Consorțiul Event Horizon Telescope, care în aprilie 2019 a făcut publică prima imagine directă a unei găuri negre, a prezentat acum o nouă imagine deosebită după prelucrarea datelor din observațiile de acum trei ani. De data aceasta imaginea prezintă baza unui jet colosal de plasmă ce scapă dintr-o gaură neagră supermasivă la viteze apropiate de cea a luminii. ”Găurile negre nu doar că absorb multă materie, dar și elimină o parte din ea, pentru că sunt puternic magnetizate și se rotesc atât de repede”, spune unul dintre cercetători.
Rafturi golite
Foto: Hotnews

La supermarket, în vremuri de Coronavirus - Câteva sfaturi pentru a reduce la minim riscul de infectare

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 7 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Un simplu drum la cumpărături a devenit mult mai complicat de când a intrat în vigoare carantina generală și oamenii sunt speriați că ar putea să se infecteze după ce s-au dus să-și ia provizii de la magazinul unde în trecut nu era niciun risc. Cu prudență și cu respectarea câtorva pași, riscul poate fi redus la minim, iar în articol puteți citi câteva sfaturi.
Jupiter, imagini inedite
Foto: NASA

Imaginea uimitoare cu atmosfera planetei Jupiter care a creat savanților noi semne de întrebare

de I.B. HotNews.ro
Luni, 6 Apr 2020 Science - Spatiul
NASA a publicat noi imagini uimitoare surprinse pe suprafața planetei Jupiter. Savanții au fost contrariați de benzile de ceață care se văd traversând imaginea de nori și furtuni care se rotesc la suprafața planetei.
Luna
Foto: Pixabay.com

NASA a anunțat cum plănuiește dezvoltarea bazelor umane pe Lună

de I.B. HotNews.ro
Duminică, 5 Apr 2020 Science - Spatiul
Agenția a dat publicității un plan care detaliază etapele prin care încearcă să construiască infrastructura necesară pe Lună pentru ca oamenii să poată întreprinde investigații științifice de durată pe satelitul natural al Pământului, potrivit Mediafax.
Space X
Foto: Hotnews

NASA anunță că SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru stația spațială lunară Gateway

de I.B. HotNews.ro
Duminică, 29 Mar 2020 Science - Spatiul
NASA a anunțat că SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru stația spațială lunară, Lunar Gateway. Lunar Gateway va fi construită începând din 2022 și va fi folosită ca punct de staționare pentru astronauții care vor călători pe Lună, potrivit Mediafax.
Cu copiii in timpul izolarii
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Mic ghid de supraviețuire cu copiii în izolare - Cum să ne păstrăm întregi la minte în săptămânile grele ce vor urma

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Este probabil cea mai grea perioadă pentru generația noastră, fiindcă vom mai sta câteva zeci de zile în case din cauza pericolului pandemiei. Unii deja au peste 20 de zile de când nu au ieșit, iar perioada ne va testa la maxim mecanismele psihologice de supraviețuire. Foarte complicat este pentru copii, fiindcă le este greu sau imposibil să înțeleagă că nu pot ieși afară și că părinții lor se tem de virus și de criza economică adusă de el. Sunt timpuri în care o parte dintre limitele impuse copiilor încep să fie înlăturate, timpul de ecran crește și dulciurile sunt pe masă mai des. Sunt vremuri excepționale din care părinții trebuie să iasă cu psihicul sănătos, iar în articol puteți citi ce au spus pentru HotNews.ro trei experți în domeniu despre cum să supraviețuim cu copiii în izolare.
Caine antrenat
Foto: Medical Detection Dogs

VIDEO Pot câinii să detecteze persoanele infectate cu Covid-19? În Marea Britanie se fac teste

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
În Regatul Unit un ONG s-a aliat cu cercetători din domeniul medical pentru a vedea dacă cei infectați cu noul coronavirus au un miros distinctiv ce poate fi depistat de câinii care deja pot recunoaște boli precum malaria, cancerul sau Parkinson. Dacă s-ar reuși, câinii ar fi utili spre finalul pandemiei în locuri aglomerate precum aeroporturile, scrie Business Insider.
PittCoVacc
Foto: Captura upmc.com

SUA: O echipă de cercetători a dezvoltat un potențial vaccin contra coronavirusului, administrat printr-un plasture

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 3 Apr 2020 Actualitate | Coronavirus
Un plasture cât vârful degetului ar putea fi un potențial vaccin contra coronavirusului, conform unei echipe de cercetători din Statele Unite ale cărei concluzii au fost publicate într-un jurnal științific publicat de The Lancet, citat de Press Association și Agerpres.
Coronavirus
Foto: Pixabay

Science Report: Coronavirusul nu este viu. De aceea este atât de greu de ucis

de A.Th.C. HotNews.ro
Marți, 24 Mar 2020 Science - Stiintele vietii
Virusurile au petrecut miliarde de ani perfecționându-și arta de a supraviețui fără a trăi – o strategie înspăimântător de eficace care-i face o amenințare potențială pentru viața de azi. Este adevărat în mod special pentru noul coronavirus ucigaș care a adus societatea contemporană la o paralizie rapidă. Este puțin mai mult decât un pachet de material genetic învelit într-o capsulă de proteină țepoasă și care duce o existență de zombi care-l face cu greu să fie considerat un organism viu.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Cum dispare rapid durerea de cap
– Alo , Ioane hai la o bere la barul din colt. – Pai cand te-am sunat eu acum o jumatate de ora ai zis ca ai o durere ingrozitoare de cap....
Bancul zilei: Reversul aventurilor de o noapte
Doi prieteni povesteau: - Stai să vezi ce aventură beton am avut aseară și cum s-a sfărșit. Am ajuns la spital cu o...
Bancul zilei: Tratarea asimptomaticilor la domiciliu
Doctorul intra in dormitor, lasandu-l pe sotul foarte agitat sa astepte afara. Peste doua minute, doctorul iese din dormitor si cere un cutit de bucatarie. Sotul se executa si doctorul dispare din nou in dormitor. Peste putin timp iese din nou, de data asta cerand un ciocan si-o dalta...
Bancul zilei: Putin, la al 10-lea mandat
Trei ruși călătoreau în aceeași cușetă dintr-un tren trans-siberian. Unul dintre ei citea un ziar, în timp ce ceilalți doi spuneau bancuri cu Putin. Enervat de faptul că nu putea citi în liniște ziarul, primul rus s-a hotărât să le joace o festă celor doi. A ieșit discret din cușetă și a comandat însoțitorului de vagon trei ceaiuri, cu mențiunea să-i fie aduse exact peste 10 minute
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by