ARHEOLOGIE
Domesticirea cainelui
Foto: 3QuarksMedia / Alamy / Profimedia Images

Primii oameni care au populat Americile au făcut-o alături de câinii lor - studiu

de S.J. HotNews.ro
Primii oameni care au populat Americile au făcut-o probabil alături de însoțitorii lor canini, potrivit unui nou studiu despre originile câinilor, relatează Phys.org.
Obiecte de bronz de acum aproape 4.000 de ani
Foto: M.H.G. Kuijpers

Europenii foloseau acum 3.500 de ani diverse forme de bronz pe post de bani primitivi, susține un studiu la care a lucrat și un român

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Ian 2021 Science - Arheologie
În Europa Centrală, acum aproape patru milenii, inele, nervuri și lame de bronz erau folosite pe post de monedă primitivă standardizată, arată un studiu publicat recent. Cercetătorii au tras concluzia, plecând de la faptul că obiectele găsite au greutate foarte apropiată, astfel că dacă sunt ținute în mână nu se simte diferența, se arată în lucrarea semnată de Maikel Kuijpers și de Cătălin Popa de la Universitatea din Leiden (Olanda) și publicată în revista PLOS ONE.
Schelet de titanozaur
Foto: Cmlndm, Dreamstime.com

Fosilele descoperite în Argentina ar putea aparține celei mai mari creaturi terestre ce a existat vreodată, un titanozaur de peste câteva ori mai greu decât un elefant

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 20 Ian 2021 Science - Arheologie
Paleontologii au descoperit în provincia Neuquén din Argentina rămășițele unui dinozaur uriaș care a trăit acum 98 de milioane de ani și, deși mai sunt multe de cercetat, este sigur că vorbim despre una dintre cele mai mari creaturi de uscat care au trăit pe Terra. Se estimează că cei mai mari dinozauri cântăreau între 70 și 110 tone și aveau mai mult de 40 de metri lungime.
Discul Nebra
Foto: Wikimedia Commons

Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 19 Ian 2021 Science - Arheologie
Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii spunând că este o piesă excepțională de acum 3.600 de ani, în timp ce alții spun că este un fals. Discul este controversat și pentru modul în care a fost descoperit și recuperat. Discul ceresc de la Nebra este din bronz, are 32 cm diametru și 2,2 kg greutate cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Se crede că discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn descoperită vreodată.
Sarcofag
Foto: Profimedia Images

FOTOGALERIE Egiptul a prezentat noi descoperiri la situl Saqqara: sarcofage, măști funerare și ruinele unui templu

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 18 Ian 2021 Science - Arheologie
Anul 2020 a fost excepțional pentru arheologii egipteni, iar 2021 vine cu noi anunțuri despre care aceștia spun că vor ”rescrie istoria”. O parte dintre sarcofagele din lemn găsite anul trecut au fost deschise și examinate, iar egiptenii au anunțat noi descoperiri în situl Saqqara, la 30 km de Cairo.
Un porc de acum 45.000 de ani
Foto: sciencemag.org

Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia ar putea fi cel mai vechi exemplu de artă rupestră

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 14 Ian 2021 Science - Arheologie
O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.
Ruinele de la Delos
Foto: Pressfoto, Dreamstime.com

Ce se mânca în Grecia antică - De la pâine, vin și măsline, până la filosofie, beție și ”supa neagră” din Sparta

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 9 Ian 2021 Science - Arheologie
Grecii amestecau vinul cu apă și considerau barbare popoarele care îl beau fără a-l combina în acest mod, pâinea și uleiul de măsline erau de bază, iar carnea era mai scumpă și nu foarte mulți își permiteau să o mănânce des. Acum peste 2.400 de ani, în perioada de glorie a ”orașelor-stat” grecești existau și mâncăruri dezgustătoare precum ”supa neagră” din Sparta, iar ospețele aveau reguli clare. Despre mai multe tipuri de beție, despre numeroasele feluri de pește și măsline și despre cum vedeau filosofii de atunci mâncarea și cumpătarea puteți citi în articol.
Ramasite situl La Ferraise
Foto: Antoine Balzeau / CNRS / MNHN

Un schelet vechi de 41.000 de ani ar putea elucida unul dintre cele mai longevive mistere ale antropologiei

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 6 Ian 2021 Science - Arheologie
Este îngroparea morților o practică unică a Homo sapiens sau obișnuiau și alte specii de oameni timpurii precum Neanderthalienii să depună trupurile neînsuflețite ale persoanelor iubite sub pământ? Întrebarea este una dintre cele mai longevive dezbateri între arheologi, scrie CNN.
Simbolul Vestului Sălbatic
Foto: Wikipedia

Science Report: Cât de fioros a fost Vestul Sălbatic? Viața era grea, dar nu chiar ca în westernurile de la Hollywood

de A.Th.C. HotNews.ro
Luni, 4 Ian 2021 Science - Arheologie
Oricine a văzut un western știe totul despre cât de „sălbatică” era pe atunci viața. Tinere nevinovate erau legate în lanțuri pe calea ferată, turmele cowboy-lor erau furate, iar șeriful era de obicei un tip fără ambiții și cu interes minim pentru aplicarea puținelor legi care existau. Pe scurt, riscai să te trezești în mijlocul împușcăturilor în oricare „Saloon”.
Templu Ierusalim
Foto: Captura YouTube

VIDEO Cum arăta podeaua sacră pe care a pășit Iisus în templul din Ierusalim

de G.S. HotNews.ro
Luni, 21 Dec 2020 Science - Arheologie
Când Iisus a pășit prin străvechiul templu al evreilor din Ierusalim, el a mers pe dale din piatră de culoarea pământului, așezate în forme geometrice, reci și aspre la atingere, scrie Reuters.
Craniu de Neanderthal
Foto: Wikimedia Commons

Primii oameni ar fi supraviețuit iernilor grele hibernând - cercetători

de N.O. HotNews.ro
Duminică, 20 Dec 2020 Science - Arheologie
Daunele sezoniere la oasele fosilizate din Spania sugerează că omul de Neanderthal și predecesorii săi au folosit aceeași strategie ca urșii de cavernă, relatează The Guardian. Urșii o fac, liliecii o fac, chiar și aricii comuni o fac. Iar acum se pare că și primii oameni ar fi putut să o facă. Hibernau, potrivit experților în fosile.
Statuia descoperita in Chongqing
Foto: ChinaImages / Profimedia

FOTO O statuie religioasă uriașă a fost descoperită între blocurile unui oraș din China

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 18 Dec 2020 Science - Arheologie
Rezidenții unui cartier vechi din orașul Chongqing aflat în sud-vestul Chinei au trecut timp de ani de zile pe lângă două blocuri construite pe o pantă abruptă fără să știe ce se află dedesubt: o statuie religioasă uriașă sculptată direct în rocă, relatează CNN.
Cutia de trabucuri in care a fost gasita relicva Dixon
Foto: University of Aberdeen

O relicvă din Marea Piramidă din Giza pierdută de peste 7 decenii a fost descoperită în Scoția în interiorul unei cutii de trabucuri

de S.J. HotNews.ro
Joi, 17 Dec 2020 Science - Arheologie
Când curatorul asistent Abeer Eladany revizuia anul trecut obiecte din colecțiile muzeului Universității Aberdeen, aceasta a descoperit un obiect care părea să nu fie la locul său, relatează CNN.
Lacuste
Foto: Avstraliavasin, Dreamstime.com

Un om care a murit de constipație acum peste 1.000 de ani a mâncat doar lăcuste în ultimele luni de viață

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 16 Dec 2020 Science - Arheologie
Un om care a trăit acum mai bine de un mileniu în Texas a murit din cauza unei forme severe de constipație, iar în ultimele luni din viață a mâncat lăcuste, arată cele mai noi cercetări pe o mumie descoperită în 1937. Resturile umane s-au păstrat datorită climatului arid și cercetările făcute prin metode moderne arată că în ultimele săptămâni de viață omul a suferit îngrozitor.
Ubirajara jubatus
Foto: Captura YouTube

Un dinozaur cu ”păr” și ”panglici” a fascinat oamenii de știință

de N.O. HotNews.ro
Marţi, 15 Dec 2020 Science - Arheologie
Acum aproape 110 milioane de ani de-a lungul malurilor unei vechi lagune din ceea ce este acum nord-estul Braziliei, un dinozaur pe două picioare și de mărimea unei găini, din perioada cretacică, se hrănea cu insecte și poate cu mici vertebrate precum broaște și șopârle, relatează Reuters.
Craniile de la Huei Tzompantli
Foto: AFP / AFP / Profimedia

VIDEO Arheologii au descoperit peste 100 de cranii într-unul din faimoasele turnuri ale morților din Tenochtitlan

de S.J. HotNews.ro
Luni, 14 Dec 2020 Science - Arheologie
Arheologii au descoperit o nouă secțiune a unui faimos turn de cranii construit de azteci în ceea ce astăzi este Ciudad de México, relatează CNN.
Altar Israel
Foto: Twitter

Altar păgân vechi de 1800 de ani, descoperit într-o biserică bizantină din Israel

de G.S. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Dec 2020 Science - Arheologie
O echipă de arheologi a descoperit în nordul Israelului un altar antic, cu o vechime estimată la 1800 de ani, dedicat zeului Pan, zeul turmelor şi al ciobanilor, ascuns într-o biserică bizantină, transmite sâmbătă Live Science, preluată de Agerpres.
Extincție
Foto: Public Domain Pictures

Science Report: A fost identificată cauza celei mai mari extincții în masă din istoria Pământului

de A.Th.C. HotNews.ro
Miercuri, 9 Dec 2020 Science - Arheologie
Acum aproximativ 225 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei geologice a Permianului și începutul Triasicului, trei sferturi din fauna terestră și 95% din viața din ocean au dispărut în doar câteva mii de ani.
Reprezentare artistica a unui pterozaur
Foto: Joe Tucciarone / Sciencephoto / Profimedia Images

Cercetătorii au elucidat una din cele mai vechi engime ale paleontologiei: Originea pterozaurilor, uriașele reptile zburătoare care au dominat cerul în perioada dinozaurilor

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 9 Dec 2020 Science - Arheologie
Oamenii de știință cred că au elucidat una din cele mai vechi enigme ale paleontologiei: originile evoluției pterozaurilor, reptilelor zburătoare care au dominat cerul în același timp în care dinozaurii erau maeștri de necontestat ai pământului, relatează Reuters.
Tarm Marea Nordului
Foto: geograph.org.uk

O insulă pierdută sub Marea Nordului a supraviețuit unui tsunami de proporții apocaliptice în urmă cu 8.000 de ani

de S.J. HotNews.ro
Joi, 3 Dec 2020 Science - Arheologie
Unele insule antice scufundate acum sub Marea Nordului au fost scena unui tsunami devastator în urmă cu 8.000 de ani care este posibil să fi jucat un rol cheie pentru oamenii preistorici din Marea Britanie, potrivit unui nou studiu citat de Livescience.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Un fiu exemplar
- Alo, mamă, nu te speria, te rog să nu intri în panică, nu e nimic grav, dar sunt la spital!- Manole...
Bancul zilei: Ninsorile, guvernanții și școala online
Comitetul de părinți a luat act cu îngrijorare de buletinul METEO care anunță ninsori la acest sfârșit de săptămână. Părinții speră ca stratul de zăpadă să nu depășească 10 cm...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by