ARHEOLOGIE
VIDEO Cum sună un instrument de suflat pe care l-au folosit oamenii de acum 17.000 de ani În 1931 a fost găsită la intrarea unei peșteri din Pirinei o scoică marină de 30 de cm și, la prima vedere nu părea cu nimic deosebită. Analize făcute în ultimii ani cu tehnici moderne au arătat că uriașa scoică era un instrument de suflat ce fusese modificat în mai multe moduri acum 17 milenii. Un muzician a cântat recent la acest corn preistoric și în articol puteți asculta cum sună.
O inscripție cu rune germanice descoperită în Cehia răstoarnă teoria despre primul alfabet folosit de slavi Un os de vacă inscripționat în secolul VII dovedește că runele germanice au fost cea mai veche formă de scriere folosită vreodată de slavi, relatează Phys.org.
FOTO Arheologii turci au prezentat o descoperire „foarte specială” din perioada romană Detaliile unei descoperiri „foarte speciale” de 651 de monede romane în orașul Aizanoi din Turcia au fost divulgate de cercetătorii care au găsit comoara, relatează CNN.
Mai înainte de Columb: Aceste mărgele albastre din Alaska pot fi primele articole europene din America de Nord Cristofor Columb ar fi putut naviga în oceanul albastru în 1492, dar niște mărgele mici albastre l-au bătut, ajungând în America de Nord cu câteva decenii mai devreme, pentru a deveni probabil cele mai vechi obiecte fabricate din Europa de pe continent, potrivit CNN.
Cea mai veche dovadă a folosirii simbolurilor de către om ar putea să se afle pe un os de acum 120.000 de ani Un os preistoric de acum 100.000 de ani ar putea să fi scos la iveală cea mai veche dovadă a folosirii simbolurilor de către om, spun arheologi din Israel. Pe un os de vită sălbatică șase linii făcute de oamenii preistorici ar putea să fi avut semnificație simbolică. Nu se știe ce însemnau acele linii, dar astfel de descoperiri sunt extrem de rare, osul păstrându-se intact, scrie publicația phys.org.
Minunea din lanul de porumb - Cum a găsit un arheolog polonez o comoară de acum un mileniu Un arheolog polonez a găsit cu ajutorul unui preot o comoară veche de acum aproape un mileniu, după săpături făcute într-un lan de porumb. Comoară nu este un termen exagerat fiindcă vorbim de peste 6.000 de monede de argint, de mici lingouri de argint și de patru brățări de aur de pe la anul 1100, de pe vremea dinastiei Piast care a fondat statul polonez.
Primii oameni care au populat Americile au făcut-o alături de câinii lor - studiu Primii oameni care au populat Americile au făcut-o probabil alături de însoțitorii lor canini, potrivit unui nou studiu despre originile câinilor, relatează Phys.org.
Europenii foloseau acum 3.500 de ani diverse forme de bronz pe post de bani primitivi, susține un studiu la care a lucrat și un român În Europa Centrală, acum aproape patru milenii, inele, nervuri și lame de bronz erau folosite pe post de monedă primitivă standardizată, arată un studiu publicat recent. Cercetătorii au tras concluzia, plecând de la faptul că obiectele găsite au greutate foarte apropiată, astfel că dacă sunt ținute în mână nu se simte diferența, se arată în lucrarea semnată de Maikel Kuijpers și de Cătălin Popa de la Universitatea din Leiden (Olanda) și publicată în revista PLOS ONE.
Fosilele descoperite în Argentina ar putea aparține celei mai mari creaturi terestre ce a existat vreodată, un titanozaur de peste câteva ori mai greu decât un elefant Paleontologii au descoperit în provincia Neuquén din Argentina rămășițele unui dinozaur uriaș care a trăit acum 98 de milioane de ani și, deși mai sunt multe de cercetat, este sigur că vorbim despre una dintre cele mai mari creaturi de uscat care au trăit pe Terra. Se estimează că cei mai mari dinozauri cântăreau între 70 și 110 tone și aveau mai mult de 40 de metri lungime.
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului? Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii spunând că este o piesă excepțională de acum 3.600 de ani, în timp ce alții spun că este un fals. Discul este controversat și pentru modul în care a fost descoperit și recuperat. Discul ceresc de la Nebra este din bronz, are 32 cm diametru și 2,2 kg greutate cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Se crede că discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn descoperită vreodată.
FOTOGALERIE Egiptul a prezentat noi descoperiri la situl Saqqara: sarcofage, măști funerare și ruinele unui templu Anul 2020 a fost excepțional pentru arheologii egipteni, iar 2021 vine cu noi anunțuri despre care aceștia spun că vor ”rescrie istoria”. O parte dintre sarcofagele din lemn găsite anul trecut au fost deschise și examinate, iar egiptenii au anunțat noi descoperiri în situl Saqqara, la 30 km de Cairo.
Un porc desenat acum 45.000 de ani în Indonezia ar putea fi cel mai vechi exemplu de artă rupestră O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.
Ce se mânca în Grecia antică - De la pâine, vin și măsline, până la filosofie, beție și ”supa neagră” din Sparta Grecii amestecau vinul cu apă și considerau barbare popoarele care îl beau fără a-l combina în acest mod, pâinea și uleiul de măsline erau de bază, iar carnea era mai scumpă și nu foarte mulți își permiteau să o mănânce des. Acum peste 2.400 de ani, în perioada de glorie a ”orașelor-stat” grecești existau și mâncăruri dezgustătoare precum ”supa neagră” din Sparta, iar ospețele aveau reguli clare. Despre mai multe tipuri de beție, despre numeroasele feluri de pește și măsline și despre cum vedeau filosofii de atunci mâncarea și cumpătarea puteți citi în articol.
Un schelet vechi de 41.000 de ani ar putea elucida unul dintre cele mai longevive mistere ale antropologiei Este îngroparea morților o practică unică a Homo sapiens sau obișnuiau și alte specii de oameni timpurii precum Neanderthalienii să depună trupurile neînsuflețite ale persoanelor iubite sub pământ? Întrebarea este una dintre cele mai longevive dezbateri între arheologi, scrie CNN.
Science Report: Cât de fioros a fost Vestul Sălbatic? Viața era grea, dar nu chiar ca în westernurile de la Hollywood Oricine a văzut un western știe totul despre cât de „sălbatică” era pe atunci viața. Tinere nevinovate erau legate în lanțuri pe calea ferată, turmele cowboy-lor erau furate, iar șeriful era de obicei un tip fără ambiții și cu interes minim pentru aplicarea puținelor legi care existau. Pe scurt, riscai să te trezești în mijlocul împușcăturilor în oricare „Saloon”.
VIDEO Cum arăta podeaua sacră pe care a pășit Iisus în templul din Ierusalim Când Iisus a pășit prin străvechiul templu al evreilor din Ierusalim, el a mers pe dale din piatră de culoarea pământului, așezate în forme geometrice, reci și aspre la atingere, scrie Reuters.
Primii oameni ar fi supraviețuit iernilor grele hibernând - cercetători Daunele sezoniere la oasele fosilizate din Spania sugerează că omul de Neanderthal și predecesorii săi au folosit aceeași strategie ca urșii de cavernă, relatează The Guardian. Urșii o fac, liliecii o fac, chiar și aricii comuni o fac. Iar acum se pare că și primii oameni ar fi putut să o facă. Hibernau, potrivit experților în fosile.
FOTO O statuie religioasă uriașă a fost descoperită între blocurile unui oraș din China Rezidenții unui cartier vechi din orașul Chongqing aflat în sud-vestul Chinei au trecut timp de ani de zile pe lângă două blocuri construite pe o pantă abruptă fără să știe ce se află dedesubt: o statuie religioasă uriașă sculptată direct în rocă, relatează CNN.
O relicvă din Marea Piramidă din Giza pierdută de peste 7 decenii a fost descoperită în Scoția în interiorul unei cutii de trabucuri Când curatorul asistent Abeer Eladany revizuia anul trecut obiecte din colecțiile muzeului Universității Aberdeen, aceasta a descoperit un obiect care părea să nu fie la locul său, relatează CNN.
Un om care a murit de constipație acum peste 1.000 de ani a mâncat doar lăcuste în ultimele luni de viață Un om care a trăit acum mai bine de un mileniu în Texas a murit din cauza unei forme severe de constipație, iar în ultimele luni din viață a mâncat lăcuste, arată cele mai noi cercetări pe o mumie descoperită în 1937. Resturile umane s-au păstrat datorită climatului arid și cercetările făcute prin metode moderne arată că în ultimele săptămâni de viață omul a suferit îngrozitor.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Neînțelegeri de dimineață
- Bună ziua, o vodcă, vă rog. - Dar... e 10 dimineața. - Bună dimineața....
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by