SPATIUL
A c��zut teoria Big Bang? Savan��ii au descoperit o stea care ar putea fi mai b��trân�� decât Universul Se crede c�� Universul a erupt în existen���� cam acum 13,8 miliarde de ani, când un punct infinitezimal e expandat în numai o frac��iune de secund��. Teoria Big Bang s-a men��inut aproape 100 de ani, dup�� ce fizicianul belgian Georges Lemaître a propus în 1927 c�� expansiunea Universului poate fi trasat�� înapoi pân�� la un singur punct. Dar modelul mult acceptat este acum sub microscop, dup�� ce o echip�� de cercet��tori au descoperit o stea care pare mai b��trân�� decât însu��i Universul.
Digi24: A p����it omul pe Lun��? Cel mai puternic argument pe care îl are Dumitru Prunariu pentru a demonta teoriile conspira��iei Cum au digerat ru��ii succesul american? Dumitru Prunariu poveste��te despre tragediile care i-au f��cut s�� renun��e la programul lor de a trimite oameni pe Lun��.
Ultima tr��snaie a unui expert amator în extratere��tri: NASA a g��sit lâng�� Soare o nav�� str��in�� de 10 ori cât P��mântul ��i tace chitic Misiunea NASA Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) are drept obiect cercetarea structurii Soarelui ��i a atmosferei solare. De peste dou�� decenii, acest telescop spa��ial a f��cut nenum��rate descoperiri, de la în��elegerea violentelor furtuni solare la monitorizarea puternicelor câmpuri magnetice ale astrului. Dar vân��torul de OZN-uri Scott Waring crede c�� SOHO a f��cut ��i o descoperire uluitoare – o uria���� nav�� spa��ial�� extraterestr�� în preajma stelei.
Competitia privata se ascute si pe piata rachetelor din China 25 iulie a marcat primul succes orbital al unei rachete private chineze. Este vorba despre Hyperbola 1 a celor de la Interstellar Glory Space Technology Ltd. Din Beijing, sau asa cum sunt cunoscuti din punct de vedere comercial, i-Space, potrivit Space Alliance. Evenimentul vine dupa 2 incercari nereusite ale competitorilor de la OneSpace (martie 2019 cu racheta OS-M1) si LandSpace (octombrie 2018 cu racheta Zhuque-1).
Science Report: Musk, Branson ��i Bezos: Ce-i mân�� în spa��iu pe miliardari? ��i care-i pericolul pe P��mânt? La jum��tate de secol dup�� ce Statele Unite au învins Uniunea Sovietic�� într-o confruntare a r��zboiului rece pentru a fi primii care pun piciorul pe Lun��, scena industriei spa��iale arat�� foarte diferit. China, India ��i Europa amenin���� pozi��ia american�� odat�� dominant��, iar în interiorul Statelor Unite, printre mai multe zeci de entit����i private, trei juc��tori principali domin�� acum turismul spa��ial ��i explorarea Cosmosului: Blue Origin al lui Bezos, Virgin Galactic a lui Richard Branson ��i SpaceX a lui Elon Musk.
Chandrayaan 2, misiunea cu care India porneste din nou spre Luna. In sfarsit, in spatiu A doua misiune lunara a Indiei a fost lansata pe 22 iulie de la Satish Dhawan Space Center. Dupa o intarziere substantiala cauzata de provocarile tehnice din timpul proiectarii si constructiei, apoi o amanare de ultim moment care le-a dat inginerilor ocazia sa inlocuiasca niste echipamente ale lansatorului, Chandrayaan 2, chiar daca a ratat aniversarea a 50 de ani de la prima aselenizare, a ajuns cu bine in spatiu la bordul rachetei mari GSLV Mk 3, potrivit Space Alliance.
Calea Lactee a „canibalizat” o alt�� galaxie, Gaia-Enceladus, în urm�� cu 10 miliarde de ani Calea Lactee a înghi��it galaxia Gaia-Enceladus cu care a intrat în coliziune în urm�� cu 10 miliarde de ani, eveniment cosmic ce a declan��at un proces de aprindere a numeroase noi stele în Calea Lactee timp de aproximativ 4 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luni de Nature Astronomy.
Cincizeci de ani de vise ��i îndoieli legate de pa��ii omului pe Lun�� 20 iulie 1969 e o dat�� de referin���� nu doar pentru astronautic��, ci ��i pentru vis��tori. Atunci a avut loc prima aselenizare cu oameni pe Lun��, eveniment ce a marcat finala unei înver��unate curse în spa��iu între americani ��i sovietici. Au marcat americanii. Eram copil pe atunci, îns�� tot am v��zut integral evenimentul, la un televizor românesc marca „Cosmos“. Un nume parc�� predestinat, pentru a reda acel moment. De la tat��l meu au r��mas ��i fotografii de pe transmisia de la televizor, într-atât de mare a fost fascina��ia „omului ajuns pe Lun��“. Cu timpul, au ap��rut ��i contestatari ai aseleniz��rii, care o consider�� un „fake news“ ��i un „scenariu de studio”.
Cum s-a v��zut aselenizarea de la Bagdad la Bucure��ti ��i povestea viitorului glorios care nu a mai venit Azi se împlinesc exact 50 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lun��, un eveniment istoric care a fost transmis la tv inclusiv în România. Aselenizarea a fost v��zut�� la momentul respectiv ca momentul zero al planetei, de la care americanii ��i ru��ii vor uita de rivalitate ��i, împreun�� cu celelalte popoare, vor munci cot la cot pentru cucerirea spa��iului, adev��ratul vis al omenirii. Din p��cate, aceast�� predic��ie s-a dovedit a fi gre��it��.
La 50 de ani de la primul pas al omului pe Lun��, trei astronau��i decoleaz�� spre Sta��ia Spa��ial�� Interna��ional�� Un american, un italian ��i un rus trebuie s�� zboare sâmb��t�� spre Sta��ia Spa��ial�� Interna��ional��, în ziua în care lumea celebreaz�� 50 de ani de când omul a p����it pentru prima oar�� pe lun��, în cadrul misiunii Apollo 11, relateaz�� AFP.
50 de ani de la primul pas pe Lun��: România, printre ����rile din care au disp��rut rocile lunare oferite de Nixon Pre��edintele american Richard Nixon a donat celor 135 de ����ri ale lumii care existau în anii 1970 ��i celor 50 de state americane fragmente din rocile lunare aduse pe Terra de astronau��ii care au participat la misiunile Apollo 11 ��i Apollo 17. Multe dintre aceste mostre sunt în prezent disp��rute, relateaz�� AFP, iar misiunea unui fost agent special al NASA, supranumit „Vân��torul de roci lunare”, este aceea de a le recupera. Unul dintre cele dou�� e��antioane de roci lunare oferite României a disp��rut în 1989, dup�� ce acesta a fost vândut de mo��tenitorii dictatorului Nicolae Ceau��escu, potrivit Agerpres.
Digi24: Vân��torul de roci lunare al NASA caut�� bucata de Lun�� disp��rut�� în România dup�� Revolu��ie Un fost agent special al NASA, supranumit „Vân��torul de roci lunare”, încearc�� s�� recupereze zecile de fragmente de roci selenare a c��ror urm�� a fost pierdut�� dup�� ce au fost aduse pe P��mânt de astronau��ii care au participat la misiunile din programul Apollo. Unul dintre cele dou�� e��antioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a disp��rut, de asemenea, dup�� Revolu��ia din 1989, relateaz�� AFP, citat de Agerpres.
De ce computerul de pe Apollo 11 este una dintre cele mai grozave ma��in��rii construite vreodat�� La 50 de ani la aselenizare merit�� amintit un ”erou” despre care se vorbe��te pu��in, computerul montat pe modulul lunar, computer f��r�� de care misiunea nu ar fi putut fi un succes. Într-o vreme când computerele performante erau cât o camer��, oamenii de la MIT au reu��it s�� construiasc�� un calculator de 30 kg care controla aproape toate func��iile modulului. Computerul a deschis calea microprocesoarelor c��tre produsele de larg consum ��i a ar��tat c�� software-ul este un domeniu esen��ial. De��i pare greu de crezut, b��trânele cartele perforate au ajutat oamenii s�� ajung�� pe Lun��.
Sistemul de naviga��ie european Galileo nefunc��ional de 4 zile Vineri, agentia de navigatie europeana GSA (European GNSS Agency) a avertizat toti utilizatorii sistemului european Galileo ca serviciul este pentru moment intrerupt si ca, pentru evitarea problemelor, este indicat ca toate dispozitivele care il folosesc sa treaca pe variantele de rezerva: GPS, Glonass sau Beidou, potrivit Space Alliance.
De ce sovieticii nu au reu��it s��-i bat�� pe americani în cursa pentru a duce oameni pe Lun�� La începutul ”cursei spa��iale” sovieticii erau în fa���� ��i în America succesele lor stârneau uimire ��i uneori spaim��. Îns�� pân�� la urm�� SUA a câ��tigat cursa ��i URSS nu a reu��it s�� trimit�� un om pe lun��, de��i planuri ferme au existat. Multe lucruri au contat, fie ele de natur�� financiar��, dar ��i de mentalitate ��i de tehnologie. În articol pute��i citi de ce sovieticii au e��uat, iar americanii au izbândit.
O eclips�� par��ial�� de Lun�� pentru a s��rb��tori 50 de ani de la prima misiune în care omul a p����it pe supra��a satelitului natural al P��mântului La 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, pe 16 iulie 1969, Luna va oferi mar��i o eclips�� par��ial�� pentru o mare parte a p��mântenilor, relateaz�� AFP.
VIDEO Hubble a descoperit un disc care înconjoar�� o gaur�� neagr�� supermasiv�� Telescopul spa��ial Hubble a descoperit un disc sub��ire de material care înconjoar�� o gaur�� neagr�� supermasiv�� la 130 milioane de ani-lumin�� de la P��mânt, în centrul unei galaxii numit�� NGC 3147, relateaz�� SpaceTelescope.org.
Cel mai mare planetariu din ��ar�� va fi inaugurat în salina de la Sl��nic Prahova Cel mai mare planetariu din România, cu o cupol�� cu diametrul de 16 metri ��i sistem de proiec��ie laser (4K) de 24.000 de lumeni, va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Sl��nic Prahova, la 208 metri adâncime – un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finan��are european��. Denumit Supernova Planetarium, acesta se va deschide în prezen��a ini��iatorilor proiectului ��i a altor invita��i din pres�� ��i publicul larg ��i va fi aniversat jum��tate de veac de istorie: „APOLLO 11 - 50 de ani de la aselenizare”.
VIDEO O nou�� reu��it�� istoric�� pentru sonda japonez�� Hayabusa2, care a aterizat pe un asteroid situat la 340 milioane de kilometri de Terra Sonda japonez�� Hayabusa2 a reu��it joi s�� aterizeze joi pe un asteroid foarte îndep��rtat, Ryugu, o provocare istoric�� ce ar putea aduce noi r��spunsuri legate de formarea sistemului nostru solar, scrie AFP.
Science Report: Savan��ii înc�� n-au nicio idee despre ce era de fapt „sonda extratere��trilor” Bizara ��i încâlcita saga a lui Oumuamua – ciudatul obiect care a fugit atât de repede prin sistemul nostru solar încât nici n-a fost observat decât atunci când pleca – are un nou capitol. Un nou articol publicat în Nature Astronomy declar�� c�� obiectul, care i-a încurcat pe cercet��tori timp de câteva luni, nu este cu siguran���� (probabil) o nav�� extraterestr��.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul:
Dis-de-dimineață, la Poliție sună telefonul: – Ajutor, trimiteți de urgență mașina de intervenții! Pisica a intrat in camera.
Bancul zilei: Putin și Medvedev stau de vorbă
Putin și Medvedev stau de vorbă. - Trebuie să desființăm fusurile astea orare, creează numai probleme, spune Putin.
Bancul zilei: Când a apărut democrația
Î: Când a apărut democrația în România?R: Democrația a apărut atunci când Dumnezeu a facut...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by