STIINTE FUNDAMENTALE
Imaginea unui tetracuarc cu compunere neobisnuita
Foto: CERN

La CERN a fost descoperită în premieră o nouă particulă exotică

de Vlad Barza HotNews.ro
Experimentul Large Hadron Collider beauty (LHCb) de la CERN a descoperit o nouă particulă exotică, un tetracuarc cu o compoziție nemaivăzută, lucrarea fiind prezentată în premieră miercuri, la un seminar online. Descoperirea poate ajuta fizicienii să înțeleagă mai bine în ce mod cuarcii își crează legături și formează particule compuse precum protonii și neutronii, care se găsesc în nucleul atomului.
Future Circular Collider
Foto: CERN

„Go big or go home”: CERN vrea să construiască un accelerator de particule de patru ori mai mare decât Large Hadron Collider

de S.J. HotNews.ro
Pe măsură ce cel mai mare instrument științific de pe planetă intră în anii de apus, cercetătorii de la CERN se confruntă cu o întrebare: ce va urma după Large Hadron Collider? După dezbateri îndelungate, par să fi ajuns la un răspuns: un accelerator mai mare relatează, The Guardian.
Xenon Collaboration
Foto: xenon1t.org

Fizicienii care căutau materia întunecată au dat peste semnale neașteptate care ar putea duce la descoperirea unei noi particule: axionul

de Vlad Barza HotNews.ro
O echipă de fizicieni s-ar putea să fi detectat pentru prima oară o particulă ipotetică numită axion, ca parte a unui experiment uriaș gândit să detecteze materia întunecată (dark matter). Cercetătorii au detectat mai multă activitate decât s-au așteptat și unul dintre scenarii este că excesul de activitate este o dovadă că axionul, o particulă subatomică de materie întunecată despre care s-a postulat încă din anii 70, ar putea să fi fost detectată.
Condensatul Bose Einstein
Foto: Wikimedia Commons

A cincea stare a materiei a fost observată pentru prima oară în spațiu

de R.M. HotNews.ro
Oamenii de știință au reușit, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), să observe pentru prima oară în spațiu a cincea stare a materiei, o performanță a fizicii cuantice care va ajuta la înțelegerea mai exactă a acestei mecanici fascinante care guvernează lumea microscopică, scrie AFP.
Ocean
Foto: Flickr

Salvarea persoanelor pierdute în mare folosind... matematica

de S.J. HotNews.ro
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich au elaborat un algoritm care poate prezice cu acuratețe poziția obiectelor și oamenilor dispăruți în mări și oceane, relatează Les Echos.
Antibiotice
Foto: pxhere.com

Oamenii de știință descoperă un antibiotic puternic folosind inteligența artificială

de Andrei Stan HotNews.ro
Sâmbătă, 22 Feb 2020 Science - Stiinte fundamentale
În premiera mondiala, oamenii de știință au descoperit un nou tip de antibiotic folosind inteligența artificială (AI), conform BBC.
Satelitul MICROSCOPE - imagine grafica
Foto: CNES

Science Report: Cum se străduie fizicienii să demonstreze că Galileo și Einstein n-au avut dreptate. Și nu reușesc

de A. Th. C. HotNews.ro
Se spune că în secolul al 17-lea, renumitul astronom și fizician Galileo Galilei s-a urcat în vârful turnului din Pisa și a aruncat două ghiulele de tun de dimensiuni diferite. Încerca să-și demonstreze teoria, pe care a îmbunătățit-o ulterior Albert Einstein și a adăugat-o la teoria sa a relativității, că obiectele cad cu aceeași viteză, indiferent de mărimea lor.
Terra
Foto: NASA

Fosforul, unul dintre elementele esenţiale pentru viaţă, a fost adus pe Pământ de comete (studiu)

de V.M. HotNews.ro
Un element chimic fundamental pentru viaţă, fosforul, a ajuns pe Pământ adus de comete şi asteroizi, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, scrie Agerpres.
Acceleratorul de particule LHC
Foto: CERN

Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (III): Fizica particulelor - găsirea axionului

de A. Th. C. HotNews.ro
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea bozonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Virusul gripei, marit de 100.000 de ori
Foto: Wikipedia

​Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (I)

de A.Th.C. HotNews.ro
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea bozonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Fizica
Foto: Facebook

​Science News: Un student rezolvă un mister al fizicii vechi de decenii

de A.Th.C. HotNews.ro
​O întrebare i-a frământat pe fizicieni timp de peste jumătate de secol: de ce par blocate bulele de gaz din interiorul unui tub vertical îngust? Răspunsul găsit de un student poate contribui la explicarea comportamentului gazelor naturale captive în interiorul rocilor poroase.
Salvati clima!
Foto: Captura YouTube

Science Report: De ce sunt greșite previziunile apocaliptice despre schimbarea climei

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Science - Stiinte fundamentale
Jurnaliști și activiști pentru mediu au făcut în ultimele săptămâni o serie de preziceri apocaliptice despre impactul schimbărilor climei. Bill McKibben a sugerat că incendiile provocate de climă din Australia l-au făcut pe ursulețul koala „extinct funcțional.” Extinction Rebellion a spus că „miliarde vor muri” și „viața pe pământ moare.” Vice a scris: „Colapsul civilizației poate că a și început”. Dar Michael Shellenberger, citat de Forbes, este de altă părere.
Gregg Semenza
Foto: Captura YouTube

Declarația unuia dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru medicină: Eram tineri când am făcut descoperirile / Cercetătorii tineri fac marile descoperiri

de N.O. HotNews.ro
”Problema premiului Nobel este că mereu este dat oamenilor de știință mai în vârstă, care dă impresia oamenilor că cercetarea este făcută de bătrâni”, a spus unul dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru Medicină, americanul Gregg Semenza. ”Dar nu este cazul, eram tineri când am făcut descoperirile”, relatează AFP.
Albert Einstein
Foto: Pixabay.com

Cea mai mare „gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Sept 2019 Science - Stiinte fundamentale
O ştiinţă care susţine că a ajuns la adevărurile ultime şi nu mai are nimic de cercetat încetează să mai fie ştiinţă şi devine ideologie. Fizica are de aproape un secol o mare problemă. Deşi ar trebui să descrie acelaşi Univers, de la scara microcosmosului până la scara roiurilor de galaxii, fizica corpurilor mari, teoria relativităţii generale, este aparent incompatibilă cu fizica corpurilor mici, fizica cuantică. Un singur număr, denumit constanta cosmologică, uneşte microcosmosul cu macrocosmosul, scrie Agerpres.
Cockroaches
Foto: Hotnews

Gândacii de bucătărie au evoluat și sunt aproape imposibil de ucis cu chimicale, spun oamenii de știință

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 6 Iul 2019 Science - Stiinte fundamentale
Când gândacii de bucătărie supraviețuiesc unui insecticid, ei și urmașii lor devin rapid „esențial imuni” la acesta, afirmă un studiu de la Purdue University publicat în Scientific Reports. Dar dezvoltă în mod remarcabil și imunitate la o gamă de alte insecticide, chiar dacă n-au fost vreodată expuși la aceștia – ceva ce savanții numesc „rezistență încrucișată”.
Soarele artificial al Chinei
Foto: Captura Twitter

Un mic pas spre Sfântul Graal al energiilor regenerabile, fuziunea nucleară: China a realizat o temperatură record de 100 de milioane de grade

de R.M. HotNews.ro
Duminică, 28 Apr 2019 Science - Stiinte fundamentale
Un gigant de oțel în formă de hamburger, dominat de drapelul roșu cu cinci stele. În acest decor de science-fiction, China a reușit o nouă premieră mondială: o temperatură de 100 de milioane de grade, un mic pas spre fuziunea nucleară, Sfântul Graal al energiilor regenerablie, scrie AFP.
Bolile de inima
Foto: Google

Prototip al unei inimi printate 3D pornind de la țesut uman, prezentat de cercetătorii israelieni

de N.O. HotNews.ro
Cercetători israelieni au prezentat luni, la Tel-Aviv, un prototip de inimă umană printat în 3D pornind de la țesuturi umane, un avans "major" în tratarea bolilor cardiovasculare și prevenirea respingerii grefelor, scrie AFP.
Karen Uhlenbeck, in 1982
Foto: Wikimedia Commons

O femeie câștigă pentru prima oară prestigiosul premiu Abel pentru matematică

de R.M. HotNews.ro
Premiul Abel pentru matematică a fost atribuit pentru prima oară, marți, unei femei, americanca Karen Uhlenbeck, specializată în ecuații cu derivate parțiale, a anunțat Academia norvegiană pentru Științe și Litere, scrie AFP.
Iwao
Foto:

Science Report: O angajată la Google a stabilit un nou record pentru calculul numărului Pi: 31,4 trilioane de cifre în luna a 3-a, ziua 14

de A.Th.C. HotNews.ro
Emma Haruko Iwao a avut nevoie de patru luni ca să-l calculeze pe Pi cu 31,4 trilioane de cifre și a făcut-o exact la timp pentru a termina chiar în ziua specială a acestui număr inimaginabil de lung. Vechiul record era deținut de Peter Trueb din 2016 și era de 22,4 trilioane de cifre.
Fake News
Foto: pixabay.com

Activismul online împotriva științei, noua normalitate a rețelelor sociale

de Sebastian Balanica HotNews.ro
Miercuri, 13 Mar 2019 Science - Stiinte fundamentale
Sharpe este unul din mulții cercetători din întreaga lume care se confruntă cu campanii de discreditare a muncii lor. Pentru mulți oameni de știință, este vorba de o nouă normalitate: activismul și știința se luptă online, supraîncărcând platformele social media, scrie Reuters.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Cum dispare rapid durerea de cap
– Alo , Ioane hai la o bere la barul din colt. – Pai cand te-am sunat eu acum o jumatate de ora ai zis ca ai o durere ingrozitoare de cap....
Bancul zilei: Reversul aventurilor de o noapte
Doi prieteni povesteau: - Stai să vezi ce aventură beton am avut aseară și cum s-a sfărșit. Am ajuns la spital cu o...
Bancul zilei: Tratarea asimptomaticilor la domiciliu
Doctorul intra in dormitor, lasandu-l pe sotul foarte agitat sa astepte afara. Peste doua minute, doctorul iese din dormitor si cere un cutit de bucatarie. Sotul se executa si doctorul dispare din nou in dormitor. Peste putin timp iese din nou, de data asta cerand un ciocan si-o dalta...
Bancul zilei: Putin, la al 10-lea mandat
Trei ruși călătoreau în aceeași cușetă dintr-un tren trans-siberian. Unul dintre ei citea un ziar, în timp ce ceilalți doi spuneau bancuri cu Putin. Enervat de faptul că nu putea citi în liniște ziarul, primul rus s-a hotărât să le joace o festă celor doi. A ieșit discret din cușetă și a comandat însoțitorului de vagon trei ceaiuri, cu mențiunea să-i fie aduse exact peste 10 minute
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by