STIINTE FUNDAMENTALE
Antibiotice
Foto: pxhere.com

Oamenii de știință descoperă un antibiotic puternic folosind inteligența artificială

de Andrei Stan HotNews.ro
Sâmbătă, 22 Feb 2020 Science - Stiinte fundamentale
În premiera mondiala, oamenii de știință au descoperit un nou tip de antibiotic folosind inteligența artificială (AI), conform BBC.
Satelitul MICROSCOPE - imagine grafica
Foto: CNES

Science Report: Cum se străduie fizicienii să demonstreze că Galileo și Einstein n-au avut dreptate. Și nu reușesc

de A. Th. C. HotNews.ro
Se spune că în secolul al 17-lea, renumitul astronom și fizician Galileo Galilei s-a urcat în vârful turnului din Pisa și a aruncat două ghiulele de tun de dimensiuni diferite. Încerca să-și demonstreze teoria, pe care a îmbunătățit-o ulterior Albert Einstein și a adăugat-o la teoria sa a relativității, că obiectele cad cu aceeași viteză, indiferent de mărimea lor.
Terra
Foto: NASA

Fosforul, unul dintre elementele esenţiale pentru viaţă, a fost adus pe Pământ de comete (studiu)

de V.M. HotNews.ro
Un element chimic fundamental pentru viaţă, fosforul, a ajuns pe Pământ adus de comete şi asteroizi, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, scrie Agerpres.
Acceleratorul de particule LHC
Foto: CERN

Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (III): Fizica particulelor - găsirea axionului

de A. Th. C. HotNews.ro
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea bozonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Virusul gripei, marit de 100.000 de ori
Foto: Wikipedia

​Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (I)

de A.Th.C. HotNews.ro
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea bozonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Fizica
Foto: Facebook

​Science News: Un student rezolvă un mister al fizicii vechi de decenii

de A.Th.C. HotNews.ro
​O întrebare i-a frământat pe fizicieni timp de peste jumătate de secol: de ce par blocate bulele de gaz din interiorul unui tub vertical îngust? Răspunsul găsit de un student poate contribui la explicarea comportamentului gazelor naturale captive în interiorul rocilor poroase.
Salvati clima!
Foto: Captura YouTube

Science Report: De ce sunt greșite previziunile apocaliptice despre schimbarea climei

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Nov 2019 Science - Stiinte fundamentale
Jurnaliști și activiști pentru mediu au făcut în ultimele săptămâni o serie de preziceri apocaliptice despre impactul schimbărilor climei. Bill McKibben a sugerat că incendiile provocate de climă din Australia l-au făcut pe ursulețul koala „extinct funcțional.” Extinction Rebellion a spus că „miliarde vor muri” și „viața pe pământ moare.” Vice a scris: „Colapsul civilizației poate că a și început”. Dar Michael Shellenberger, citat de Forbes, este de altă părere.
Gregg Semenza
Foto: Captura YouTube

Declarația unuia dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru medicină: Eram tineri când am făcut descoperirile / Cercetătorii tineri fac marile descoperiri

de N.O. HotNews.ro
”Problema premiului Nobel este că mereu este dat oamenilor de știință mai în vârstă, care dă impresia oamenilor că cercetarea este făcută de bătrâni”, a spus unul dintre câștigătorii Premiului Nobel 2019 pentru Medicină, americanul Gregg Semenza. ”Dar nu este cazul, eram tineri când am făcut descoperirile”, relatează AFP.
Albert Einstein
Foto: Pixabay.com

Cea mai mare „gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 7 Sept 2019 Science - Stiinte fundamentale
O ştiinţă care susţine că a ajuns la adevărurile ultime şi nu mai are nimic de cercetat încetează să mai fie ştiinţă şi devine ideologie. Fizica are de aproape un secol o mare problemă. Deşi ar trebui să descrie acelaşi Univers, de la scara microcosmosului până la scara roiurilor de galaxii, fizica corpurilor mari, teoria relativităţii generale, este aparent incompatibilă cu fizica corpurilor mici, fizica cuantică. Un singur număr, denumit constanta cosmologică, uneşte microcosmosul cu macrocosmosul, scrie Agerpres.
Cockroaches
Foto: Hotnews

Gândacii de bucătărie au evoluat și sunt aproape imposibil de ucis cu chimicale, spun oamenii de știință

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 6 Iul 2019 Science - Stiinte fundamentale
Când gândacii de bucătărie supraviețuiesc unui insecticid, ei și urmașii lor devin rapid „esențial imuni” la acesta, afirmă un studiu de la Purdue University publicat în Scientific Reports. Dar dezvoltă în mod remarcabil și imunitate la o gamă de alte insecticide, chiar dacă n-au fost vreodată expuși la aceștia – ceva ce savanții numesc „rezistență încrucișată”.
Soarele artificial al Chinei
Foto: Captura Twitter

Un mic pas spre Sfântul Graal al energiilor regenerabile, fuziunea nucleară: China a realizat o temperatură record de 100 de milioane de grade

de R.M. HotNews.ro
Duminică, 28 Apr 2019 Science - Stiinte fundamentale
Un gigant de oțel în formă de hamburger, dominat de drapelul roșu cu cinci stele. În acest decor de science-fiction, China a reușit o nouă premieră mondială: o temperatură de 100 de milioane de grade, un mic pas spre fuziunea nucleară, Sfântul Graal al energiilor regenerablie, scrie AFP.
Bolile de inima
Foto: Google

Prototip al unei inimi printate 3D pornind de la țesut uman, prezentat de cercetătorii israelieni

de N.O. HotNews.ro
Cercetători israelieni au prezentat luni, la Tel-Aviv, un prototip de inimă umană printat în 3D pornind de la țesuturi umane, un avans "major" în tratarea bolilor cardiovasculare și prevenirea respingerii grefelor, scrie AFP.
Karen Uhlenbeck, in 1982
Foto: Wikimedia Commons

O femeie câștigă pentru prima oară prestigiosul premiu Abel pentru matematică

de R.M. HotNews.ro
Premiul Abel pentru matematică a fost atribuit pentru prima oară, marți, unei femei, americanca Karen Uhlenbeck, specializată în ecuații cu derivate parțiale, a anunțat Academia norvegiană pentru Științe și Litere, scrie AFP.
Iwao
Foto:

Science Report: O angajată la Google a stabilit un nou record pentru calculul numărului Pi: 31,4 trilioane de cifre în luna a 3-a, ziua 14

de A.Th.C. HotNews.ro
Emma Haruko Iwao a avut nevoie de patru luni ca să-l calculeze pe Pi cu 31,4 trilioane de cifre și a făcut-o exact la timp pentru a termina chiar în ziua specială a acestui număr inimaginabil de lung. Vechiul record era deținut de Peter Trueb din 2016 și era de 22,4 trilioane de cifre.
Fake News
Foto: pixabay.com

Activismul online împotriva științei, noua normalitate a rețelelor sociale

de Sebastian Balanica HotNews.ro
Miercuri, 13 Mar 2019 Science - Stiinte fundamentale
Sharpe este unul din mulții cercetători din întreaga lume care se confruntă cu campanii de discreditare a muncii lor. Pentru mulți oameni de știință, este vorba de o nouă normalitate: activismul și știința se luptă online, supraîncărcând platformele social media, scrie Reuters.
Experimentul FASER
Foto: CERN

CERN va lansa un nou experiment în căutarea particulelor asociate cu misterioasa materie neagră

de R.M. HotNews.ro
Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, mai cunoscută sub acronimul CERN, va lansa un nou experiment pentru căutarea particulelor asociate cu materia neagră, precum fotonii negri, scrie AFP.
Creierul uman
Foto: BBC

Science Report: Inginerii de la Universitatea Columbia reproduc direct în vorbire semnalele creierului

de A.Th.C. HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Feb 2019 Science - Stiinte fundamentale
Într-o premieră științifică, neuroinginerii de la Columbia au creat un sistem care traduce gândul în vorbire inteligibilă și care poate fi recunoscută. Monitorizând activitatea cerebrală a unei persoane, tehnologia poate reconstrui cuvintele pe care altcineva le aude cu o claritate fără precedent. Această descoperire, care îngemănează puterea sintetizatoarelor de cuvinte cu inteligența artificială, poate conduce la noi moduri în care calculatoarele pot comunica direct cu creierul.
Kilogramul a fost "recantarit"
Foto: https://physics.nist.gov/

Kilogramul a fost redefinit / Urmează amperul, gradul kelvin și molul

de Cristina Filip HotNews.ro
Reprezentanți ai Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți din peste 50 de ţări, reuniţi la Versailles, au probat, vineri, în unanimitate redefinirea kilogramului, scrie The Guardian.
Stephen Hawking
Foto: Captura YouTube

Lucrarea științifică încheiată de Stephen Hawking înainte să moară a fost publicată

de Anda Zahiu HotNews.ro
Fizicienii care au lucrat cu Stephen Hawking la lucrarea dedicată paradoxului pierderii de informație la nivelul găurilor negre au făcut public studiul, care rămâne ultimul în opera științifică a regretatului astrofizician, arată publicația The Guardian, citată de Mediafax.
Donna Strickland
Foto: University of Waterloo

Nobelul pentru fizică, primit de trei cercetători care au revoluționat domeniul laserelor / Printre ei este și Donna Strickland, abia a treia femeie care primește acest premiu

de G.S. HotNews.ro
Cercetătorii Arthur Ashkin, Gerard Mourou și Donna Strickland au câștigat marți premiul Nobel pentru Fizică, ei fiind răsplătiți pentru progresele aduse în domeniul laserelor folosite în chirurgie și în studiile științifice, transmite Reuters.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
​Bancul zilei: Vecinii și ajutatul aproapelui
Vasile, vecinul lui Ion merge la acesta și-l întreabă: - Mă, ce era cu cei doi bărbați care au fost la tine mai devreme? - Nimic, ce să fie...
Bancul zilei: Resuscitat la Poarta Raiului
Cică Sf. Petru stătea cum stă Sf. Petru la poarta raiului și aștepta „musafiri”, ca de obicei. La un moment dat aude un ciocănit...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by