​Un schelet complet de Gorgosaurus, un dinozaur care este rudă cu faimosul T-Rex și care a trăit acum 77 de milioane de ani, a fost vândut la o licitație organizată de casa Sotheby's la New York cu aproximativ 6,1 milioane de dolari, informează AFP.

GorgosaurusFoto: Julia Nikhinson / AP / Profimedia

Preţul final al tranzacţiei de aproape 6,1 milioane de dolari a făcut ca acest schelet de Gorgosaurus să devină "unul dintre cele mai scumpe schelete de dinozaur vândute vreodată la licitaţie", potrivit casei Sotheby's, deşi această sumă se situează la mare distanţă faţă de cea obţinută pentru un schelet de Tyrannosaurus rex, adjudecat în 2020 cu 31,8 milioane de dolari la New York.

Scheletul de Gorgosaurus, măsurând aproape trei metri în înălţime şi 6,7 metri în lungime, a fost descoperit în 2018 în formaţiunea geologică Judith River din statul american Montana şi a rămas de atunci într-o colecţie privată.

Casa de licitaţii Sotheby's estimase că preţul de vânzare va fi cuprins între 5 milioane şi 8 milioane de dolari şi miza pe "starea remarcabilă" de conservare a acestui schelet.

Când a trăit Gorgosaurus

Gorgosaurus făcea parte, ca şi T-Rex, din familia Tyrannosauridae şi a trăit în Cretacicul Superior, dispărând de pe Terra în urmă cu aproximativ 77 de milioane de ani.

"Aproape toate specimenele de Gorgosaurus care au fost descoperite se află în muzee. Acesta este singurul care putea fi cumpărat", a explicat Cassandra Hatton, directoarea departamentului de ştiinţe şi de cultură populară din cadrul casei Sotheby's.

Vânzarea scheletelor de dinozauri inflamează cu regularitate licitaţiile organizate de marile case, spre marea nemulţumire a paleontologilor, care spun că astfel de tranzacţii reduc şansele acestor schelete de a fi expuse în muzee şi de a fi puse la dispoziţia cercetărilor ştiinţifice.

Un dinozaur care a inspirat Jurassic Park a fost vândut în urmă cu două luni

În luna mai, tot la New York, dar la sediul casei Christie's, un schelet de Denonychus antirrhopus, care a inspirat realizarea imaginilor cu dinozaurii Velociraptor din filmul "Jurassic Park", regizat de Steven Spielberg în 1993, a fost cumpărat cu 12,4 milioane de dolari (taxe incluse) de un colecţionar din Asia.

Acel preţ de vânzare, ce a depăşit de peste două ori estimările iniţiale, a făcut ca scheletul în cauză să ocupe locul al doilea în topul celor mai scumpe schelete de dinozaur vândute vreodată la licitaţie, clasându-se totuşi la mare distanţă de "marele star" din acest domeniu, Tyrannosaurus Rex. (Agerpres)