​FOTOGALERIE Cum era viața în Moldova, pe vremea lui Ștefan cel Mare. Despre străchini, arme, țesături și cahle, într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie

de Vlad Barză     HotNews.ro
Luni, 30 aprilie 2018, 10:03 Science - Arheologie


Expozitia despre Sttefan cel Mare este deschisa pana pe 28 iulie
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
​Acum cinci secole, Moldova avea sub 400.000 de locuitori și țara a trebuit să facă multe jonglerii diplomatice, dar și compromisuri, pentru a face față celor trei mari puteri din regiune. Deși puțini dintre anii de domnie ai lui Ștefan cel Mare au fost fără războaie sau invazii, erau prezente obiectele prețioase și s-a simțit și influența Renașterii în micul principat. În Moldova de acum jumătate de mileniu se găseau sobe monumentale, monede din argint de bună calitate, străchini și diverse vase superbe, dar și obiecte bisericești extrem de valoroase. Mai jos puteți citi despre ele și despre expoziția care le reunește.

În peste 30 de ani dintre cei 47 ai domniei lui Ștefan cel Mare țara a fost angrenată în războaie sau a fost atacată și localitățile au fost jefuite, astfel că viața locuitorilor numai liniștită nu era.Istoriografia a exagerat în unele cazuri prosperitatea econimică a Moldovei și importanța ei pe plan european. Un exemplu, Moldova avea sub 400.000 de locuitori, în timp ce Regatul Polono-Lituanian, cu care Ștefan a avut confruntări, dar și alianțe, avea 8 milioane de oameni.

Însă ar fi greșit să spunem că Moldova era un stat înapoiat din punct de vedere economic. Au existat schimburi comerciale cu negustori din orașe precum Ragusa (Dubrovnik) sau din Ungaria și Polonia. „Moldova a fost una dintre țările în care s-a folosit pe scară largă armamentul de foc. Negustorii moldoveni vindeau la Liov care de pește și cumpărau în schimb silitră, care era folosită pentru fabricarea prafului de pușcă. Societatea moldovenească a fost una foarte deschisă la inovație și foarte dinamică, activă. Nu au stat să contemple frunza verde a codrului, ci au căutat să folosească resursele țării cât mai bine”, explică directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu, la deschiderea expoziției „Ștefan cel Mare - din istorie în veșnicie. Expoziția este deschisă până pe 28 iulie la Muzeul Națioanal de Istorie a României.Un moment critic a fost în 1484 când otomanii au tăiat ieșirea Moldovei la mare, cucerind cetățile Chilia și Cetatea Albă (aflate azi în Ucraina), iar lovitura pe plan economic a fost dură și orașele și satele au avut mult de suferit, mai ales că s-a diminuat rolul Moldovei ca punct de tranzit pentru negustorii europeni.

Moldova are o climă rece, umedă și solul este acid, iar țesăturile se conservă foarte bine, astfel că s-au păstrat țesături medievale decorate cu broderie în fir de aur sau de argint.

Tot clima friguroasă a făcut ca moldovenii să-și construiască sobe monumentale, cele mai mari și frumoase fiind în casele domnești. Au rămas, și pot fi văzute în expoziție, mai multe cahle, adică plăci de teracotă folosite la construcția pereților exteriori ai sobelor. Unele cahle au fost decorate cu motive florale (lalele, garoafe), altele cu frunze de dafin sau cu viță de vie, iar altele cu reprezentări de cetăți, castele sau turnuri.La capitolul viață cotidiană diversele vase de băut, mâncat și gătit se găseau în număr mare, astfel că arheologii au scos din pământ numeroase pahare, cupe și ulcele, în expoziție găsindu-se și o mulțime de vase de gătit, oale, cratițe și tigăi medievale.

”Ștefan cel Mare a fost un om cu viziune în Europa secolului XV (...) a fost un om pragmatic care a înțeles să facă, atunci când era cazul, concesii, dar dincolo de toate controversele, personalitatea lui este deasupra disputelor mărunte”,
spune directorul muzeului

Perioada ”ștefaniană”, cum o numesc istoricii, este celebră mai ales datorită bisericilor construite, cu eforturi financiare extrem de mari. Chiar dacă nu sunt atât de impunătoare precum catedralele din Occident, bisericile ctitorite în timpul domniei lui Ștefan au costat mult, pentru că au fost aduși meșteri profesioniști. A costat mult și dotarea bisericilor cu piese liturgice (argintărie, țesături, icoane). Multe dintre biserici au fost construite în doar câteva luni, de obicei din aprilie în octombrie.”Ștefan, cu toată vărsarea de sânge, de cele sufletești nu uita”, scria Gheorghe Șincai, referindu-se la numărul mare de biserici ctitorite de vievodul moldav. Deși multe surse vorbesc de 44 de biserici, adevărul este că au fost 18, număr oricum impresionant pentru acele vremuri.

Mănăstirilor, mitropoliei și celor două episcopii, Dominitorul le-a dăruit proprietăți din stăpânirile domnești pe care le cumpărase (sate, prisăci, poieni, vii, iazuri, robi țigani, dar și produse (vin, ceară, pește și sare). Bisericile erau scutite de dări și puteau primi chiar și anumite venituri din vămi.Că au fost timpuri pline de războaie rezultă și din cantitatea uriașă de armament găsită de arheologi, de la armament defensiv, până la cel ofensiv, inclusiv artilerie, fiind descoperite și tunuri.

Sunt expuse și monede din acele vremuri, cele emise pe vremea lui Ștefan cel Mare purtând numele de groși și fiind bătute dintr-un argint de foarte bună calitate, probabil de meșteri poloni sau unguri. Au circulat însă o mulțime de monede străine, cum ar fi dinarii reformați emiși de Matei Corvin, groșii de Praga, monede din regiunea levantină a Mării Negre, dar și din hanatele Tătărești.Deşi în zilele noastre avem puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, în expoziţie este prezent stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, cea mai importantă și valoroasă piesă din timpul domniei sale care a fost păstrată până astăzi.Stindardul a fost cumpărat de francezi de la Zografu și dăruit României într-unul dintre cele mai grele momente din istoria noastră modernă, vara lui 1917 când țara era într-o situație foarte gravă. La Zografu piesa a fost grav deteriorată cu clei de tâmplărie, fiind recent restaurată după un procedeu complicat ce a durat 10 ani.Printre piesele speciale ce pot fi admirate în expoziție se numără panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău și fragmentul din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Sunt expuse, de asemenea, pisania Bisericii „Sfântul Procopie” de la Milișăuți (jud. Suceava) -  ctitorită de Ștefan cel Mare și distrusă în timpul primului război mondial în timpul confruntărilor ruso-austriece - , documente și manuscrise datând din a doua jumătate a secolului XV.Citeste mai multe despre   


6175 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  A fost (Luni, 30 aprilie 2018, 10:34)

  florinos [utilizator]

  A fost o regiune importanta a tarii, acum moldovenii sunt bagati in seama doar cand vin alegerile asa cum a facut Dragnea inainte de sedinta Cex cand s-a dus la Bacau si Suceava sa-si negocieze voturile. Copiii baronilor din Moldova au primit functii in staful lui Dancila dar daca erau destepti ar fi trebuit sa negocieze inceperea construirii a primilor km de autostrada in Moldova, dupa 30 de ani de comunism.
  • +8 (16 voturi)    
   Scrie pana la capat (Luni, 30 aprilie 2018, 11:31)

   Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Scrie tot, daca tot ai inceput.

   Scrie ca din 90 voteaza tot pe rosu, voteaza PSD pana se rupe buletinul de vot.

   Scrie ca sunt saraci lipiti pamantului, vezi Vaslui datorita P S D -ului!!!!!!

   Nu au pentru ca voteaza PSD toata ziua.

   Interesul national strategic a PSD-ului este sa tina Moldova si Oltenia in bezna si prostie. Adica masa de manevra.
   • +1 (13 voturi)    
    Opozitia (Luni, 30 aprilie 2018, 11:58)

    florinos [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

    Dar de ce opozitia nu a venit cu un program contra PSD ? Cu o serie de masuri pentru a atrage voturi ?
    • -3 (13 voturi)    
     n-are cum (Luni, 30 aprilie 2018, 12:08)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui florinos

     opozitia ii dispretuieste pe saraci, asa ca le ofera doar insulte si acuzatii; apoi vine cate unul ca armadillo si se mira ca aia voteaza PSD
    • -10 (12 voturi)    
     Pentru că nu-i duce capul! (Luni, 30 aprilie 2018, 12:36)

     Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui florinos

     PSD-iștii, chiar și cu Viorica în frunte, sunt mai deștepți ca opoziția, inclusiv asta de aici de pe Hotnews. Rezultatele la următoarele alegeri parlamentare vor confirma acest lucru, iar voi veți
     da vina de obicei pe mentalitatea votanților.
     • +9 (11 voturi)    
      Hai ca te alinti (Luni, 30 aprilie 2018, 16:55)

      Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

      Daca tu crezi ca pavi e desteapta inseamna ca esti in stadiul amiba/euglena verde.
      • +3 (5 voturi)    
       buna si reala comparatia (Luni, 30 aprilie 2018, 20:51)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

       PSD este partidul care e reuseste sa aplice cu consecventa o contra-selectie in ceea ce priveste conducerea.
       Numai daca ne uitam la ultimii trei PM, dpvd intelectual Monta parea fata de ei un far luminos iar Nastase-Burberry un luceafar.
       Deci da, sustinatorii PSD-ului la ora actuala pot fi numit euglene.
    • +5 (13 voturi)    
     prosti, dar multi (Luni, 30 aprilie 2018, 13:00)

     Albion [utilizator] i-a raspuns lui florinos

     Opozitia a venit dar gloata tot psd voteaza ca televizoarele lor zbarnaie pe antena 3 .Cand esti analfabet si puturos doar psd-ul se preteaza pe nevoile tale.
   • +12 (12 voturi)    
    Uita-te pe harta alegerilor (Luni, 30 aprilie 2018, 12:03)

    marcus61 [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

    Crezi ca consatenii tai au votat mai bine?
    Cu ce te incalzeste ca la Cluj PNL-ul a obtinut cu un procent mai mult ca PSD? Toata tara e rosie stimabile fiindca ne-a fost lene sa mergem la vot.
   • +3 (3 voturi)    
    Interesul lor ... (Luni, 30 aprilie 2018, 17:30)

    blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

    ar fi sa tina toata tara in bezna , doar ca in Oltenia si Moldova le merge mai bine , acolo sunt punctele mai slabe , probabil din cauza mostenirii cultural-istorice , mai ales Oltenia , aflata mult timp sub influenta otomana .Si eu sunt din Oltenia (desi nu ma regasesc ca tipologie ) dar n-am votat niciodata psd sau alti nenorociti ,i-am mirosit inca de la inceput .
  • -6 (8 voturi)    
   A fost n'a fost (Luni, 30 aprilie 2018, 14:31)

   Usser [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Si Bucurestenii au ales in toate primariile de sector si in cea generala tot culoarea rosie!
   Probele este alta, cum de s-au putut inmulti atat de mult moldovenii incat de la 400000 (in secolul XV) sunt acum 4250000. In ritmul acesta nu o sa mai incapem toti, daca nu intervine o pandemie globala cum au mai fost in istorie cateva pentru a regla cresterea naturala exponentiala.
 • +4 (6 voturi)    
  un articol frumos (Luni, 30 aprilie 2018, 18:12)

  anonim3 [utilizator]

  Despre o expozitie reusita, care te imbie sa vizitezi Muzeul National. Bravo si pt MNIR, si pt autorul articolului.
  Iar daca vom gasi seninatatea sa mergem la Muzeu si sa vedem o asemenea expozitie, vom avea si responsabilitatea sa mergem la vot sa dam jos toxinele PSD-ALDE & Co.
 • +1 (1 vot)    
  Nu-i chiar asa (Luni, 30 aprilie 2018, 18:33)

  vioridix [utilizator]

  Opozitia , si prin asta inteleg PNL, pentru ca ei au contat in decursul celor 28 de ani, chiar nu au oferit nicio alternativa pentru aceasta zona.S-au axat doar pe Muntenia si Transilvania si au ignorat total Moldova, pornind tot timpul de la premiza ca oricum nu vor lua voturi aici.Niciodata n-au avut in vedere ceva care sa dezvolte zona si apoi voturile ar fi venit.Am o casa intr-un sat din Moldova si va spun clar ca doar Psd-ul a avut in vedere constructia unei sosele asfaltate, restul nu au luat nicicum in calcul asa ceva. Si va mentionez ca n-am votat niciodata Psd-ul la alegerile de orice fel ci doar PNL, PDL.
  • -3 (3 voturi)    
   de ce? (Marţi, 1 mai 2018, 3:31)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui vioridix

   fiindca n-au facut nimic pt Moldova?
  • 0 (0 voturi)    
   nu este chiar asa! (Sâmbătă, 30 iunie 2018, 23:04)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui vioridix

   In prima perioada dupa revolutie, Moldova a beneficiat de foarte multe investitii in drumuri: reparatii, asfaltari, drumuri expres, etc. Venind din Timisoara in Moldova pana in 2010 pot spune ca starea generala a drumurilor era net superioara fata de ce era in Banat si Muntenia.
   Insa cam din 2010 au inceput insa investitiile in infrastructura vestului tarii, fondurile au inceput sa ramana mai mult in judetele de provenienta si au fost si primarii cernuti prin orasele mari si a inceput sa se simta puterea economica a oraselor fiind aproape de Ungaria si folosindu-se din plin de autostrazile acesteia.
   In restul tarii insa care nu putea beneficia de nici o autostrada s-a putut vedea clar interesul zero al politicienilor pentru infrastructura tarii. Noi nu am avut proiecte clare de constructie a autostrazilor. S-au facut doar petece si toata lumea spera ca cineva candva o sa le uneasca!
   Daca clasa politica nu o sa se trezeasca, au sa rupa tara in bucati,
   Nu din tradare!
   Doar din pura prostie, demagogie si egoism!


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version