Romanii vânau balene în Marea Mediterană și aveau uriașe ”fabrici” unde le procesau, susțin arheologii care au descoperit oase de balenă vechi de două milenii în sit-uri din zona strâmtorii Gibraltar. Nu se știe cât de multe au vânat, dar o teorie ar fi că au capturat și omorât atât de multe, încât balenele au dispărut aproape de tot din Mediterană. The Guardian citează și experți care spun că, probabil carnea de balenă nu era foarte des prezentă pe mesele romanilor, fiindcă s-au găsit puține mențiuni scrise.

Balena in Atlanticul de NordFoto: dfo-mpo.gc.ca

Arheologii spun că au descoprit în sit-urile unor foste ”fabrici” de procesare de pește de pe vremea romanilor și oase de balenă, însă este vorba de specii care astăzi nu mai au habitatul în regiunea Europei.

Arheologii spun că romanii nu aveau mijloacele tehnologice de a captura speciile de balene care trăiesc în prezent în zona Gibraltarului, fiindcă acestea sunt specii care își au habitatul mai departe, în larg și la adâncimi mai mari.

Balenele din specia ”right whale” erau răspândite în zona Atlanticului de Nord, mai ales pe coastele nordice ale Spaniei și în nordul Africii. Se știe că în perioada medievală au fost vânate fără milă de basci, iar acum se găsesc doar în regiunea occidentală a Atlanticului de Nord.

Au fost analizate 10 oase de balenă care provin din cinci sit-uri arheologice (patru din zona Gibraltar și unul din Spania), sit-uri unde se pare că au existat unități de procesare a peștelui sau de producție a sosului de pește, extrem de răspândit în lumea romană.

Cercetătorii sugerează că este posibil ca vânătoarea la scară industrială a balenelor să se fi petrecut mult mai repede decât am fi crezut, dar menționează și că este greu de tras o concluzie certă, fiindcă oasele de balenă apar rar în sit-urile arheologice, fiindcă de cele mai multe ori nu erau aduse la țărm.

Despre existența balenelor în Mediterană au scris și istorici romani și greci, însă unii cercetători spun că este menționată extrem de rar carnea de balenă într-o lume în care romanii scriau despre o mulțime de alimente exotice pe care le consumau.