Arheologii egipteni au descoperit trei mumii descompuse la deschiderea unui sarcofag de 30 de tone din granit, despre care se crede că datează din timpul dinastiei Ptolemeice, găsit intact recent în timpul unor lucrări de construcție din Alexandria, relatează The Guardian.

sarcofag descoperit in EgiptFoto: Captura YouTube

De aproximativ 2 metri înălține și trei metri lungime, sarcofagul a fost descoperit în timpul unor lucrări de construcție din Alexandria și a devenit o sursă de entuziasm pentru arheologi, deoarece un strat de mortar între corpuri și capac indică faptul că conținutul său a rămas intact de când a fost îngropat.

Sarcofagul a fost găsit alături de un cap mare de alabastru considerat a reprezenta locuitorul mormântului, care a rămas neatins de mii de ani.

Din păcate, din cauza unei crăpături, în interiorul sarcofagului s-au infiltrat ape uzate, ceea ce a dus la descompunerea mumiilor.

”Sarcofagul a fost deschis, dar nu am fost loviți de blestem”, a spus Mostafa Waziry, șeful Curții Supreme pentru Antichități din Egipt.

Sarcofagul a fost găsit îngropat la cinci metri sub pământ, iar specialiștii în mumificare consideră că, cel mai probabil, după primele semne, rămășițele ar aparține unor soldați. Asta, deși experții sperau inițial să găsească mumia lui Alexandru ce Mare. Potrivit lui Waziri, lipsa măștilor mortuare, a metalelor prețioase, a amuletelor și statuetelor sau a inscripțiilor de pe sarcofag înseamnă că este puțin probabil ca rămășițele să aparțină unor regi.

Craniile vor fi acum analizate pentru a fi identidicate vârsta și cauza morții.

Ulterior, lichidul găsit în sarcofag a fost împrăștiat pe străzi, după ce au fost luate mostre pentru analiză.