Dacii și câinii: ce nu s-a scris în cărțile de istorie. Subiectul despre care comuniștii nu voiau să se vorbească niciodată

de Vlad Barza     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 iulie 2018, 9:07 Science - Arheologie


Situl arheologic de la Radovanu
Foto: Alexandru Morintz
​Pare incredibil că în câteva țări asiatice ori africane oamenii consumă în prezent carne de câine, însă acum două milenii acest animal era consumat și de geto-daci și de alte popoare europene, arată cele mai recente descoperiri arheologice. Mult timp subiectul a fost tabu în breasla arheologilor și simpla idee că ar fi putut fi consumat cel mai bun prieten al omului părea incredibilă. În ultimii ani lucrurile s-au schimbat și mai departe puteți citi despre cât de diferit era văzut câinele de oamenii care au trăit acum 2.000 de ani în aceste locuri. În plus puteți citi despre alimentația dacilor, dar și despre relația lor specială cu un alt animal: calul.

Informația pe scurt
 • În țări precum China, Coreea de Sud și Vietnam, ori la berberii din Africa, sunt consumați anual milioane de câini, în contradicție puternică față de majoritatea țărilor unde câinii sunt animale de casă, fiind iubiți și îngrijiți.
 • Câinele era privit cu totul altfel de oamenii de acum două mii de ani și nu exista doar o relație de afecțiune, ci și una pur utilitară, câinele fiind folosit la paza turmelor și la vânătoare. Uneori era și consumat, inclusiv de către celți, dar și de către geto-daci.
 • Subiectul consumului de carne de câine a fost tabu în breasla arheologilor în timpul comunismului, când geto-dacii au fost idealizați și nu li se puteau atribui astfel de obiceiuri considerate ”barbare” pentru zilele noastre.
 • Nu există vreo dovadă că la daci s-au crescut căței și câini de casă. Câinele era ținut pentru paza casei și a turmelor ori ca ajutor la vânătoare.
 • Câinele a fost consumat de către daci și dovezi din mai multe situri arată acest lucru. Se poate însă estima faptul că rolul câinilor în alimentația geto-dacilor era mult mai scăzut față de ponderea vitelor, porcilor, oilor și caprelor.
 • Radovanu, un sit arheologic din județul Călărași, conține o pondere foarte mare de oseminte de câine. În trei gropi au fost descoperite cel puțin 20 de resturi cu urme fine de cuțit, dovadă că s-a curățat carnea de pe oase.
 • Calul era extrem de prețuit de către geto-daci. Era un animal rar și, împreună cu câinele, era utilizat la vânătoare. Caii nu erau folosiți, de obicei, pe atunci, la muncile câmpului.
 • Geto-dacii nu aveau pisici domestice, acestea fiind aduse pe teritoriile noastre de către romani, după cucerirea din 105-106 d.Hr.

Consumul de carne de câine, un subiect tabu

Milioane de oameni au câini și îi consideră parte din familie. Le cumpără mâncare, merg cu ei în vacanțe și se asigură că au o viață fericită. În acest context pare incredibil că în țări precum China, Coreea de Sud și Vietnam câini sunt consumați pe scară largă și este celebru festivalul din orașul chinez Yulin.

Însă, deși pare greu de acceptat, consumul de carne de câine era răspândit în Europa din Epoca târzie a Fierului, în special la celții care locuiau pe teritoriul Franței și Germaniei de azi. De asemenea, câinele era utilizat în alimentație de populațiile care locuiau în sec. IV î. Chr. - I d. Chr. pe teritoriile de azi ale Poloniei și Ucrainei.

Descoperirile mai recente arată că și pe teritoriile noastre se consuma carne de câine acum două milenii, dar este imposibil de afirmat cât de răspândit era fenomenul.


Rămășițe de câini din situl Radovanu (sursa foto Adrian Bălășescu)

Mult timp, mai ales în perioada comunistă, arheologii au respins ideea consumului câinelui, subiectul fiind tabu. Geto-dacii nu puteau fi prezentați ca fiind ”barbari” care își măcelăreau câinii și îi preparau la fel cum se întâmpla cu porcii, vitele sau oile, spune zooarheologul Adrian Bălășescu, într-o lucrare despre amplele descoperiri din sit-ul de la Radovanu, lângă Călărași despre care veți putea citi pe larg mai jos.

”Realitatea a fost estompată, din două motive: pe de o parte, erau puține analize zooarheologice care să dovedească indubitabil acest fapt, deci afirmația era riscantă, iar, pe de altă parte, mentalitatea indusă populației de ideologia comunistă despre daci care făcea dificilă acceptarea acestui fapt”, explică Valeriu Sîrbu, unul dintre cei mai cunoscuți arheologi români și fost profesor la Sorbona.

Câinele și omul, o istorie de multe milenii

Există regiuni în lume în care dovezile arată că încă de acum 20.000 de ani a fost domesticit câinele și s-au construit teorii despre cum s-a întâmplat acest lucru. Se bănuiește că, în timp, câinii s-au tot apropiat de așezările umane, simțind mirosul cărnii de vânat care era friptă sau fiartă. Câinii și-au dat seama că oamenii aruncă resturi care le pot servi drept hrană, iar oamenii și-au dat seama că pot folosi câinii la vânat, unde s-au dovedit a fi de un real ajutor. ”De aici pornește relația cu totul deosebită pe care omul a avut-o cu câinele, dar și cu calul, în comparație cu alte animale”, explică arheologul Valeriu Sîrbu.

Ponderea oaselor de câini și de cai găsite în diverse situri arheologice nu este uriașă, însă este importantă, chiar dacă este mult sub ponderea ovicaprinelor ori bovitaurinelor.

Resturi de câine au fost însă găsite pe tot teritoriul locuit de geto-daci, din secolul IV î Hr, până în sec I d.Hr.


Cum sunt răspândite pe hartă sit-urile unde au fost descoperite schelete de câini (sursa Valeriu Sîrbu)

Contează foarte mult unde au fost găsite resturile osoase, dacă au fost în cetate ori așezare, în morminte sau în locuri de cult. Contează și dacă scheletul este întreg ori sunt doar resturi de oase și dacă lângă el sunt depuse cu grijă alte obiecte, precizează Valeriu Sîrbu.

Dacii au consumat cu siguranță carne de câine, dar nu în cantități mari

Au fost găsite dovezi clare ce arată că în unele cazuri câinele a fost consumat, dar arheologii sunt de părere că a avut un rol redus în alimentația geto-dacilor. Aceștia consumau porc, vită, capră și oaie, dar practicau și agricultura, dovadă fiind numărul mare de unelte din fier și resturile de cereale carbonizate descoperite.

Când există o dovadă certă de consum al câinelui? Când sunt găsite oase izolate cu urme de lovituri puternice, cum ar fi cele de topor, apoi urme fine de cuțit ce arată că s-a curățat carnea de pe oase și urme grosiere ce determină spargerea oaselor lungi, cu scopul de a scoate și măduva.

”Avem dovezi care arată că s-a tăiat și s-a curățat carnea de pe oase cu mare grijă și foloseau orice bucățică de carne. Alt argument important este că starea oaselor de câine este similară cu cea a altor oase, cum ar fi la ovicaprine și porcine. Înseamnă și că toate acele animale au fost omorâte la fel, iar carnea a fost la fel curățată. Toate acestea ne arată fără dubiu că s-a consumat și câinele, dar ponderea de oase de câine în situri unde s-au făcut analize pe un număr mare de oseminte este undeva între 0,5 și 3,5% din total, iar dacă ajunge la peste 5%, este un lucru ieșit din comun”, explică Valeriu Sîrbu.

V. Sîrbu spune că nu există vreo dovadă că la geto-daci ar fi existat rase de câini de casă, precum era la romani.  ”Nu există vreo dovadă că la daci s-au crescut căței și câini de casă. Câinele era ținut pentru paza turmelor și ca ajutor la vânătoare, acesta a fost rolul lui. Nu era doar prieten al omului”.


Rămășiâele unui câine adult descoperit la Căscioarele

Cum nu există texte scrise, nu putem știi de ce unii câini erau îngropați alături de stăpânii lor, în timp ce câini asemănători erau mâncați. Este foarte posibil ca în unele cazuri să fi fost sacrificate animale când era construită o casă, conform mitului care spune că poți da casei durabilitate dacă sacrifici un ”suflet”.

”Cu siguranță s-au mâncat câini, dar nu au fost special crescuți în acest sens și câinii care au fost mâncați nu sunt diferiți de cei înhumați. În plus, nu s-au găsit pui de câine, nici îngropați întregi, nici ca resturi de bucătărie, care să ne arate că ar fi fost mâncați, ceea ce înseamnă că nu au fost crescuți pentru hrană. Dacă ar fi fost crescuți în acest scop s-ar fi găsit pui, la fel ca în cazul purceilor”.

La geto-daci există însă un fel de ”câmpuri de gropi, zone în care s-au întreprins ritualuri. ”În câteva cazuri avem și cai și câini înhumați, deci au avut uneori și un rol religios în credințele lor, dar nu în religia oficială, cea organizată, cu temple și cu cler specific. ”Uneori câinii au fost depuși cu vase lângă ei, cu grijă, este clar că aveau un rol în credințele de magie, de vrăjitorie. Nu ar fi făcut asta dacă nu erau importanți”.

Un element interesant: geto-dacii nu aveau pisici domestice, acestea fiind aduse pe teritoriile noastre de către romani, după cucerirea din 105-106 d.Hr.

Radovanu: un sit cu multe dovezi despre câinii care erau consumați


Zooarheologul Adrian Bălășescu de la Institutul de Arheologie al Academiei Române a realizat un studiu, pornind de la resturile faunistice găsite în situl de la Radovanu, jud Călărași, unde a fost analizată în detaliu o fostă ”davă” dacică, cercetată de arheologii Alexandru Morintz și Cristian Schuster, de la același institut.


În situl de la Radovanu (foto - Alexandru Morintz)

Câinele avea o pondere extrem de mare din totalul resturilor faunistice descoperite (23%) (trebuie precizat, însă, că analiza se referă la nouă gropi, nu la ansamblul sitului), cele mai multe fiind resturi de la vite (27,1%) și de la porci (24%). Calul avea o prezență extrem de redusă și nu s-au descoperit urme de consum. Vânatul reprezenta sub 2% din totalul fragmentelor, printre acestea descoperindu-se și două resturi de castor, dovadă că probabil lângă sit erau multe râuri, habitat favorabil acestui mamifer.

Din 68 de resturi de câine găsite, 20 prezintă urme ”antropice” de dezarticulare, descărnare și ardere. Cele 20 de resturi provin de la cel puțin două animale adulte (indivizi) și au fost descoperite în trei gropi.


Vedere aeriană a situl Radovanu

Cercetătorii au ținut să precizeze că Radovanu este un caz special și nu trebuie să tragem concluzia că geții mâncau pe scară largă câini.

”Cazul cynofagiei de la Radovanu este unic în acest moment în peisajul arheozoologic românesc, cu toate că în urmă cu 20 de ani erau opinii care, doar pe baza urmelor de ardere, dar și a stării de fragmentare a oaselor, ne-ar fi făcut să presupunem că este posibil ca acest fenomen să existe în lumea geto-dacică.”


În situl Radovanu (foto Alexandru Morintz)

"În prezent urmele de tăiere ale câinilor de la Radovanu sunt fără de tăgadă și de necontestat, fapt care ne arată că specia era consumată.”

Cercetătorii estimează că rolul câinelui în alimentația geto-dacilor era scăzut, mai ales că și ponderea în totalul resturilor faunistice era redusă, iar câinii aveau o talie mult mai mică comparativ cu alte animale care erau consumate (vite, porci, ovicaprine).

”Triumviratul om-câine-cal”


Calul a fost domesticit acum circa 5.000 de ani într-o zonă ce cuprinde Siberia de vest, Ucraina de azi, Rusia vest-europeană și Kazahstanul. De atunci are un rol esențial în viața oamenilor și a fost extrem de prețuit. Au existat în istorie și exemple în care s-au pornit expediții războinice pentru a captura cai.

”Mai întâi calul a fost folosit la vânătoare și la război, nu la muncă. Gândiți-vă că timp de 5.000 de ani, de prin anul 3.000 î Hr, până la 1900, calul a fost principalul vehicul în război. La vânătoare calul îți dădea viteză și îți oferea o poziție înaltă în raport cu vânatul. Omul, calul și câinele au format un triumvirat în vânătoare, dar și în paza turmelor”, explică Valeriu Sîrbu. Omul putea să vâneze mai ușor, dar să se și apere, având alături calul și câinele.


Rămășiițele unui câine adult descoperit la Seușa-Cărarea Morii

Calul are o pondere mai mică la capitolul de indivizi descoperiți în diverse situri, dar trebuie ținut cont de un element cantitativ, fiindcă, de exemplu, în doi cai există mai multă carne decât în 20 de câini. Per total numărul de cai din așezări era cu mult mai mic decât cel de câini.

Calul era un animal rar, iar la început nici nu a fost folosit la muncile câmpului pentru că vitele erau folosite la tracțiune. Calul era pentru războinici, era mare lucru să ai un cal și să-l poți echipa. În unele cazuri sunt dovezi ce arată că și caii au fost sacrificați primind lovituri în cap cu toporul, ceea ce înseamnă că a fost omorâți pentru consum, dar cazurile sunt rare.

Valeriu Sîrbu este unul dintre cei mai cunoscuți arheologi români. A predat la Sorbona și a scris cărți și lucrări științifice pe teme variate din arheologie, de la religia și arta geto-dacilor, până la probleme funerare ori monografii de situri și descoperiri din fostele colonii grecești de la Marea Neagră. Din 1993 este director adjunct la Muzeul Brăilei ”Carol I”. Este cercetător științific gr. I și conducător de doctorate la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, București. Sîrbu este membru în Comitetul Executiv și Președinte al Comisiei 30 a Uniunii Internaționale de Științe Preistorice și Protoistorice.

Adrian Bălășescu este cercetător științific gr II la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din cadrul Academiei Române. Este zooarheolog și a participat în ultimii 25 de ani la numeroase cercetări  arheologice în România, Franța și Armenia, făcând studii mai ales pe resturi faunistice de mamifere. Este specializat în neo-eneoliticul Balcanic, neoliticul armean și în arheozoologia din calcolitic și a publicat de-a lungul timpului peste 100 de lucrări științifice având ca subiect relația om-mediu-animal în preistorie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16512 vizualizari

 • +9 (29 voturi)    
  No doar dacii ci si ceilalti europeni mancau caini (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 9:52)

  Gryphus [utilizator]

  se stie (de catre cei interesati de istorie) ca in Europa se mancau caini dar NU asa cum se mananca astazi in China sau in Coreea - adica nu industrial


  dovezile gasite pana acum arata ca UNEORI erau mancati si cainii dar nu se stie din ce motive, nu se stie daca asta surbvenea din cauza ca acel caine era ranit, bolnav sau doar pt ca devenea agresiv sau pt ca era prea batran sau pt ca erau prea multi.
  • +5 (7 voturi)    
   Senzationalul vinde (Marţi, 24 iulie 2018, 8:18)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Inainte sa ne apucam sa tragem concluzii de la cateva schelete de catei gasite intr-un sit ar trebui sa corelam informatia si cu ce s-a gasit in alte situri. Au fost sute poate mii de cetati dacice, acolo ce s-a gasit? Daca sub stare de asediu oamenii au ajuns sa manance si caini sa supravietuiasca e aberant sa generalizezi asta. Altfel ajungem sa concluzionam peste 2000 de ani de la incidentul cu avionul prabusit in Anzi ca uruguaienii consumau in cantitati mici si carne de om.
   Si poate cel mai important lucru, pe care e aberant sa-l treci cu vederea, e ca despre daci sint nenumarate izvoare scrise grecesti, macedonene si romane. Chiar nimeni nu a pomenit nimic de cosumul de caine cand exista descrieri atat de detaliate despre stilul de viata al dacilor?
   Chestia cu comunistii, evident alta gaselnita de marketing, m-a facut chiar sa rad. Parca pana la comunisti n-ar fi existat istorici si arheologi sau nu s-a pastrat nimic de la ei. Pe Xenopol, Iorga, Parvan, cine i-a impiedicat ma rog sa scrie "adevarul"?
 • -21 (39 voturi)    
  da, da.. (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 9:56)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  am mancat potaie, in vietnam si a fost delicioasa. sper sa se legalizeze si in romania.
  • +1 (21 voturi)    
   E, dracnea (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 10:20)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   nici pe asta nu ti-o va lasa!
   O sa mananci "delicatese" prajite!
   Si o sa te mandresti cu turbanul de la ponta!
   • +5 (15 voturi)    
    ba.. (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 17:20)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    mai relaxati-va putin.. numai dragnea, ponta, pesedeu visati.. luati si voi o vacanta, o iesire.. poate va mai reveniti putin.
   • -4 (12 voturi)    
    Alt subiect tabu e modul cum Dacii făceau nevoile (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 19:38)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Un alt subiect tabu înainte de 1989 era modul dezordonat ca localizare în care dacii își făceau nevoile. Campurile roditoare de astăzi ale tarii se datorează în buna măsură strămoșilor nostrii care de-a lungul sutelor de ani și-au făcut nevoile la întâmplare peste tot asa ca pământul a beneficiat de ingrasemant natural continuu.

    Dupa ce au venit romanii procesul s-a oprit deoarece au construit canalizare și s-a ales praful ca totul s-a scurs în râuri, Dunăre și mai departe în Marea Neagra.
 • -18 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 10:25)

  [anonim]

  • +11 (17 voturi)    
   ai (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 13:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   visat noaptea trecuta urat sau ai dovezi stiintifice?
   • -4 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 21:04)

    [anonim] i-a raspuns lui nahir

    • +7 (7 voturi)    
     Foarte tare... (Luni, 23 iulie 2018, 3:54)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

     ... proiectul asta franco-roman numit ,,South Romania Archaeological Project"
     Si care vorbeau mai bine englezeste, frantujii sau romanii?
     Altfel, daca dai crezare tabloidelor, si-n ziua de azi isi mai tine cate unul intrru degustare bucati din nevasta in congelator.
  • +1 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 20:20)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -7 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 iulie 2018, 0:40)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • +5 (13 voturi)    
     Logica si amatorismul, bata-le norocul (Duminică, 22 iulie 2018, 14:15)

     ww [utilizator] i-a raspuns lui

     In afara infantilelor erori de logica (zici ca asa se numea proiectul .... franco-roman ,,South Romania Archaeological Project"?) te-ai intrebat vreodata ce legatura misterioasa ar putea fi intre modul in care te raportezi la stramosii tai si salariul pe care il primesti?
     Te luminez eu, un individ care isi priveste stramosii cum ii privesti tu (sunt sigur ca ai cate ceva de spus si despre Eminescu, Eliade, Brancusi etc etc) nu poate avea o stima de sine prea crescuta, fiind educat in complexul unei descendente umile. Iar un iobag e foarte foarte ieftin ca forta de munca si se multumeste in general cu putin in viata.
     Asadar, la "dacii antropofagi" poti adauga teoriile lui Roesler si ale tuturor celor care au vrut sa ne convinga de-a lungul istoriei ca am fost nulitatile universului. Se pare ca pe unii dintre noi chiar au si reusit.
   • +7 (11 voturi)    
    "Stiri" de mare incredere (Duminică, 22 iulie 2018, 9:00)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui

    pentru rescrierea istoriei de la concernul Lauder: Adevarul, Historia, Descopera.
    • +2 (4 voturi)    
     Poti sa treci (Marţi, 24 iulie 2018, 11:17)

     ids [utilizator] i-a raspuns lui xolv

     si Wikipedia.
   • +7 (7 voturi)    
    Gaina cu 2 capete (Marţi, 24 iulie 2018, 10:14)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui

    ...a fost pe vremuri stire in evenimentul zilei si azi Cristoiu inca o mai da exemplu de cum se poate face tiraj.
    Daca tu iti faci cultura istorica din Adevarul local de Botosani si Cotidianul, ne-am lamurit.
    In ziua de azi oricine cu acces la internet poate sa scrie, doar ca una e sa citesti carti scrise de profesori universitari de istorie (si chiar si atunci ar trebui corelate opiniile) si alta e sa citesti articole din presa de scandal.
 • -6 (22 voturi)    
  Cine stie . . . (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 11:15)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . ce se manca pe vremea aia? Caini? Posibil, poate si sobolani si cartite si rame si gandaci. Cine poate sti si mai ales pe cine intereseaza acest lucru?
  • 0 (12 voturi)    
   Ignoranța... (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 17:13)

   weyland [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   ... ne-a adus unde suntem azi.
   • +5 (7 voturi)    
    In schimb... (Luni, 23 iulie 2018, 3:58)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui weyland

    .. cunoasterea ne-a luminat.
    Asadar, ACUM in sfarsit stim ca in urma cu 200 de ani geto-dacii se dedulceau la cate-o ciozvarta de dulau,. Life will never be the same again.
    Nici nu stiu daca mai are rost sa traim dupa o asemenea revelatie.
 • +2 (40 voturi)    
  Un subiect... tabu (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 12:13)

  ww [utilizator]

  Atat de tabu, incat nimeni nu a discutat niciodata nimic despre el, dovada lipsa oricarui izvor scris care sa confirme cele spuse in articol. Sunt in schimb o multime de informatii foarte interesante despre geto-daci, pe care insa, invatati de nou-gandirea dlui Boia&co le aruncam in derizoriu.
  Daca vreti senzational despre geto-daci, scrieti ca se tatuau, atat barbatii cat si femeile, lucru confirmat in unanimitate de izvoarele istorice. Ar fi interesant de cercetat si de ce anume se tatuau.

  In rest, articolul mi se pare un exercitiu de pregatire pentru vremurile fericite pe care ni le va aduce pedesereul. Daca se mananca astfel de delicatese in China si Coreea (adica zone in care Stapanii au dus la extrem implementarea doctrinei gandite in lojele lor luminoase), si chiar si stramosii nostri ii mancau cu placere, atunci noi ce mai asteptam? Daca se termina si aceasta resursa, tot dupa model coreeano-chinezesc, putem da iama in carabusi si broaste. Sigur va fi ticluit un studiu care va confirma cu prisosinta ca si regii (deci nu oricine) geto-daci consumau astfel de vietati, pentru infrangerea oricaror retineri.
  • +7 (27 voturi)    
   esti dovada vie ca tabu-ul a avut temeiuri (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 12:22)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Pe de alta parte, exista asa de putine izvoare scrise despre geto-daci incat totii istoricii protocronisti nu au putut scoate mare lucru din asta.
   Intr-adevar, ar fi interesant de stiut de ce se tatuau, probabil sa participe la Waha si Electric Castle
  • +1 (3 voturi)    
   agatarsii se tatuau (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 15:47)

   paul22 [utilizator] i-a raspuns lui ww

   informatiile despre tatuaje se refera in principal la agatarsi, care era o populatie de origine scita asimilata mai tarziu de daci
   • +10 (10 voturi)    
    Izvoare I (Duminică, 22 iulie 2018, 0:25)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui paul22

    Păi hai să argumentăm folosindu-ne de izvoare, nu de ce găsim pe internet.
    Este adevărat, despre vopsirea agatârșilor vorbește Vergiliu, în Eneida IV: „Astfel precum, părăsind și năvalnicul Xanthus și iarna/ Lycică, vine la Delos, în văile mamei, Apollo,/ Hora s-o-ncingă din nou, și-n jurul altarelor cântă/ Dryopi și joacă cretani, cu văpsiți agathyrși în amestec”.
    Pomponius Mela vine și el cu o completare la tabloul descris de Vergiliu: „Agatârșii își tatuează fața și mădularele, mai mult sau mai puțin, după considerația de care se bucură fiecare de pe urma strămoșilor săi: de altfel toți au aceleași semne și ele sunt de aceeași natură, încât nu pot fi șterse prin spălare”.
    Totuși, iată și comentariul lui Servius, celebru scoliast al lui Vergiliu, din care se pare că vopsirea se referea doar la păr: „Agatârșii cei vopsiți sunt triburi din Sciția, care se închină lui Apollo Hiperboreanul, ale cărui vorbe, adică oracole, circulă la ei. Sunt vopsiți, dar n-au semne pe trup, ca neamul care locuiește în Britania, ci sunt frumoși, adică plac datorită părului lor vopsit în albastru”
    În scrierile lui Herodot, acești agatârși par să fie într-adevăr un trib traco-scitic, situat undeva la izvoarele Mureșului, lucru confirmat de cercetările lui Vasile Pârvan.

    Totuși, restul marturiilor sunt mai mult decât elocvente:
    Herodot V.6 : „Iată și datinile celorlalți traci. [...] Tatuajul este socotit semnul neamului ales, cel netatuat fiind considerat om de rând”.
    Hesychios: „Aristofan numește «istriene» figurile sclavilor din Babilonienii, deoarece sunt tatuați. Căci locuitorii de pe lângă Istru se tatuează și se îmbracă în veșminte colorate. Dionisiu afirmă că atunci când cineva mai mare la istrieni este numit «cel alb», aceasta i se spune în mod ironic, ca și cum ar avea fruntea albă și curată; trebuie, dimpotrivă, să înțelegi că este tatuată.”
   • +10 (10 voturi)    
    Izvoare II (Duminică, 22 iulie 2018, 0:27)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui paul22

    Pliniu cel Bătrân: „însemnarea de pe brațul dacilor se transmite până la a patra generație” „la daci și sarmați până și bărbații își fac semne pe trup”
    Strabon VII,5,4. ... [Locuitorii de lângă Adriatica] se tatuează întocmai ca şi toate neamurile ilirice şi trace.
    Plutarh: „Nu-i lăudăm nici pe traci, care până astăzi își tatuează femeile”

    Iar dacă tot facem referire la izvoare, să amintim marturiile lui Strabon privitoare la geto-dacii „mâncători de câini”: „Poseidonios spune că mysienii se feresc de produsele de carne, dintr-o anumită credință religioasă, de aceea nu se îngrijesc nici de creșterea animalelor. Ei se hrănesc cu miere, lapte și brânză, trăind în pace, drept care sunt numiți oameni evlavioși față de zei și capnobates. Mai sunt traci care trăiesc fără femei; aceștia se numesc «întemeietori». Ei sunt socotiți sfinți datorită cinstei lor, și trăiesc fără teamă.” (VII,3,3) și tot Strabon spune: „[…] Iar practica pythagoreică de a se abține de la carne a rămas la ei [la geți] ca o poruncă dată de Zamolxis.” (VII,3,5)
 • -7 (15 voturi)    
  Aceia nu erau caini ca cei de azi (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 14:09)

  mcris [utilizator]

  Erau salbatici, un fel de sacali europeni: https://ro.wikipedia.org/wiki/Șacal_auriu
 • +4 (14 voturi)    
  Mdeah... (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 15:16)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Pentru o corecta informare a publicului din sala mai ales daca exista si copii, care, daca ar ceti, ar invata bazne: deci, dava de la Radovanu de Calarasi a fost construita de tribu trac al Getilor. Tribu trac al Dacilor a locuit Banatu si NVul Hategului de astazi. Dava Radovanu, la apogeu sau, a fost un element de importanta strategica in alianta dintre triburile trace ale getilor, burilor si sucilor in fata tavalugului roman care, dupa ce calcase in picioare regatul trac al Macedoniei iar tracii Odrisii devin “clienti” ai Imperiului Roman, se apropie de Dunare. Pe vremea “titanului” de la Scornicesti am auzit despre respectivele canide, lucrurile fiind dezbatute pe larg la seminarii dar nici macar crema zoologilor rumani de la acea vreme nu a putut decide daca respectivele exemplare au fost sacrificate si mancate sau doar sacrificate ritualic.
  • -3 (9 voturi)    
   De ce au urme de taieturi pe oase ? (Duminică, 22 iulie 2018, 11:39)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

   La sacrificiile rituale se taie carnea de pe oase sau doar se ucide animalul ?
 • -2 (8 voturi)    
  dacii stateau la munte, nu la campie (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 15:56)

  mihaitzateo [utilizator]

  Ala nu e mormant de daci.
  Dacii stateau la munte,nu la campie.
  Sa nu fie morminte celtice, daca au asa multe resturi de bovine.
  Dacii se stie din istorie ca se ocupau cu crescutul oilor in special si nu cu al bovinelor.
  Cat despre porci,dl Hasdeu aduce dovezi foarte multe ca au inceput sa se creasca destul de tarziu in istoria Romaniei si in niciun caz pe la anul 0 sau in jurul acelui an.
  • +5 (5 voturi)    
   Dacii cresteau vite si practicau agricultura (Duminică, 22 iulie 2018, 11:37)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Deci stateau si la campie.

   Asemenea celorlalte ramuri tracice, și geto-dacii erau mari producători de cereale: orz, secară, linte, bob și mai multe varietăți de grâu. Baza economiei o formau agricultura și creșterea vitelor. Foloseau plugul cu brăzdar și cuțit de fier încă din sec. III î.e.n. Inventarul uneltelor agricole de fier însuma la acea dată: coase lungi (de tip celtic), seceri, sape, săpăligi, cosoare pentru tăiatul viței de vie, târnăcoape, securi, greble cu șase colți, etc.

   Geto-dacii cultivau intensiv și vița de vie. Câțiva termeni dacici legați de această ocupație au rămas până azi în limba română (butuc, strugure, curpen). Practicau tot atât de intens albinăritul și, bineînțeles, pescuitul. Creșteau vite cornute, mici și mari; iar rasa de cai foarte iuți ai geților era renumită.
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Daci#Agricultura
   • 0 (2 voturi)    
    se pot face analize genetice la oase (Miercuri, 25 iulie 2018, 12:25)

    mihaitzateo [utilizator] i-a raspuns lui aramos

    Nu specifica pe undeva ca s-au gasit vase in care se prepara vin sau unelte de se foloseau la cultivatul vitei de vie in acest sit arhteologic.
    Asta e un motiv in plus sa se ia in calcul ca nu era o asezare dacica.
    E foarte usor sa se ia oasele respective si sa se faca analize genetice la ele.
    Cel mai probabil e o asezare celtica.
    E foarte clar ca au trecut si celtii si au stat un pic pe teritoriul Daciei/Romaniei, s-au gasit suficiente artefacte care sunt clar celtice.
    Se stie foarte bine ca celtii consumau uneori carne de caine.
    Legenda despre eroul mitic al Irlandei,Cú Chulainn spune ca isi impusese sa nu manance carne de caine.
    Dar la un moment dat fiind primit in ospetie si fiind servit cu carne de caine, nu refuza respectiva mancare, pentru ca la celtii irlandezi asa era traditia,sa mananci ce ti s-a oferit, cand ai fost primit in ospetie.
    Nu stiu de ce celtii consumau ocazional carne de caine.
    O presupunere era ca mancau carne de caine ca si ceva ritualic.
    In sensul de a fi cum e cainele,asa cum la vikingi si germani se purtau o blana de urs sau o blana de lup (la germani se pare ca se purta de lup) pentru a deveni la fel ca ursul (beserker) sau ca lupul.
 • +16 (16 voturi)    
  Alt subiect tabu (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 17:29)

  ipolitic [utilizator]

  ceea ce voi dezvalui acum, ramane intre noi: si cainii mancau geto-daci. Destul de rar, dar mancau.
  • +9 (9 voturi)    
   Asta a fost absolut GE-NI-A-LA!!!! (Luni, 23 iulie 2018, 4:02)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
 • +1 (15 voturi)    
  Baliverne fara fond (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 18:21)

  Victtor [utilizator]

  Istoricii slabi si arheologii fara ocupatie au obiceiul de inventa scenarii.
  Oamenii slab informati asimileaza toate aceste ipoteze si le transforma in adevaruri.
  • -2 (10 voturi)    
   Arunci in derizoriu fapte documentate (Duminică, 22 iulie 2018, 11:28)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Doar pentru ca-ti displac si nu rezoneaza cu ideea ta despre daci nu inseamna ca nu sunt adevarate. Dovezile sunt indubitabile in acest caz.
 • 0 (8 voturi)    
  Nu s-a schimbat mult (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 19:03)

  Vlad-I [utilizator]

  Dupa ce am plecat in afara de peste 20 de ani si obisnuit cu podcasturile de istorie de aici, mi-am adus aminte de istoria noastra, asa ca am intrar pe wiki doritor sa vad lucruri noi, dar, povestea de acolo era la fel ca pe vremea lui ceusescu in stilul "frumoasa esti patria mea" . ( dacii aveu un comert infloritor) pai , daca dacii aveau un comert inloritor, cum era comertul grecilor sau al fenicienilor ? multe generalitati, putine date.
 • +1 (9 voturi)    
  Stelisti pana la moarte ! (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 19:59)

  KTerinca [utilizator]

  D-aia se imbracau doar in ros-albastru ....
 • +7 (11 voturi)    
  Miciland (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 20:37)

  NoFive [utilizator]

  Si daca mincau ciini, ce. Privim cu ochii subiectivi ai prezentului obiceiuri din trecut. Sa le fie de bine. Problema e ca azi se maninca mult rahat cu mici si bere, si, la fel, pe cine oare va interesa asta peste 2000 de ani?
 • +5 (5 voturi)    
  nope (Duminică, 22 iulie 2018, 10:07)

  gica69 [utilizator]

  dacii au fost oameni sofisticati : in weekend mai mergeau si la restaurantu chinezesc din davele lor ... sunt curios cand se va descoperi priimul mall ..


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by