Cetate de trei ori mai mare decât Troia, descoperită la Arad / Cercetătorii spun despre cetate că ar fi fost o capitală a Europei

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 5 august 2018, 20:00 Science - Arheologie


Cetatea de la Arad mai mare decat Troia
Foto: Facebook
Arheologii au descoperit la Arad o cetate care ar fi de trei ori mai mare decât Troia și se întinde pe aproape 90 hectare. Cetatea ar fi fost ridicată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani, în epoca bronzului, relatează Aradon.ro. Cetatea ar fi avut un palat uriaș.

Cetatea Veche, cum a fost denumită de arheologi, a fost descoperită pe raza teritorială a oraşului Sântana, iar deși primele săpături efectuate acolo datează din anul 2009, în ultimii doi ani, o echipă mixtă româno-germană a intensificat cercetările şi au scos la suprafaţă descoperiri uriaşe.

Astfel, Rüdiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, și profesorul Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, au ajuns la concluzia că Cetatea Veche din Sântana a fost ridicată în secolul XIV înainte de Hristos, respectiv cu aproximativ 3.400 de ani în urmă.

Mai mult, aceștia spun că cetatea este mult mai mare decât cetatea Troia, despre care se spune că, la vremea respectivă, era o civilizație avansată.

„Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa”, a explicat Florin Gogâltan.

Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, au fost efectuate măsurători magneometrice, cu ajutorul cărora a fost „desenată” cetatea. 

„Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Şi, în urma măsurătorilor, am descoperit rezultate care ne sperie: un palat uriaş, cu lungimea de 100 de metri şi lăţimea de 40 de metri. Vrem să continuăm săpăturile şi, pe cât posibil, vrem să facem această cetate să fie măreaţă, la fel cum a fost în urmă cu peste 3.000 de ani. Pentru că trebuie precizat faptul că, la vremea respectivă, cetatea de la Sântana era o capitală a Europei”, a mai declarat profesorul Florin Gogâltan.

Directorul Complexului Muzeal Arad, Constantin Inel, a anunţat că îşi doreşte ca la Sântana să fie realizat un muzeu. 

„Putem vorbi chiar de un muzeu în sit, cum sunt multe alte cazuri în Europa. Vrem să valorificăm o parte din situl arheologic. Este imposibil să punem în valoare întreaga fortificaţie. Dar, potrivit cercetărilor efectuate, monumentul în sine s-a păstrat foarte bine, este intact”, a anunţat Constantin Inel.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16583 vizualizari

 • +3 (33 voturi)    
  turututu tutu (Duminică, 5 august 2018, 20:39)

  muciflenduri [utilizator]

  Sa cante lautarii, dacopatii pot da cep butoaielor de vin, capitala Europei fu in Arad. De acolo au pornit dacii si i-au invatat latina pe romani (aia din ciubota)
  • +5 (7 voturi)    
   Ne e nici o dovada ca erau daci (Luni, 6 august 2018, 10:12)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   Din ce stiu, neamul dacic-tracic, in totalitatea lui, au venit dispre Scitia -Ukraina cam pe la anul 1000 i.e.n.
   Ceatatea este din 1400 i.e.n.
   • -2 (6 voturi)    
    În ciuda acestor date precise dela anul (Luni, 6 august 2018, 11:25)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    1000îCr, teoria precum că cei care au venit n-au găsit pe nimeni e complet falsă.
    Întotdeauna cei care au venit au fost minoritari față de populațiile existente din zonă. Migratorii nu au fost întâmpinați cu pâine și sare, ci toți s-au ascuns pt un timp în păduri, care erau ceva mai multe ca azi. După ce trecea urgia se întorceau din munți, astfel s-au înființat multe așezări, care și azi se cheamă " de sus" și "de jos".
    ADN demonstrează continuitatea vieții oamenilor de ZECI de mii de ani, pe aceleași zone.
    Deci și dacii și implicit noi netragem din vânătorii care existau în timpul glaciațiunii pe teritoriul nostru. Dovezile vor fi mai numeroase după comunicarea finală din situl arheologic de la Poiana Cireșului cu dovezi de acum 40000-30000 de ani.
    Cum pouteți crede că omul a dispărut de pe un teritoriu, dar animalele, nu?
    • 0 (0 voturi)    
     Acum seris vorbind, datele se cunosc f bine (Luni, 6 august 2018, 14:50)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     de exemplu:
     "Care erau resursele pentru paleodieta celor care acum 6.000 de ani trăiau la Sultana-Malu Roșu:

     38% - creșterea animalelor
     21% - cultivarea plantelor
     14% - culesul plantelor sălbatice
     12% - vânătoarea de mamifere sălbatice
     9% - culesul de scoici
     6% - pescuitul "
  • +1 (3 voturi)    
   Eu cred că au făcut-o romanii (Luni, 6 august 2018, 11:41)

   AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   Ca sa îi învețe pe daci sa vorbească că de....romanii au civilizat dacii, au însămânțat femeile dace cu sămânță sfântă romana și au învățat dacii să vorbească direct limba latina că dacii nu vorbeau decât prin sunete guturale, asta în măsura în care în peninsula italica se vorbeau mai multe limbi.
   Pe deasupra ne numim România că, de, in cei aprox. 170 de ani în care romanii s-au luptat să mențină ocupația a 30 - 40% din ceea ce numim azi România precum și granita cu restul dacilor liberi au reușit, prin magie să asimileze (de parcă i-au mâncat) populația geto-dacă iar populația actuală se trage din italieni.
 • +12 (36 voturi)    
  Se aude si la Budapesta? (Duminică, 5 august 2018, 20:51)

  PUIEMSD [utilizator]

  Sa nu mai o auzim pe aia cu "cand am venit aici nu era nimeni".
  • +12 (20 voturi)    
   Arheologii (Duminică, 5 august 2018, 23:06)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui PUIEMSD

   sa caute ramasitele unui pres antic, sub care trebuie sa fie o cheie...
 • +10 (20 voturi)    
  xzxzxzxz (Duminică, 5 august 2018, 21:19)

  solar [utilizator]

  Sunt din zonă si cunosc ”descoperirea ” din 1978 ! Așa că... Dar, mde , a venit dom prof din Germany si ne face ...mari si unici in IUROPA! Primele cercetari le-au facut doi cercetari aradeni cu cei de la Cluj. Din pacate ai toti sunt decedați ! Clujeanul se numește I H CRISAN si a sapar de zeci de ori si la ZIRIDAVA !! *vedeți cărțile publicate si alte articole despre arheologia aradeană in revista MJA !
  • -8 (14 voturi)    
   Mdeah... (Duminică, 5 august 2018, 23:06)

   Nea Hoisan [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Stimate Domn, vazand si cetindu-va comentu mi-am zis ca meritati statuie si spun asta fara nici un pic de ironie. Deci, stimatu user “solar”, mai sus, chiar stie despre ce vorbeste! Stimate, chapeau! Pentru restu copiilor din clasa: aveti grijanie ce cetiti, sa nu invatati prostii! Ce vrea mandea sa zica: de respectiva cetate se stie dinainte de cel de-al doilea razboi, primele cercetari, la suprafata, fiind facute la 1953. 10 ani mai tarziu, in 1963, incep sapaturi in forta, pe aprox. 1ha. 2009? :-)))))))))
  • +2 (6 voturi)    
   Si in 1974 cine era la putere? Ceausescu! (Luni, 6 august 2018, 10:35)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Si Ceusescu vroia organizarea de festivitati cu formarea ,,Statului Dac Centralizat al lui Burebista in anii '80. Propaganda oficiala nu trebuia sa pomeneasca nimic de existenta altor cetati / ramasite etc, la care nu sunt dovezi ca ar fi dace. Ideea era ca, populatia sa fie expusa unei propagande in care sa creada ca Dacii s-au aflat pe teritoriul Romaniei de pe cand ,,s-a dat jos maimuta din copac", un fapt care este desigur absurd.
   Foarte probabil cetatea a fost cunoscuta de arheologi dinainte de anii '80, dar contrazicea propaganda oficiala, asa ca descopeririea a fost tinuta secreta si nu s-a investit in sapaturi arheologice.
 • +6 (12 voturi)    
  pacat (Duminică, 5 august 2018, 21:33)

  stefan2008 [utilizator]

  ...ca nu exista un articol stiintific despre asta in engleza.
 • -1 (27 voturi)    
  da da da da (Duminică, 5 august 2018, 21:33)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Istoria lumii si a Europei incepa cu atila?! Cum sa fie acolo cetati de mii de ani?!
  Cata ignoranta!
 • +6 (28 voturi)    
  Aoleu (Duminică, 5 august 2018, 21:54)

  Soljenitin [utilizator]

  Aoleu, sa vezi acum avant pe dacopati... “v-am spus noi, am stiut tot timpul”...
 • +15 (23 voturi)    
  Iar (Duminică, 5 august 2018, 22:00)

  Uskaat2004 [utilizator]

  Iar suntem avansatii Europei: ce stiau aia cu cetatea din piatra... lasa ca e mai buna a noastra, din chirpic.
  • +9 (15 voturi)    
   Dovada (Duminică, 5 august 2018, 22:54)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Uskaat2004

   ca programul Prima Casa exista inca de pe atunci
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 august 2018, 8:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Uskaat2004

 • +10 (30 voturi)    
  încă o dovadă că infrastructura nu face 2 bani (Duminică, 5 august 2018, 22:02)

  Mazeta [utilizator]

  Degeaba am avut o cetate ca Troia dacă n-am avut un poet ca Homer.
  • +15 (21 voturi)    
   Si daca nu era Elena (Duminică, 5 august 2018, 23:02)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Homer era somer.
 • +24 (32 voturi)    
  ai nu zau bo$$?? (Duminică, 5 august 2018, 22:44)

  stupidu [utilizator]

  "Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea" :))) baaa, voi sinteti nebuni??? pai aia de la troia nu puteau sa faca un chirpici cinstit din ce aveau pe acolo numai piatra au gasit? aia de la sintana nu aveau piatra? ai dreac egiptenii, si-au carat piatra de piramide de la sute de km, nu stiau ca puteau face piramide de chirpici :)))
  • +17 (17 voturi)    
   piramide de chirpici (Luni, 6 august 2018, 1:34)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

   de fapt exista si se cheama mastaba. doar ca egiptenii au "involuat" la piatra dupa ce le-au construit.
  • +1 (7 voturi)    
   mai citeste (Luni, 6 august 2018, 8:48)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

   chirpicul de face din argila, nu din nisip.
 • +5 (13 voturi)    
  :))))) (Luni, 6 august 2018, 9:29)

  delco [utilizator]

  Daca megacetatea din chircpici e mai tare ca aia din piatra atunci urmatoarea cetate mondiala descoperita in Moldova va fi din frunze si crengi.
 • -1 (5 voturi)    
  Incredibil români ăștia (Luni, 6 august 2018, 11:52)

  AdrianRO [utilizator]

  Nu sunt dacopat dar să crezi că poporul român are rădăcini romanice pentru simplu fapt că ei au câștigat niște lupte militare și și-au impus adminitrația pentru aprox. 170 de ani arată cultura voastră.
  Pentru informația voastră vă sugerez să citiți condițiile în care au ocupat Dacia.
 • +3 (5 voturi)    
  sa vezi acu... (Luni, 6 august 2018, 13:18)

  liviu_ [utilizator]

  memeuri pe net cu noi am fost primii... isus a fost roman. dacia a colonizat romanii... etc etc etc

  serios acu... sper sa putem profita de aceasta mare descoperire... si sa nu fure tot dragnea sau tariceanu


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by