Arheologii au găsit în Marea Neagră, la 80 km de coasta bulgară, cea mai veche epavă intactă, datarea cu carbon arătând că este o navă greacă de acum 24 de secole. Descoperirea a fost realizată în cadrul proiectului Black Sea Maritime Archaeological Project care, folosind roboți telecomandați, au făcut o cartare amănunțită a fundului mării. Nu sunt planuri de a scoate epava la suprafața, dat fiind că se află la 2 km în adâncuri, iar procedeul ar costa imens și ar putea distruge nava.

Epava in Marea NeagraFoto: Captura YouTube

Corabia are 23 de metri lungi și s-a păstrat intactă, putând fi văzute componente precum catargul, cârma sau băncile vâslașilor. ”O corabie care să supraviețuiască intactă din perioada clasică este ceva ce nu credeam că voi vedea vreodată”, spune Jon Adams, șeful proiectului. ”Descoperirea va schimba modul în care privim construcția de nave, dar și navigația din Antichitate”. O mică bucățică a fost datată și rezultatul a fost anul 400 î Hr.

Se bănuiește că este vorba de o corabie folosită de comercianții greci, dat fiind că în zona Mării Negre erau atunci zeci de colonii grecești care făceau intens schimburi cu zone îndepărtate, dar și cu autohtonii.

Marea Neagră este un mediu propice conservării unor astfel de artefacte, dat fiind că este foarte scăzută cantitatea de oxigen și nu pot supraviețui micro-organism, cele care altfel ar ”roade” epave precum cea descoperită.

Se estimează că pe o astfel de corabie ar fi putut să fie în jur de 15-25 de oameni și un scenariu ar fi că nava s-a scufundat în timpul unei furtuni puternice când echipajul nu a mai putut să o salveze.

Acest tip de corabie este cunoscut arheologilor de pe o vază antică ce se găsește în British Museum. Pe ea este pictat eroul homeric Odiseu care s-a legat de catargul navei pentru a rezista tentației cânturilor sirenelor.

Au fost găsite numeroase fragmente de corăbii vechi, unele chiar și de 3.000 de ani, însă este prima dată când este găsită o corabie întreagă.

Roboții telecomandați au descoperit multe epave în acea zonă din nord-vestul Bulgariei, renumită ca fiind un ”cimitir” al corăbiilor.

Echipa internațională de arheologi a studiat trei ani adâncul Mării Negre, descoperind peste 60 de epave, de la nave din perioada de aur a civilizației grecești, până la rămășite din flota cazacilor din secolul XVII.

Surse; Daily Mail, Guardian