​Acum 2.600 de ani Imperiul Asirian se întindea din estul Mediteranei și până în partea occidentală a Iranului și era condus de Ashurbanipal, un rege care nu a ezitat să-și omoare în chinuri groaznice inamicii, dar a construit și prima mare bibliotecă a omenirii. O expoziție uimitoare de la British Museum arată cum era viața în timpul domniei marelui rege, cu sunete, lumini, statui, basoreliefuri și plăcuțe de argilă. Expoziția care vorbește de lucruri ce s-au întâmplat acum foarte mult timp are însă multe legături cu prezentul: este sponsorizată de o companie petrolieră controversată, iar orașele princiare arse acum două milenii au mai suferit un val de distrugeri dureroase și acum câțiva ani.

Expozitie despre marele rege Ashurbanipal, la British MuseumFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

De ce este important Ashurbanipal, acest rege puțin cunoscut și cu nume greoi? În a doua parte a secolului VII Î Hr era cel mai puternic om din lume, a condus unul dintre cele mai întinse imperii din istorie și a creat la Ninive (În Irak) prima bibliotecă adevărată din istoria omenirii, cu zeci de mii de tăblițe din argilă așezate ca într-un ”catalog”, pe categorii. Din această bibliotecă s-a păstrat prima mare operă a literaturii universale, Epopeea lui Ghilgameș.

British Museum a făcut pentru expoziție un trailer dinamic

Ninive era atunci cel mai mare oraș din lume, într-o perioadă în care Atena și Sparta abia își începeau dezvoltarea, iar Roma era un orășel de provincie. Se scrie puțin despre acest imperiu întemeiat de crescători de vite ce locuiau pe țărmurile extrem de fertile ale răului Tigru, în secolul X î Hr și mult timp asirienii au fost prezentați ca fiind violenți și abrutizați. Descoperirile din ultimii zeci de ani au schimbat modul în care sunt priviți și, deși componenta violentă predomină, asirienii au susținut arta și au realizat opere de o frumusețe uluitoare.

Tăblițele de la Ninive (foto Vlad Barză)

Istoricii vorbesc despre Imperiul Neo-Asirian care a existat între anii 911 și 609 ț Hr, pentru a face diferența față de primul mare imperiu asirian (așa numitul Imperiu Vechi dintre secolele XXI și XIV î Hr).

În expoziția de la Londra se găsesc câteva sute de tăblițe de argilă, dar și statui de pe vremea aceea și mai ales uimitoarele basoreliefuri cu scene de vânătoare și de război realizate de sculptorii de acum aproape trei milenii.

Sălile par întunecate, dar este un întuneric isteț gândit, punctat cu lumini exact acolo unde se află exponatele. Sunt zone cu muzică ambientală în surdină ce te duc cu gândul la vremurile de demult, dar se aud și tropote de cai și săbii încleștate în lupte, pentru ca atunci când vizitezi expoziția să-ți poți închipui cum era pe vremea marelui imperiu de care puțini mai știu astăzi.

Explicațiile sunt scrise cu litere mari, există și o proiecție cu o hartă a imperiului, pe un postament uriaș, iar cei care au mai mult timp la dispoziție pot privi un documentar pe un ecran mare sau pot urmări o cronologie ”întinsă” pe câțiva metri pe un perete.

Ashurbanipal a fost rege aproape 40 de ani și, fără modestie, s-a autointitulat ”rege al lumii”, ceea ce nu este chiar total exagerat dacă ne gândim că era conducătorul celui mai mare imperiu de atunci care se întindea pe mai bine de 750.000 kmp. A folosit forța brută, ieșea des la vânătoare de lei pentru a-și dovedi puterea, a ordonat ca inamicii să fie decapitați și orașele dușmanilor de moarte să fie arse.

Imperiul se dezvolta datorită cuceririlor și războaiele erau o realitate cotidiană. Ambasadorii regelui combinau diplomația cu coerciția pentru a gestiona statele vecine. Supunerea era răsplătită. nesupunerea era pedepsită dur. Regele nu a ezitat să mute forțat mii de oameni pentru a-i pune să construiască orașe somptuoase.

Ninive, situat în zona orașului Mosul de astăzi, era cel mai mare oraș din lume prin anul 650 î Hr, cu o populație estimată la 100.000 de locuitori. Apoi, timp de trei secole numărul unu a fost preluat de rivalul Babylon pe care Ashurbanipal l-a supus, dar care apoi s-a dezvoltat.

Același rege era mândru că știe să rezolve ecuații matematice complexe și să discute probleme complicate cu cei mai destoinici consilieri ai săi. Tot el a ordonat construcția unor temple și palate somptuoase, iar la Ninive a înființat cea mai mare bibliotecă ce a existat până atunci, bibliotecă ce cuprindea zeci de mii de tăblițe scrise cu caractere cuneiforme și cuprindeau toate tăblițele pe care scribii le găsiseră în templele mesopotamiene.

Regele a ordonat oamenilor săi să strângă cât mai multe plăcuțe din toate părțile imperiului. Mai mult, se spune că a luat prizonieri scribi din orașul rival Babylon, i-a pus în lanțuri și i-a pus să transcrie din memorie tot ce știau despre istoria locurilor.

La British Museum intrarea este liberă, dar la expoziția despre regele asirian costul de vizitare este 17 lire, fiind vorba despre o expoziție specială, temporară. British Museum profită de noile tehnologii, iar vizitatorii pot să cumpere fișiere audio pentru a le asculta în timp ce vizitează, în loc de a mai închiria un audio-guide. Fișierele pot fi cumpărate de pe magazinul Google și costă 2 lei pe secțiune.

Ashurbanipal a fost rege între anii 669 și 631 î Hr, dar nici măcar nu era în linia de succesiune la tron și a ajuns conducător după mai multe intrigi între capetele încoronate. Înainte să devină rege a învățat să conducă carele de luptă. a învățat matematică. și-a arătat forța în vânătoarea de lei și a fost un fel de ”șef peste spioni” pentru a-i da informații utile tatălui său. În această perioadă a învățat din ce populații era compus uriașul imperiu și mai ales a aflat care îi sunt dușmanii pe care, câțiva ani mai târziu, urma să-i atace: regatul Egiptului, cel al Elamului, dar și Babylonul.

Armatele sale au distrus orașul egiptean Teba, iar Elamul a fost și el distrus, într-un basorelief al vremii fiind înfățișată o scenă de banchet din grădinile regale, unde lângă lăutari și mese încărcate de bunătăți este înfățișat și capul regelui elamit.

Unul dintre basoreliefurile din expoziție arată cum regele din Elam și fratele său erau purtați prin oraș pentru a fi loviți și scuipați de locuitori. Alături de basorelief un text atribuit lui Ashurbanipal arată cât de violent a fost totul

”I-am tăiat capul îngâfatului rege Teumman care a pus la cale răutățile.

I-am ucis nenumărați războinici

Am capturat luptătorii încă în viață. Am umplut câmpiile de lângă orașul Susa cu cadavrele lor

Am făcut ca râul Ulai să curgă cu sângele lor

Am vopsit apa în roșu precum lâna roșie

(regele Ashurbanipal 669-631 î Hr)

Expoziția este specială pentru că reușește să combine extrem de bine lucruri extrem de diferite; opere de artă de o extreme finețe și frumusețe, dar și basoreliefuri ce înfățișează scene demne de cel mai dur film de groază.

Nu se știe cum a murit marele rege și nici măcar anul în care a murit, 631 sau 627 î Hr, dar la nici 20 de ani după moartea sa capitala Ninive era distrusă de o alianță a babilonienilor și mezilor. Ca și alte imperii, cel neo-asirian devenise mult prea întins și imposibil de guvernat, mai ales că multe se bazau pe constrângere.

Biblioteca a fost incendiată și tocmai din acel dezastru a venit o ”rază” de noroc fiindcă plăcuțele s-au ”copt” în puternicul foc și așa s-au păstrat până în zilele noastre. În 1853 aventurierul britanic Austen Henry Layard a făcut săpături în Irak, la Ninive, și atunci au ieșit la iveală 30.000 de plăcuțe, o descoperire arheologică extraordinară.

Deși pare că totul s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă, legătura cu prezentul este puternică fiindcă Ninive a suferit recent un alt val de distrugeri, când în 2016 așa-zisul Stat Islamic a distrus porțile cetății și o parte dintre ziduri. În plus, au făcut înconjurul lumii imaginile în care jihadiștii distrugeau cu topoarele statuile din Muzeul Arheologic din Mosul (Irak). Tot ISIS a distrus în 2016 o parte dintr-un alt sit irakian important, Nimrud.

Mai există o legătură de actualitate între expoziție și Irak: sponsorul este corporația BP - British Petroleum, cea care acum un an a reînceput exploatarea uriașelor câmpuri petrolifere de la Kirkuk, oraș pe care Baghdadul l-a recuperat anul trecut de la kurzi. BP este celebră din cauza unei uriașe scurgeri de petrol, în 2010.