CNN: Mormânt de 4400 de ani descoperit în Egipt

de Serban Anghel     HotNews.ro
Luni, 17 decembrie 2018, 5:12 Science - Arheologie


piramida din Saqqara
Foto: Wikimedia Commons
În sudul orașului Cairo a fost descoperit un mormânt cu o vechime de peste 4 000 de ani, care conținea desene bine conservate, potrivit Ministerului Antichităților din Egipt citat de CNN.

Ministrul antichităților, Khaled al-Anani, a declarat că mormântul a fost descoperit în situl arheologic Saqqara și este din cea de-a 5-a dinastie a faraonilor, care a condus acum aproximativ 4400 de ani.

Mormântul aparținea unui preot regal de purificare, cunoscut sub numele de "Wahtye", a declarat al-Anani. Inscripțiile sugerează că preotul a servit în timpul domniei faraonului Nefer-Ir-Ka-Re și a fost supraveghetorul și inspectorul regal al bărcii sfinte.

Al-Anani a spus că zidurile mormântului au fost decorate cu scene colorate, ilustrându-l pe Wahtye cu mama, soția și familia sa.

Șeful misiunii de excavare, Mostafa Waziri, a declarat că alte desene descriu vinuri și articole de ceramică, spectacole muzicale, navigație, vânătoare și fabricarea de mobilier funerar.

Waziri a declaratechipa sa a ajuns la mormânt în noiembrie, dar că a durat ceva timp pentru a intra întrucat ușile sale erau sigilate.

Aproximativ 50 de nișe din interiorul mormântului conțineau statui colorate sculptate în stâncă reprezentând persoane stând în picioare sau în poziția scribului, a spus Waziri.

"Această statuie ar putea aparține decedatului sau unui membru al familiei sale", a spus el.

Directorul general al site-ului, Sabry Farag, a declarat că mormântul are o lungime de aproximativ 10 metri și o lățime de 3 metri, cu un subsol.

Acesta conține, de asemenea, cinci nișe de înmormântare, a spus Waziri, care vor face obiectul unor săpături ulterioare.

În noiembrie, Ministerul Antichităților a anunțat că un masiv cimitir pentru pisici și o colecție rară de scarabei mumificați au fost descoperite printre cele șapte morminte la Saqqara.

În Saqqara se găsește și faimoasa piramidă în trepte.2076 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version