Arheologii peruani au descoperit o cameră funerară din epoca incașă, unde fusese înmormântată o persoană ce făcea parte din elită, a declarat un cercetător vineri conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vestigiile au fost descoperite însitul arheologic Mata Indio, în provincia Lambayeque (nord-vest), a declarat pentru agenția peruană de știri Andina, arheologul Luis Chero, care conduce muzeul Huaca Rajada-Sipan.

Camerafunerară are "o arhitecturăunică în felul său“, a spus el, iar indiciul care arată importanța persoanei decedate este prezența unui înveliș de Spondylus (o moluscă marină), ce oferea prestigiu înepocaincașă (secolele XII - XVI).

Locul a fost deja vizitat în trecut, dar nu de cercetători, ci de vânătorii de comori.

"Aici există două perioade ale jafurilor, una în perioada colonială, când autoritățile epocii acordau licențe pentru a extrage metalele, și încaresepare că a fost deschisăcamerafunerară; iar cealaltă, care datează de 50 de ani, în care s-a redeschis și demolat ceea ce a mai rămas", a afirmat arheologul.

Cu toate acestea, arheologii au descoperit câteva obiecte, cum ar fi vasele și ulcioarele tipice incașe, precum și un alcov.

Aceste descoperiri "demonstrează măreția și importanța sitului", a spus Chero.

Situlse află la aproximativ 2000 km de Cuzco, capitala imperiului Incaș, careocupa un vast teritoriu din sudul Columbiei până în centrul Chile.