Uriașul ansamblu megalitic de la Stonehenge este subiectul multor teorii, unele de domeniul science-fiction, mai ales că rămâne un mister de ce oamenii de acum 5.000 de ani au ales să construiască ceva atât de complex, cu uneltele rudimentare ale neoliticului. Acum, noi teorii arată că blocuri de piatră de două tone au fost aduse de la peste 230 km pe uscat, și nu pe mare cum se credea. Marea întrebare este de ce pentru Stonehenge blocuri atât de grele au fost transportate sute de km, în timp ce alte monumente megalitice din Europa au fost construite la maxim 15-20 km de carierele de piatră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Excavații la cariere de piatră utilizate acum cinci milenii arată că așa numitele ”pietre vinete”, renumitele ”bluestones of Stonehenge”, ar fi fost aduse de la o carieră din regiunea Pembrokeshire, din Țara Galilor, iar transportul a fost făcut pe uscat.

Este vorba de 42 de coloane de până la doi metri înălțime și până la două tone greutate, astfel că întreaga operațiune a fost fantastic de complicată pentru posibilitățile tehnice din acele vremuri.

Arheologii, care și-au publicat teoriile în revista Antiquity, spun că nu ar fi imposibil ca aceste blocuri de piatră să fi format un monument megalitic anterior Stonehenge, în Țara Galilor, iar acel monument a fost ”dezasamblat” și transportat apoi peste 200 km, semn că era extrem de important pentru oamenii de acum cinci milenii.

”Lucrul uimitor de interesant la aceste descoperiri este că ne duce mai aproape de rezolvarea celui mai mare mister de la Stonehenge - de ce blocurile de piatră au fost transportate pe distanțe atât de mari? La toate celelalte monumente neolitice europene construite din megaliți aceștia au fost aduși de la cel mult 10 mile (16 km). Am vrea să aflăm ce era atât de special la dealurile Preseli acum 5.000 de ani și dacă acolo au existat cercuri formate din coloane de piatră construite înainte ca pietrele să fi fost aduse la Stonehenge”, spune Mike Parker Pearson de la University College London, profesor care a condus campania de săpături.

Arheologii au și teorii despre cum au fost decupate cu unelte simple uriașele blocuri de piatră care apoi au fost transportate cu un fel de sănii pe distanțe extrem de mari.

Inițial s-a crezut că monumentele din piatră de la Stonehenge, ridicate acum mai bine de 4.500 de ani, reprezentau un loc de cult izolat în Câmpia Salisbury, un loc unde doar câțiva mari-preoți aveau acces. În ultimii ani opinia s-a schimbat însă, marele ansamblu nemaifiind considerat un loc izolat, ci unul înconjurat de alte temple mai mici, un loc spre care oamenii acelor timpuri îndepărtate veneau chiar și de la sute de kilometri pentru ritualuri în care se bea mult și se făceau sacrificii umane pentru ”îmbunarea” zeilor.

Surse: Telegraph, Guardian