Omul de Denisova, rudă apropiată a omului de Neanderthal, a trăit pe platoul tibetan la 3.300 de metri deasupra nivelului mării acum cel puțin 160.000 de ani, au spus miercuri cercetătorii în revista Nature, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul unei mandibule găsite în 1980 într-o peșteră din Xiahe din China demonstrează că Omul din Denisova, o specie identificată în 2010 datorită analizei DNA a unui frangment de os găsit în peștera Denisova din Munții Altai, a fost prezent nu doar în sudul Siberiei, dar și în China și s-a adaptat altitudinii înalte.

Cercetătorii subliniază că acest văr îndelungat al omului era deja adaptat altitudinilor înalte mult înainte de sosirea omului modern în regiune.

De data aceasta, nu ADN-ul le-a ”vorbit” cercetătorilor, ci proteinele care putut fi extrase dintr-un molar prezent încă în maxilar. O nouă tehnică, dezvoltată de echipa lui Jean-Jacques Hublin de la Institutul de antropologie Max-Planck din Leipzig.

Descoperirea este importantă pentru că până acum paleontologii nu au avut la dispoziție decât mici fragmente de os găsite la Denisova, făcând imposibilă cunoașterea modului în care ar fi putut arăta această specie.

Citește și: