Orașul antic Babilon, menționat pentru prima oară într-o tabletă de argilă din secolul al 23-lea î.Hr., a fost desemnat drept sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, vineri, printr-un un vot ce vine după decenii de lobby al Irakului, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votul, organizatla o întâlnire a Comitetului UNESCO pentru Patrimoniul Mondial încapitala Baku a Azerbaidjanului, a făcut ca vechiul oraș mesopotamian de pe râul Eufrat să devină al șaselea sit din patrimoniul mondial, în interiorul unei țări cunoscute drept leagănul civilizației.

Președintele irakian, Barham Salih, a declarat că orașul, acum o ruină arheologică, a fost returnat în "locul său de drept" în istorie, după ani de neglijare dinpartea liderilor anteriori.

Primul ministru Adel Abdul Mahdi a salutat, de asemenea, vestea.

"Mesopotamia este cu adevărat pilonul memoriei omenirii și leagănul civilizației în istoria înregistrată", a spus el.

Guvernul a declarat că vaaloca fonduri pentru a menține și stimula eforturile de conservare.

Babilonul, aflat la aproximativ 85 de kilometri sud de Bagdad, a fost cândva centrul unui imperiu întins, renumit pentru turnurile și templele sale. Grădinile sale suspendate, comandate de regele Nabucodonosor alII-lea, erau unadintre cele șapte minuni ale lumii antice, .

Vizitatorii se pot plimbaprin rămășițele structurilor de cărămidă și de lut, care se întind pe 10 kilometri pătrați, și pot vedea faimoasa statuie a Leului din Babilon, precum și porțiuni mari ale porții originale închinatezeiței Ishtar.

Pe măsură ce soarele a început să se îndrepte spre ruinele sfărâmate, activiștii și locuitorii s-au adunat lareplica porții Ishtar, la intrareasit-ului, pentru a sărbători ceea ce ei au numit un moment istoric.

"Acest lucru este foarte important, pentru că acum Babilon vafi un sit protejat", a declaratMarinaal-Khafaji, un localnic care speră că această desemnare va stimula turismul și economia locală.

Aceasta ar permite explorarea și cercetarea ulterioară, a declarat Makki Mohammad Farhoud, 53 de ani, ghid turistic de peste 25 de ani, menționând că doar 18% din acest sit au fost excavate.

"Babilonul este sângele careîmi trece prin vene, îl iubesc maimult decât îmi iubesc copiii", a spus el.

Celelalte cinci situri ale patrimoniului mondial sunt mlaștinile sudice, Hatra, Samarra, Ashur și citadeladin Erbil, capitala regiunii Kurdistan din Irak.