Grăsimea de porc ar fi putut fi folosită pentru a transporta pietrele masive de la Stonehenge, arată o analiză recentă a arheologilor de la Universitatea din Newcastle. Până acum, cercetătorii credeau că reziduurile de grăsime găsite pe zidurile de la Durrington, în apropiere de Stonehenge, aveau legătură cu hrana oamenilor care au cărat pietrele pentru monumentul antic. Ceramica de la Durrington este una dintre cele mai bine studiate ceramice în special pentru reziduurile organice pe care le conține. În proiectul Universității din Newcastle au fost analizate peste 300 de cioburi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi analize efectuate de arheologii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie sugerează că fragmentele de ceramică ar putea proveni din gălețile folosite pentru colectarea și depozitarea seului. ”Analiza reziduurilor de grăsime este una dintre tehnicile prin care putem stabili ce fel de alimente erau folosite pentru diferite tipuri de ceramică”, spune Dr Lisa-Marie Shillito, profesoară la Secțiunea de Arheologie a Universității din Neawcastle.

”Sunt multe întrebări fără răspuns cu privire la construcția de la Stonehenge. Până acum, a existat o ipoteză generală cu privire la urmele de grăsimi animale absorbite de aceste piese de ceramică și se credea că sunt legate de gătit și consumul de alimente. Dar este posibil să existe mai mult decât atât, iar aceste reziduuri să fie dovada că săniile cu care erau cărate pietrele erau unse cu grăsime pentru a transporta bucățile de piatră. Interpretările arheologice ale resturilor de ceramică pot uneori să ne ofere doar o parte din imagine.Trebuie să ne gândim la contextul a ceea ce mai știm și să adoptăm o abordare "multi-proxy" pentru a identifica alte posibilități”, a mai spus Lisa Marie- Shillito.

Stonehenge este unul dintre primele monumente istorice protejate de lege încă din 1882, când a fost introdusă pentru prima dată în Marea Britanie legislația care protejează monumentele istorice.