Arheologii au descoperit în Bavaria mici vase de băut, unele în formă de animale, din care se bănuiește că sugarii de acum peste 3.000 de ani beau lapte. Analizele chimice au arătat că era vorba de lapte de capră, vacă sau oaie, scrie Guardian, citând un studiu din revista Nature.

Reconstruirea unui mic vas de bautFoto: Nature

Micile vase din ceramică datează din perioada 1.200 - 450 î e n și, după cum sunt concepute, se vede că erau gândite să fie folosite de copii. Unele au și formă de animal, semn că puteau avea și rol de jucărie.

Cele mai vechi vase mici din argilă datează de acum șapte milenii în Europa și au devenit mai des folosite în timpul epocii bronzului și a fierului. Totuși, acele vase erau probabil folosite și pentru a-i hrăni pe cei bolnavi sau pe bătrâni, și nu erau, se pare, destinate doar copiilor mici.

Vasele descoperite în Bavaria au fost găsite în necropolele unde erau îngropați copii de la șase luni la șase ani și după cum arată vasele se poate înainta ipoteza că erau un fel de biberoane.

Creșterea copiilor era foarte complicată în preistorie, mai ales că rata mortalității era extrem de mare în rândul acestora. Se știu foarte puține despre viața de atunci, însă descoperirile arată și faptul că acum câteva mii de ani exista o preocupare reală pentru bunăstarea copiilor.