​După aproape zece ani de excavații, arheologii au publicat date despre un oraș african uitat, locuit timp de 14 secole, începând cu secolul VIII î Hr. Au fost descoperite și clădiri din piatră, dar și simboluri creștine de acum 1700 de ani. Orașul a fost parte a unui imperiu nord-african numit Aksum care a dominat regiunea între anii 80 î Hrși 825 e n. Aksum a fost una dintre marile puteri ale vremii, fiindcă a cucerit regiunile învecinate și făcea intens comerț cu Imperiul Roman.

Monede de la Beta SamatiFoto: Antiquity Publications

Sătenii din nordul Etiopiei le-au spus arheologilor că sub o uriașă movilă se găsește probabil ceva important. Nu știau ce, dar tradiția orală indica faptul că acel loc ascunde ceva esențial. După mai mulți ani de săpături și după analize de datare au fost descoperite mai multe clădiri, inclusiv o biserică de secol IV, probabil cea mai veche din Africa Subsahariană.

Au fost găsite inele de aur, monezi, bucăți de vase inscripționate și pandantive cu simbolul crucii.

Arheologii estimează că orașul Beta Samati a fost locuit din jurul anului 750 î Hr, până în anul 650 al erei noastre. Inițial se credea că civilizația aksumită a avut două faze de dezvoltare, despărțite de o lungă perioadă de declin dur, însă descoperirile de la Beta Samati indică o locuire continuă.

”Imperiul Aksum a fost una dintre cele mai influente civilizații din antichitate, dar rămâne una dintre cele mai puțin cunoscute. Orașul Beta Samati exista și când imperiul a trecut de la politeism la creștinism și exista și când islamul a intrat în Arabia”, spune Michael Harrower, profesor de arheologie la Johns Hopkins University.

Cea mai importantă descoperire ține de ruinele unei biserici mari de secol IV, iar lângă zidul estic s-a descoperit o inscripție într-o limbă locală numită Ge'ez care pare să spună: Hristoase, fii milostiv cu noi”.

Se pare că este vorba de cea mai veche bazilică creștină din Africa Subsahariană, descoperire extraordinară pentru un loc în care s-au descoperit multe bisericii extrem de vechi.

Surse: CNN, BBC