O nouă specie de dinozaur de dimensiuni mici, cu aripi şi pene, a fost confirmată de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi chinezi, pe baza descoperirii unor fosile în nord-estul Chinei, informează CNN, citat de Mediafax.

Wulong-bohaiensisFoto: Captura YouTube

În urmă cu aproximativ 120 de milioane de ani, „dragonul care dansează” a trăit în provincia Jehol din China. Descoperirea unei fosile aparținând micului dinozaur cu pene este nouă pentru știință și ajută la eliminarea decalajului dintre dinozauri și păsări.

Cercetătorii au numit dinozaurul Wulong bohaiensis, care se traduce prin „un dragon care dansează”. Dinozaurul avea aproximativ dimensiunea unui corb, dar își dubla lungimea cu o coadă lungă și osoasă. Întregul său corp era acoperit cu pene şi avea două prune la capătul cozii.

În ciuda dimensiunilor sale mici, avea o față fioroasă, îngustă și o gură plină de dinți ascuțiți. La fel ca o pasăre, avea oase mici, ușoare și membrele inferioare erau sub formă de aripi. Și aveau, de asemenea, pene pe picioare. Fosila a fost descoperită inițial în provincia Jehol, unde au mai fost găsite şi alte fosile, în urmă cu un deceniu de un fermier și a fost expusă în Muzeul de Istorie Naturală Dalian din China.

Alţi cercetători, inclusiv Ashley Poust, cercetător postdoctoral la Muzeul de Istorie Naturală din San Diego, au analizat ulterior fosila (la vremea respectivă, Poust era încă student la Universitatea de Stat din Montana). Descoperirile au fost publicate săptămâna trecută în revista The Anatomical Record.

„Noul dinozaur se potrivește cu o incredibilă [gamă] de animale cu pene şi aripi, care sunt strâns legate de originea păsărilor", a spus autorul studiului, Poust.