Arheologii au descoperit 83 de morminte din Egiptul Antic care au drept caracteristică faptul că rămăşiţele omeneşti nu erau puse în sarcofage ci în sicrie din lut, arată un comunicat al Ministerului egiptean pentru Antichităţi, potrivit Live Science, preluat de Agerpres.

Morminte egipteneFoto: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities

Optzeci dintre morminte provin din perioada civilizaţiei Bhutto, sau a Egiptului de Jos, în prima jumătate a mileniului 4 î.Hr. Mormintele au fost descoperite cu ocazia unor săpături arheologice derulate în guvernoratul Dakahlia din nordul Egiptului, în apropierea Mării Mediterane.

Echipa a descoperit şi trei morminte din perioada Naqada III, ce a durat din aproximativ 3200 până în 3000 î.Hr. Descoperirea acestor sicrie din lut, din perioada Naqada III, la Dakahlia este neobişnuită, conform lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt. În alte părţi ale Egiptului, în acea perioadă, elitele erau îngropate în morminte făcute din cărămizi de argilă sau în sicrie din lemn, în timp ce oamenii săraci erau îngropaţi direct în nişte gropi puţin adânci.

Cultura Naqada este foarte veche, chiar şi după standardele egiptene. Ea datează din Epoca Bronzului, dinainte de instaurarea primei dinastii egiptene. Această descoperire indică faptul că, în această regiune, au trăit mulţi oameni în acea perioadă de timp, conform lui Waziri, care se aşteaptă ca arheologii să descopere şi mai multe astfel de morminte în situl arheologic.

Mormintele excavate din perioada Naqada III conţin tezaure de artefacte. Printre acestea se numără ceramică, obiecte decorative din scoici, diferite boluri pentru "kohl" - produsul cosmetic cu care egiptenii se dădeau în jurul ochilor, unelte din piatră, amulete şi ornamente realizate din aur şi pietre semipreţioase.