Un loc din sud-estul Turciei, la granița cu Siria, a uimit în ultimii 20 de ani prin descoperirile arheologice care schimbă modul în care privim oamenii care au trăit acum peste 10 milenii. În sit-ul din Anatolia au fost descoperiți stâlpi de piatra de zeci de tone greutate așezați în cercuri mari și sculptați. Și totul datează de acum 11.500 de ani, sanctuarul fiind, foarte posibil, construit de vânători-culegători. Cele mai noi analize pe computer arată că ”arhitecții” din neolitic au urmat reguli geometrice logice și au plănuit întregul proiect încă de la început.

Gobekli-TepeFoto: Haklay & Gopher

Din cercetări geomagnetice știm că există 20 de cercuri alcătuite din stâlpi de piatră ce ajung să aibă și peste 5 metri înălțime și 15 tone greutate. Aspectul frapant este că toți datează de acum 10.000 - 11.500 de ani, cu mii de ani înainte de Stonehenge, de Piramidele Egiptene și de inventarea scrierii.

Lucrul uluitor este, așadar, că vânătorii-culegători au putut crea, transporta și apoi ridica megaliți în cercuri imense. În plus, teoria principală susține că religia este motivul pentru care au făcut toate astea, într-o perioadă în care, necunoscând practici agricole, oamenii nu aveau probabil destule alimente pentru a-și duce traiul.

Cercetătorii din Israel au pornit de la analizarea cu un algoritm informatic a designului arhitectural al complexului Gobekli Tepe, iar concluzia a fost că oamenii aveau cunoștiințe importante de geometrie și că ar fi existat încă de la început un proiect de care ei s-au ținut până la sfârșit. A existat, spun cercetătorii, un fel de plan arhitectural și au fost urmărite reguli geometrice logice,ucru uimitor dacă ne gândim că vorbim de vânători-culegători.

Concluziile au fost trase pornind de la structurile rotunde din centrele câtorva cercuri și de la corespondențele dintre aceste cercuri și de la diversele forme geometrice ale construcțiilor.

”Construit de comunități din neolitic acum 10.500-11.500 de ani, Gobekli Tepe conține structuri rotunde de piatră și stâlpi monumentali de până la 5,5 metri înălțime (...) Cum nu există vreo dovadă legată de practicarea agriculturii și nici despre domesticirea animalelor, se poate considera că situl a fost realizat de vânători-culegători. Ei bine, complexitatea arhitecturală a locului este cu totul neobișnuită”,. spune profesorul Avi Gopher de la Institutul de Arheologie de la universitatea din Tel Aviv.

Practic, Göbekli Tepe este un exemplu de tranziție arhitecturală din neolitic, iar cei care au construit acest templu au folosit metode de planificare arhitecturală, modele de organizare și reguli abstracte de creație. Aceste lucruri sunt o surpriză pentru timpurile de acum 11.500 de ani.

Realizatorii studiului spun că putem presupune că existau atunci specialiști care s-au folosit de experiența acumulată în timp de generațiile dinaintea lor și s-a trecut la tipuri de construcții rectangulare.

”Planul general al complexului este caracterizat de ierarhii spațiale și simbolice care reflectă schimbările din lumea spirituală și din structura socială”, spune Gil Haklay, de la Israel Antiquities Authority

Surse: sci-news.com, CNN