​Un cimitir din perioada medievală descoperit și analizat la Berlin a scos la iveală faptul că viața era complicată și extrem de periculoasă pentru cei care au trăit în zonă în secolele 11-13. Unele resturi umane au urme de violență extremă, alte analize au arătat că rahitismul și scorbutul erau boli cu care oamenii de atunci trebuiau să se lupte.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sub parcarea din Petriplatz au fost găsite și analizate 3.700 de rămășițe umane din perioada 1047 - 1299, iar existența acestor oameni, și mai ales moartea lor, au fost brutale.

Unele rămășițe umane prezintă urme de lovituri cu arme ascuțite, în timp ce scheletele copiilor prezintă urme de malnutriție și scorbut.

Un craniu purta urmele unei lovituri cumplite prin care nasul a fost retezat, iar altul avea urmele unei lovituri foarte puternice peste mandibulă. Analizele au arătat deficiențe de vitamina D, dar și prezența tuberculozei și se bănuiește că o parte dintre copii sufereau de tetanos.

Cimitirul medieval a fost excavat în detaliu acum mai bine de un deceniu.

O parte dintre cei înmormântați au trăit pe vremea lui Albrecht der Bär care a condus Brandenburgul în jurul anului 1100 și a lansat cruciade împotriva slavilor ”păgâni” din est.

Berlinul a fost înființat la începutul secolului 13 într-o zonă mlăștinoasă, pentru a putea fi controlat un drum comercial.

Surse: The Times, Daily Mail