Vestigiile unui palat aztec care a fost ulterior locuința conchistadorului spaniol Hernán Cortés au fost descoperite sub o clădire emblematică din centrul Mexico City, au anunțat luni oficialii mexicani, potrivit AFP și BBC.

Palat MexicFoto: Hotnews

Sub impozanta clădire Nacional Monte de Piedad din centrul Mexico City au fost descoperite podele din bazalt care au făcut parte din palatul lui Axayácatl, un legendar lider aztec care a condus imperiul între 1469 și 1481 și tată al lui Montezuma, ultimul conducător aztec independent.

În timpul excavațiilor au fost descoperite și rămășițele reședinței principale a lui Cortés, arheologii afirmând că la construirea acesteia au fost folosite cel mai probabil materiale din vechiul palat, o practică obișnuită la vremea respectivă.

„Analizele ulterioare ne-au permis să concluzionăm că aceasta a fost casa lui Hernán Cortés după căderea Tenochtitlánului (n.r. capitala Imperiului Aztec) în 1521”, a anunțat într-un comunicat Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic.

Cortés a sosit în zona în care acum se află statul mexican în 1518 fiind comandantul unei misiuni de explorare și colonizare a regiunii despre care se zvonea că ar deține mari bogății.

Conchistadorul spaniol și soldații săi au asediat capitala aztecă Tenochtitlán în 1521 și după cucerirea acesteia au distrus orașul.

Citește și: