​Autorităţile egiptene au anunţat descoperirea într-un puţ din necropola Saqqara, aflată la 25 km de piramidele de la Gizeh, a 14 noi sarcofage datând de acum 2.500 de ani. În același loc au fost descoperite alte 13 sarcofage la început de septembrie. Situl Saqqara este celebru pentru vasta necropolă unde se află și piramida în trepte a lui Djoser, cea dintâi din era faraonilor, construită acum 2.900 de ani sub indicațiile lui Imhotep.

Saqqara - Piramida lui DjoserFoto: Pixy.org

Dat fiind că au fost găsite 27 de sarcofage în același loc se poate spune că este printre cele mai mari descoperiri arheologice din istoria Egiptului. Sarcofagele sunt din lemn, pictate cu motive de culoare maronie și albastră și cu numeroase hieroglife.

Puțul unde s-a făcut descoperirea avea 11 metri adâncime și a fost greu de lucrat în el. În zilele următoare egiptenii spun că vor anunța descoperirea altor lucruri interesante.

Aceste sarcofage sunt neatinse de când au fost puse în necropolă, lucru extrem de rar, spun cei de la Ministerul Egiptean pentru Antichități.

Surse: AFP, BBC