Arheologii din Mexic au confirmat că o navă scufundată descoperită în largul peninsulei Yucatan a fost folosită pentru transportarea mayașilor vânduți în sclavie, transmite CNN.

Scafandru arheologFoto: Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia Images

Aceasta este prima navă de sclavi mayași descoperită vreodată, potrivit Institutului Național pentru Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) care a anunțat descoperirea marți. „La Unión”, o navă cu aburi care folosea zbaturi pentru propulsie, a fost descoperită în 2017 de arheologi în Golful Mexicului la două mile nautice distanță de orășelul Sisal din peninsula Yucatan însă a fost nevoie de trei ani de cercetări pentru a confirma că aceasta a fost o navă folosită pentru transportarea sclavilor mayași.

La Unión a capturat și transportat între 25 și 30 de mayași în Cuba unde aceștia au fost forțați să lucreze pe exploatațiile de trestie de zahăr între 1855 și 1861 în timpul unei rebeliuni cunoscute drept Războiul Castelor din Yucatan, potrivit INAH.

„Fiecare sclav a fost vândut unor intermediari pentru 25 de pesos aceștia revânzându-i la rândul lor în Havana pentru până la 160 de pesos, în cazul bărbaților și 160 de pesos pentru femei”, a declarat arheologul INAH Barba Meneicke într-un comunicat de presă.

Nava s-a scufundat la 19 septembrie 1861 în timp ce se îndrepta spre Cuba, dovedind că sclavia încă era practicată la mai bine de 30 de ani după ce a fost interzisă în Mexic în 1829.

„Pentru cercetători...descoperirea este extrem de relevantă”, a subliniat INAH în comunicatul de presă, adăugând că „pe lângă dificultățile de a identifica numele navei, [descoperirea] vorbește despre o perioadă de rău augur din istoria Mexicului care ar trebui admisă și studiată în contextul vremii de atunci”.

Arheologii au confirmat identitatea navei cu ajutorul boilerelor sale care au explodat și provocat un incendiu care a dus la scufundarea vaporului. Aceștia au găsit numeroase artefacte printre care fragmente de sticlă, ceramică și opt seturi de tacâmuri folosite de pasagerii de la clasa întâi.

Accidentul a ucis jumătate din cei 80 de membri ai echipajului și 60 de pasageri aflați la bord, nefiind clar câți sclavi mayași au murit în urma scufundării întrucât aceștia erau trecuți drept marfă nu pasageri în documentele navei.

Mayașii au fost o civilizație mezoamericană care a înflorit pe teritoriul actual al Mexiului și în America Centrală între 2.000 î.e.n. până în perioada descoperirii Americilor de către conchistadori.

Citește și: