Două cuptoare de ardere a ceramicii au fost descoperite și au fost analizate într-un sit arheologic din regiunea Ruse, în nordul Bulgariei, fiind parte a unui atelier de ceramică dintr-o veche așezare, scrie archaeologyinbulgaria.com. Descoperirile se referă la o perioadă istorică pe care arheologii o numesc eneolitic, ultima fază a neoliticului, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră și a podoabelor de aramă.

Bazovets pe hartaFoto: Google Maps

Sit-ul arheologic Bazovets Settlement Mound se găsește în provincia Ruse și cele două cuptoare analizate datează de acum aproximativ 6.600 - 6.800 de ani. Cuptoarele aveau margini din lemn acoperite cu straturi groase de argilă.

Aceste cuptoare preistorice aveau două camere: în cea inferioară se producea căldura, iar în cea superioară erau puse obiectele de ceramică, pentru a fi arse.

Cuptoarele aveau 1,2 metri pe un metru și s-au găsit și trei pietre mari care serveau drept capac pentru a sigila cuptorul în timpul procesului de ardere.

La cea mai recentă rundă de cercetări au fost găsite 57 de artefacte din eneolitic: obiecte mici din flintă, os, coarne de animal, dar și figurine mici de ceramică ce reprezentau animale.

Deasupra cuptoarelor s-au găsit rămășițele unei clădiri rectangulare, iar lângă intrare a existat o cămăruță folosită, probabil, pentru păstrarea proviziilor.