Un cuplu care a ieșit la o plimbare în estul Franței a descoperit o capsulă de mici dimensiuni care conține un mesaj trimis de un soldat prusac printr-un porumbel voiajor în urmă cu mai bine de un secol, relatează The Guardian.

Mesajul si capsulaFoto: Sebastien Bozon / AFP / Profimedia Images

Mesajul scris de mână de un infanterist cantonat în Ingersheim într-o germană greu lizibilă oferă detalii cu privire la manevre militare din timpul Primului Război Mondial și a fost adresat aparent unui ofițer superior, potrivit lui Dominique Jardy, curatorul muzeului Linge din estul Franței.

Mesajul este datat ca fiind de pe 16 iulie dar anul nu este clar, părând să fie 1916 sau 1910. Primul Război Mondial a avut loc între 1914 și 1918.

Mesajul scrie că:

„Plutonul Potthof intră sub foc după ce a ajuns la granița de vest a terenului de paradă, plutonul Potthof răspunde la foc și se retrage după o perioadă. În Fechtwald jumătate din pluton a fost scos din acțiune. Plutonul Potthof se retrage cu pierderi grele”.

Ingersheim, acum parte din departamentul Grand Est al Franței, era în acea perioadă parte a Germaniei.

Un cuplu a găsit capsula în luna septembrie a acestui an în timpul unei excursii în apropierea Ingersheim, afirmă Jardy, acesta afirmând despre descoperire că este „super rară”.

Cei doi au adus artefactul celui mai apropiat muzeu, cel din Orbey - dedicat uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din Primul Război Mondial.

Jardy a cerut ajutorul unui prieten german pentru a descifra mesajul și a anunțat că acesta și capsula vor fi adăugate expoziției permanente a muzeului.