Cercetătorii au elucidat una din cele mai vechi engime ale paleontologiei: Originea pterozaurilor, uriașele reptile zburătoare care au dominat cerul în perioada dinozaurilor
Cercetătorii au declarat miercuri că un grup de reptile slab înțelese din perioada Triasicului numite lagerpetide, cunoscute doar datorită unor schelete parțiale descoperite în Statele Unite, Argentina, Brazilia și Madagascar, par să fie precursorul evoluționist al pterozaurilor.
Lagerpetidele au apărut pentru prima dată în urmă cu 237 de milioane de ani, erau în general foarte mici și se crede că ar fi fost bipede care se hrăneau cu insecte. Ele nu puteau să zboare.
Pterozaurii au devenit primele vertebrate zburătoare de pe Pământ, păsările și liliecii apărând mult mai târziu.
„Originea pterozaurilor a fost una din cele mai enigmatice probleme din paleontologie de la prima descoperire a lor la sfârșitul secolului XVIII”, a afirmat paleontologul Martin Ezcurra de la Muzeul Argentinian de Științe ale Naturii din Buenos Aires și autor principal al studiului publicat în revista Nature.
Cele mai vechi fosile de pterozauri cunoscute au aproximativ 220 de milioane de ani și o anatomie dezvoltată complet pentru zbor, prezentând aripi formate dintr-o membrană care se întindea de la glezne până la un al patrulea deget extrem de alungit.
Prin studierea unor fosile vechi dar și a unor noi descoperiri, cercetătorii au identificat cel puțin 33 de trăsături ale scheletelor care sugerează o legătură evoluționistă între lagerpetide și pterozauri.
Printre acestea se numără forma urechii interne, cutia craniană și dinții, precum și similitudini în oasele membrelor, gleznelor și pelvisului.
„Arătăm că lagerpetidele sunt cele mai apropiate rude cunoscute ale pterozaurilor și acoperă golul anatomic dintre pterozauri și alte reptile”, a mai afirmat Ezcurra.
Lagerpetidele par de asemenea apropiat înrudite cu alți dinozauri, potrivit cercetătorilor. Cel mai vechi dinozaur cunoscut până în prezent a trăit cu 233 de milioane de ani în urmă.
Pterozaurii au dispărut în urmă cu 66 de milioane de ani în urma impactului asteroidului care a dus și la dispariția dinozaurilor.
Deși inițial relativ mici, pterozaurii au ajuns la dimensiuni uriașe, ajungând la o anvergură a aripilor de 10,7 metri.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Daca ai noroc scapi !
Concluzia: doua religii, nimic mai mult. Una, evolutionismul, mai agresiva decat cealalta.
Asadar, ce spuneam? A, da. Baliverne!
Sa luam cateva exemple: mecanica cuantica. Un set de probabilitati care de cele mai multe ori sunt reflectate de natura. De ce? Habar nu avem.
Ce e timpul? Habar nu avem.
Universul este in expansiune, este infinit sau finit. Habar nu avem.
Exista Dumnezeu. Nu exista Dumnezeu. Teorii.
Asadar traiesti intr-o lume plina de baliverne. Diferenta e ca pe unele le crezi si pe altele nu. Daca vrei sa dovedesti totul inseamna ca trebuie intai sa te apuci de roata si foc.
De fapt si la urma urmei cercetatorii doar descopera si foarte rar elucideaza ceva intrucat la baza intregii cunoasteri stau niste axiome, pe care le presupunem adevarate. Fara ele totul se destrama. Ce e timpul te-am intrebat? Dar raspunde-mi fara presupuneri. Daca nu poti inseamna ca nici istoria nu poate fi pur adevarata.
Morisca a evoluat in bibicleta.
Bicicleta a evoluat in trotineta.
Trotineta a evoluat in autovehicul.
Autovehiculul a evoluat in camion.
Camionul a evoluat in Autobuz.
.................................................
.... a evoluat in racheta.
Racheta a zburat pe luna si se hraneste cu cascavalul de acolo.