​O pictură ce reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în ScienceAdvances. În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.

Un porc de acum 45.000 de aniFoto: sciencemag.org

Descoperirile țin aprinsă dezbaterea despre cum și unde au început oamenii să creeze opere de artă mai complicate și tot mai mulți resping perspectiva în care Europa era indicată ca fiind locul unde oamenii de acum peste 30.000 de ani au creat prima oară desene extrem de sofisticate.

Reprezentarea a fost descoperită în decembrie 2017 de arheologi indonezieni într-o peșteră dintr-o regiune din Sulawesi unde este foarte greu de ajuns, iar în sezonul ploios este imposibil, din cauză că multe zone sunt complet inundate. Analizele au arătat că reprezentarea are cel puțin 45.500 de ani vechime.

Oamenii acelor vremuri au pictat o specie de porc ce mai există și astfel, Sus celebensis, iar peștera se numește Leang Tedongnge și se găsește la 60 km de cel mai mare oraș al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori).â

Oamenii acelor locuri au desenat doar acea specie de porc pe pereții peșterilor, acest animal fiind prezent în 80% dintre picturile rupestre din regiune ce au fost descoperite în ultimele șapte decenii în grotele karstice. În pictura de acum sunt mai mulți porci, însă doar subiectul principal se vede clar.

Adam Brumm, autor principal al studiului și arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfățișat trofee de vânătoare „Sunt porci mici, foarte, foarte mici, dar acești artiști antici i-au portretizat cu o grăsime atât de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari și mai grași porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne și de proteine ​​”, spune el.

Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanță care se formează în mod natural în calcar. Cum nu s-au găsit și rămășițe umane, nu se știe cine sunt cei care au creat aceste desene sofisticate.

Până în 2014 paleontologii credeau că cele mai vechi exemple de artă sofisticată datau de acum aproximativ 36.0000 de ani din peșterile Chauvet (Franța) și Altamira (Spania) cu celebrii bizoni, însă apoi au fost anunțate datele din Sulawesi care indicau vârste de peste 39.000 de ani, și nu 12.000 de ani, cum se credea până atunci.

Surse: National Geographic, New York Times