Cea mai veche dovadă a folosirii simbolurilor de către om ar putea să se afle pe un os de acum 120.000 de ani
Osul a fost descoperit în regiunea Ramle din centrul Israelului, într-un sit care a scos la iveală și alte lucruri, inclusiv vechi unelte din piatră, locul fiind probabil un punct de întâlnire sau o tabără a oamenilor care au trăit acum peste 100 de milenii. Se poate presupune că oamenii se adunau acolo pentru a tranșa și împărți ce vânaseră, iar osul în cauză aparține unei specii de vită sălbatică ce nu mai există în prezent.
Osul a fost analizat prin metode de imaging 3D și au fost descoperite șase gravuri, lungi de 38-42 mm realizate cu o unealtă ascuțită din piatră.
Autorii spun că liniile au fost făcute intenționat și nu ar fi putut rezulta din tehnicile de tranșare a animalului sau din procese naturale, de-a lungul mileniilor. După modul în care liniile au fost făcute se poate trage concluzia că a fost o operațiune deliberată ce necesita migală pentru uneltele de atunci.
”Respingem orice presupunere cum că aceste mici șanțuri au fost un fel de mâzgălituri accidentale. Dacă ar fi fost așa nu am fi văzut acest nivel ridicat de atenție la detalii”, spune Marion Prévost, arheolog din Israel.
Este posibil ca această gravură să fie, așadar, un exemplu de activitate simbolică și s-ar putea să indice și o legătură spirituală a oamenilor de atunci cu animalele pe care le ucideau.
Evident că este imposibil de spus ce era cu acele linii, dar rămâne întrebarea: când au fost primii oameni capabili de exprimări de natură artistică.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”