Cercetătorii egipteni au reușit să stabilească după 3.600 de ani că un faraon misterios a murit în bătălie
Senakhtenre Tao, poreclit „Curajosul”, a domnit peste Egipt cu aproape 1.600 de ani înainte de era noastră, în timpul dinastiei a XVII-a (1625 î.e.n. - 1549 î.e.n.).
El a condus trupele egiptene în special împotriva hicsoșilor, primii invadatori străini care au reușit să cucerească Delta Nilului.
Studiul realizat de arheologul Zahi Hawass și profesorul Sahar Salim de la Universitatea din Cairo pe baza imaginilor tridimensionale sugerează că faraonul a fost ucis de oponenții săi în timpul unei „ceremonii de execuție” după ce a fost luat prizonier pe câmpul de luptă.
Analiza unor arme (topoare, sulițe și pumnale) care aparțineau hicsoșilor a arătat „compatibilitatea lor cu rănile” mumiei, cercetătorii descoperind de asemenea noi plăgi ascunse de munca îmbălsămătorilor.
Oamenii de știință egipteni au estimat că faraonul „avea 40 de ani în momentul morții sale” după analizarea atentă a scheletului mumiei.
Cercetătorii au încercat de zeci de ani să stabilească circumstanțele morții acestui rege a cărei mumie - descoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea și păstrată în Cairo - are urme vizibile de răni pe față, folosind încă din anii 1960 imagistica medicală pe rămășițele sale.
Unele teorii speculau că faraonul a fost ucis chiar de regele hicsoșilor sau în somn de către conspiratori. Altele sugerau că starea în care se găsește mumia ar putea indica faptul că a fost îmbălsămată în grabă, departe de atelierul regal de mumificare.
Citește și:

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”