Fosila unei specii de cangur dispărute a dezvăluit abilități uimitoare de cățărare în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, într-o câmpie australiană, astăzi ... lipsită de copaci, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Canguri în zăpadăFoto: Flickr

Această descoperire, descrisă miercuri în Royal Society Open Science, a fost făcută cu o nouă analiză a fosilelor de canguri pitici, descoperite în imensa câmpie aridă din Nullarbor („fără copac” în latină), în sud-vestul Australiei.

Paleontologii au lucrat la două schelete aproape complete - unul de sex masculin, unul de sex feminin - clasificate din greșeală ca „Wallabia kitcheneri” și le-au reclasificat în noul subgen al „Congruus kitcheneri”, o specie dispărută.

Studiind morfologia sa - aducție puternică a membrelor anterioare și posterioare, mâini puternice cu gheare curbate - au dedus că marsupialul de 40 de kilograme era potrivit pentru urcarea în copaci și mișcarea lentă prin ei.

„Îmi amintesc că m-am uitat la oasele mâinilor și picioarelor, cu acele gheare mari curbate, și i-am spus colegului meu: 'probabil că nu mă veți crede, dar cred că animalul urca în copaci!'”, își amintește Natalie Warburton, un cercetător la Centrul de Cercetare a Ecosistemelor de la Universitatea Murdoch din Perth.

Ceea ce a determinat animalul să dezvolte aceste abilități rămâne de clarificat. "Cățărarea în copaci trebuie să fi necesitat multă energie și mușchi puternici pentru a se ridica", a declarat cercetătorul pentru AFP, adăugând: "Trebuie să fi existat resurse alimentare foarte bune în copaci pentru a merita efortul".

Descoperirea, a spus ea, „ne spune, de asemenea, că habitatul și mediul din regiune în ultimii 50.000 până la 100.000 de ani au fost foarte diferite de ceea ce sunt acum”, o câmpie cu un climat aproape deșertic.

Fosilele au fost găsite în peșterile din Thylacoleo, denumite după „leul marsupial”, o specie dispărută de mamifere marsupiale carnivore care au locuit regiunea în urmă cu aproape două milioane de ani, și au dispărut cam în același timp cu cangurul cățărător.