Oamenii de știință polonezi au descoperit că mumia egipteană despre care credeau că e corpul îmbălsămat al unui preot este de fapt o mumie însărcinată, prima de acest fel din lume, în timp ce examinau prin intermediul razelor X rămășițele vechi de 2.000 de ani de la Muzeul Național din Varșovia, relatează AFP.

mumieFoto: Captura video

Antropoloaga Marzena Ozarek-Szilke, arheolog la Universitatea din Varșovia, a spus că în timp ce examina împreună cu soțul său Stanislaw, egiptolog, imagini radiografice, a observat în uterul femeii decedate un mic picior.

O analiză ulterioară a relevat prezența unui întreg făt. Potrivit oamenilor de știință care lucrează la un proiect care vizează mumia din Varșovia, femeia avea între 20 și 30 de ani și era însărcinată între 26 și 30 de săptămâni în momentul morții sale.

"Nu știm de ce fătul nu a fost scos din pântecele decedatei în timpul mumificării", a admis domnul Wojciech Ejsmond de la Academia de Științe din Polonia, care participă la același proiect.

"Această mumie este cu adevărat unică. Nu am reușit să găsim cazuri similare. Aceasta înseamnă că + mumia + noastră este singura cunoscută în lume cu un făt", a spus el.

Ozarek-Szilke a emis ipoteza că s-ar putea să fi existat un efort de „a ascunde sarcina ... sau, poate, a avut o anumită semnificație legată de credințe și renașterea dincolo”.

Pe baza unei analize a hieroglifelor de pe sarcofag, mumia a fost considerată inițial aceea a unui preot care a trăit între secolul I î.Hr.și primul secol d.Hr.

Oamenii de știință cred acum că ar putea fi chiar mai vechi și încearcă să afle posibilele cauze ale morții.

Mumia nu a fost deschisă, dar o radiografie a arătat că femeia avea părul lung și creț care ajungea până la umeri.

Descoperirea a fost anunțată în cel mai recent număr al Journal of Archaeological Science.

„Acesta este primul caz cunoscut al unui corp îmbălsămat al unei femei însărcinate ... Deschide noi posibilități de cercetare asupra sarcinii în timpuri străvechi și practici legate de maternitate”, arată articolul.

Mumia a fost adusă în Polonia în secolul al XIX-lea și face parte din colecția de antichități de la Universitatea din Varșovia.

Ea este conservată la Muzeul Național din 1917 și expusă cu sarcofagul.