O clădire antică din perioada romană a fost descoperită în timpul excavațiilor de la un fost cinematograf din orașul Verona, descoperirea fiind descrisă ca un „pompei în miniatură”, relatează The Guardian.

Arheologii cred ca cladirea a fost abandonata dupa un incendiuFoto: ANSA.it

Descoperirea a fost făcută în timpul excavațiilor din subsolul cinematografului Astra care este renovat după ce a fost abandonat timp de mai bine de 20 de ani.

Cu zidurile sale „magnifice acoperite în fresce” ce datează din secolul II e.n., clădirea „evocă un Pompei în miniatură”, afirmă chestorul responsabil de săpăturile arheologice din zonă.

Deocamdată nu este clar funcția îndeplinită de clădire dar experții afirmă că aceasta pare să fi supraviețuit unui incediu întrucât acoperișul i s-a prăbușit și bucăți de lemne ars au fost descoperite printre rămășițe.

„Un foc pare să fi pus capăt vizitării complexului”, afirmă chestorul, adăugând însă că, în pofida incendiului, „mediul a fost păstrat intact, cu magnificele culori ale frescelor de pe ziduri”.

Descoperirea vine la puțin peste un an după scoaterea la lumină a unei podele din mozaic din perioada romană conservate perfect, tot în apropierea Veronei.

Dalele multicolorate, descoperite sub o viță de vie, au făcut parte din fundația unei vile romane ale cărei rămășițe au fost descoperite cu un secol în urmă într-o zonă deluroasă din apropierea orășeului Negrar di Valpolicella.

Se crede că vila datează din secolul III e.n.

Citește și: