Un vast complex rural galic, precum și două fragmente rare de statui, au fost descoperite în Artenay, la 110 km sud-vest de Paris, în timpul săpăturilor, a anunțat marți Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (Inrap), citat de AFP.

Zid galicFoto: youtube.com

Întreprinse înainte de dezvoltarea unei zone de activitate, săpăturile, care trebuie finalizate la sfârșitul lunii iulie, au relevat prezența a două situri agricole importante în Beauce.

Înconjurată de tranșee monumentale, de aproximativ trei metri adâncime și opt lățime, proprietatea principală aparținea unei Galii bogate.

„Este dorința proprietarului de a-și arăta statutul social și puterea”, explică managerul site-ului, Jean-Philippe Gay.

"Cu cât este mai bogat, cu atât șanțurile sunt mai adânci. Arhitectura este concepută pentru a impresiona. Când ajungeți la intrarea în incintă, există un întreg sistem care forțează vizitatorul să vadă lucrurile într-un într-un anumit fel și evidențiează proprietatea", precizează acest specialist în protoistorie care, împreună cu echipa sa, a reconstruit aspectul clădirilor.

Printre obiectele găsite, arheologii au făcut două descoperiri „majore”, potrivit Inrap. Primul este un fragment al unei statui în stil celtic. Pe blocul de calcar, o figură este sculptată cu mâinile așezate pe burtă. În spatele lui, doi cerbi se înfruntă.

Un al doilea element de teracotă, de asemenea în stil celtic, reprezintă un personaj cu barbă, cu ochi bombați.

Deși în stil celtic, aceste două obiecte extrem de rare sunt într-adevăr de tradiție galică, potrivit oamenilor de știință de la Inrap.

Lucrările de dezvoltare urmează să înceapă în septembrie.

Publicul va putea vizita situl Artenay, precum și alte aproximativ cincisprezece situri din Franța, de vineri până duminică, în timpul Zilelor Arheologice Europene.