Urletul fiarelor sălbatice din cuști, frica de gladiatori și zgomotul asurzitor al mulțimii care venea să-i vadă luptând: Colosseumul nu mai este astăzi decât un vestigiu al jocurilor romane, al căror spectacol era moartea, potrivit AFP.

Colosseu, complexul hypogeumFoto: youtube.com

Cel mai faimos amfiteatru din Roma antică, vizitat de șapte milioane de turiști în fiecare an, a căzut parțial în ruine, dar măruntaiele sale dezvăluie ingineria extraordinară pusă în slujba acestor sângeroase festivități. Site-ul a dezvăluit vineri, la sfârșitul unei lungi lucrări de restaurare, complexul hipogeum sau cripta, cu o nouă podea retractabilă deasupra și o aplicație care detaliază culisele acestui circ dezastruos din care bărbații și animalele au ieșit rar în viață, potrivit AFP.

La Colosseum, complexul hipogeum cu două etaje, care conținea optzeci de ascensoare pentru a aduce animale și gladiatori direct în arenă, a fost închis de când pardoseala de lemn a cedat.

"Era întuneric, mirosea urât. Condițiile erau groaznice pentru sclavi și animale", subliniază ghidul, Cristina. Odată acoperit cu o podea din lemn, labirintul holurilor și camerelor cufundate în întuneric a servit drept culisele Amfiteatrului Flavian - și închisoarea supremă pentru oamenii și fiarele dezlănțuite în arenă. „Trebuie să vă imaginați cum ieșeau brusc din întuneric și impactul zgomotului teribil care a venit de pe arena ...", continuă Cristina.

Complexul hipogeum, „un monument în monument”

Sponsorizată de compania italiană Tod's, restaurarea începută în 2018 a mobilizat 81 de arheologi, ingineri și alți experți care au curățat și întărit zidurile de cărămidă și piatră ale hipogeului, care se întinde pe o jumătate de hectar. "În cele din urmă, returnăm acest monument publicului din cadrul monumentului", a declarat directorul site-ului UNESCO, Alfonsina Russo, la o conferință de presă.

Finalizat în 80 d.Hr., Colosseumul putea găzdui între 50.000 și 80.000 de oameni și a fost folosit pentru concursuri de gladiatori în timpul Imperiului Roman. Hipogeumul a fost construit sub împăratul Domițian. După ultima sa utilizare în 523 d.Hr., hipogeumul a devenit treptat acoperit cu dărâmături până a fost excavat în secolul al XIX-lea.

Labirintul coridoarelor și camerelor se afla în centrul mecanicii jocurilor, fie că era vorba de lupte de gladiatori, de vânătoare de animale sălbatice africane sau de execuții publice.

Un tunel impunător a dus la o tabără de antrenament pentru gladiatori, care găzduia un spital și o cameră mortuară. Animalele au fost, de asemenea, introduse în amfiteatru prin tunel.

Încă mai vedem, pe podelele din cărămidă ale celor 15 tuneluri ale criptei găuri săpate în blocuri de travertin - piatră folosită pentru construirea multor clădiri ale Romei antice - și căptușite cu bronz de unde se ridicau cuști sau platforme cu gladiatori. Au fost necesari opt sclavi la troliu.

Planificată a fi construită până în 2023, podeaua retractabilă va include o serie de ascensoare pentru a conecta zona subterană cu podeaua arenei și se estimează că va costa 18,5 milioane de euro. Echipele de proiectare au timp până la 1 februarie pentru a depune oferte.