Un bărbat care a murit acum aproximativ 3.000 de ani este probabil cea mai veche victimă a unui atac de rechin, arată un studiu. Scheletul acestuia, care a fost descoperit lângă Marea Interioară Seto din Japonia, are aproximativ 800 de răni, relatează

scheletul celei mai vechi victime a unui atac de rechinFoto: captura Business Insider

Business Insider.

În cercetarea publicată în „Journal of Archaeological Science”, un grup internațional de cercetători a încercat să recreeze ceea ce s-a întâmplat cu un schelet dezgropat dintr-un cimitir de pe situl arheologic Tsukumo din prefectura Okayama.

Conform analizei lor, scheletul aparține unui bărbat tânăr spre vârstă mijlocie care cel mai probabil a trăit în jurul anilor 1370-1010 î.Hr.

Bărbatul, cunoscut doar sub numele de Tsukumo nr. 24, a suferit aproape 800 de răni grave, caracteristice unui atac de rechin, inclusiv tăieturi, fracturi datorate forței contondente și perforații cu "margini ascuțite, în formă de V", au scris cercetătorii în studiu, potrivit Live Science.

Oamenii de știință au mai spus că îi lipsește piciorul drept, iar piciorul stâng a fost așezat deasupra corpului său într-o poziție inversă.

Analizând rănile, cercetătorii consideră că atacul a fost foarte violent, deși cel mai probabil victima a murit foarte repede, fie din cauza pierderilor mari de sânge, fie din cauza șocului. Rămășițele sale au fost recuperate la scurt timp după întâlnirea cu rechinii și au fost îngropate într-un cimitir comunal.

„Este foarte posibil ca bărbatul să fi fost la pescuit cu tovarăși în acel moment, din moment ce a fost recuperat rapid”, au scris cercetătorii, potrivit LiveScience. „Și, pe baza caracterului și distribuției semnelor dentare, cel mai probabil responsabilă a fost fie un rechin-tigru (Galeocerdo cuvier), fie un rechin alb (Carcharodon carcharias).”

Întâlnirile cu rechini sunt rareori înregistrate în arhivele arheologice.

„Această descoperire oferă nu numai o nouă perspectivă asupra Japoniei antice, ci este, de asemenea, un exemplu rar că arheologii sunt capabili să reconstruiască un episod dramatic din viața unei comunități preistorice”, a spus co-autorul studiului, Mark Hudson, arheolog al Institutului Max Planck pentru Știința Istoriei Umane din Jena, Germania, într-un comunicat.