În urmă cu cinci sute de milioane de ani, mii de crustacee își îngrijeau de puii lor nou-născuți când a avut loc dezastrul. O avalanșă de sedimente s-a repezit la vale, îngropând mii de creaturi și pe descendenții lor într-o clipă. Ceea ce a fost odată o ”creșă” submarină a devenit un cimitir - și, pentru unele dintre sutele de specii care locuiau acolo, un loc de extincție prematură, potrivit Live Science.

Crustacee anticeFoto: Xianfeng Yang, Yunnan University

Acum, cercetătorii care sapă în apropierea orașului Kunming, China, au descoperit acel ”cimitir” din epoca cambriană dezvăluind unul dintre cele mai vechi și mai diverse site-uri cu fosile găsite vreodată.

Sit-ul, denumit Haiyan Lagerstätte (dintr-un cuvânt german care înseamnă „loc de depozitare”), conține mai mult de 2.800 de exemplare fosile din cel puțin 118 specii, inclusiv strămoșii meduzelor moderne, insectelor, crustaceelor, viermilor, trilobiților și bureților.

Șaptesprezece dintre aceste specii sunt noi pentru știință, potrivit unui studiu publicat pe 28 iunie în revista Nature Ecology and Evolution - și mai mult de jumătate (aproximativ 51%) dintre exemplare sunt tinere, au scris cercetătorii, inclusiv multe creaturi larvare cu țesuturi remarcabil de intacte.

„Fosilele juvenile sunt ceva ce cu greu vedem”

"Este uimitor să vezi toți acești pui în dosarul fosilelor", a declarat co-autorul studiului Julien Kimmig, manager de colecții la Muzeul Științelor Pământului și Galeria de Artă de la Universitatea Penn State, într-un comunicat.

„Fosilele juvenile sunt ceva ce cu greu vedem, mai ales de la nevertebratele cu corp moale.”, a spus el.

Fosilele datează de acum aproximativ 518 milioane de ani din perioada cambriană (acum 540-490 milioane de ani), când toată viața de pe Pământ trăia în oceane. Pentru comparație, perioada triasică, care a văzut nașterea dinozaurilor, a început acum aproximativ 251 de milioane de ani.

Haiyan Lagerstätte ilustrează boom-ul din Cambrian

Potrivit cercetătorilor, „Haiyan Lagerstätte” ar putea fi un microcosmos al poveștii de explozie din Cambrian. Această colonie înfloritoare de pe fundul mării avea toate elementele potrivite pentru a atrage multe grupuri de animale diverse, invitându-le să se așeze și să-și crească puii în liniște aparentă (în plus față de abundentele exemplare juvenile, cercetătorii au găsit și o mulțime de ouă conservate la locul respectiv).

Acest Lagerstätte poate fi un exemplu rar, străvechi de „pepinieră paleo”, au scris cercetătorii - sau un habitat stabilit doar pentru cuibărit și creșterea descendenților, cu creaturi mature înotând pentru a-și căuta hrana în altă parte după ce au atins un anumit nivel de dezvoltare.

Poate că zona era ferită de prădători sau oferea nutriție abundentă pentru puii în creștere, a scris echipa.

Sau, poate zona a fost ocupată de o comunitate de animale în toate etapele dezvoltării, înainte de a fi „invadată” de un alt grup care s-a mutat și a început să se reproducă în masă, a scris echipa în studiul lor.

Cele mai vechi forme de viață de pe Pământ sunt niște microorganisme fosilizate găsite în fisuri hidrotermale.

Cea mai timpurie perioadă când primele forme de viață au apărut pe Pământ este încă un subiect de cercetare intensă. Au putut apărea mai devreme decât s-a crezut până acum, adică cu mai mult de 3.77 miliarde de ani în urmă, posibil și mai vechi de atât, cu 4.28 miliarde de ani în urmă, nu cu mult timp după ce oceanele planetare s-au format, adică cu 4.41 miliarde de ani în urmă și nu cu mult timp după ce Pământul s-a format cu aproximativ 4.54 miliarde de ani în urmă.

Cele mai vechi dovezi directe ale existenței vieții pe Pământ sunt niște fosile ale unor microorganisme premineralizate într-o rocă din Australia, Pilbara Craton care datează de acum 3.465 miliarde de ani în urmă.