Popularul site de știință Live Science a citat zilele trecute un articol publicat de Gherla INFO, un site local din județul Cluj, scriind despre o descoperire „unică” și „neobișnuită” în „capitala istorică a Transilvaniei”.

Gherla InfoFoto: Captura de ecran

„Scheletele scoase la suprafață dintr-un cimitir din Transilvania datat ca având o vechime de 6.000 de ani au fost îngropate într-o manieră neobișnuită; decedaților li s-au plasat urne pe cranii și picioare, cel mai probabil ca ofrande pentru viața de apoi”, notează Live Science.

Acesta relatează că arheologii au descoperit recent practica funerară „unică” în timpul excavărilor ce au precedat un proiect de construcții din Cluj-Napoca, „capitala istorică a Transilvaniei” (n.r. descoperirea a fost făcută de fapt în comuna Iclod, aflată la 35 de kilometri distanță de reședința de județ).

„Deși arheologii nu știu exact ce conțineau urnele, este probabil ca ele să fi conținut mâncare sau băuturi care să poată fi consumate de decedați în timpul călătoriei lor spre lumea de apoi”, mai scrie Live Science.

Acesta mai notează că situl arheologic se întinde pe o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați și că numeroase morminte au fost descoperite aici, acestea făcând parte din două așezări distincte, unul din Neolitic (datat la 6.000 de ani vechime) și o așezare ulterioară a celților care a fost construită în urmă cu 2.200 de ani.

„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom ști mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a declarat arheologul clujean Paul Pupeză pentru Gherla INFO, site citat de Live Science.

„Munca de teren este destul de grea, se lucrază în praf, în caniculă ori pe ploaie, iar rezultatele nu sunt întotdeauna foarte spectaculoase. Dar suntem privilegiați să aruncăm această privire în trecut și să scoatem la iveală ceva deosebit!”, a mai precizat arheologul pentru Gherla INFO.

Live Science notează că așezarea neolitică a fost una destul de sofisticată și că arheologii au descoperit urme ale unor ziduri de lemn pe care locuitorii din Epoca de Piatră le-au folosit să își fortifice locuințele.

Însă celții care au ajuns ulterior în zonă au avut tehnici funerare diferite.

„Astăzi istoria celților este cunoscută în cultura populară în principal din Franța, Marea Britanie și Irlanda dar triburile lor au fost răspândite în întreaga Europă în trecut, aceștia ocupând zone îndepărtate precum cea pe care se află teritoriul Turciei moderne”, mai scrie Live Science.

Site-ul notează de asemenea că în Transilvania nu au fost descoperite schelete ale celților deoarece aceștia își incinerau morții și apoi le puneau cenușa în urne pe care le îngropau alături de ofrande.

Poți citi întregul articol pe site-ul Live Science.