Arheologii au descoperit unelte primitive în Arabia Saudită care demonstrează că oamenii preistorici se aflau în zonă în urmă cu 400.000 de ani, cea mai veche dovadă de până acum a faptului că zona era locuită, relatează IFL Science.

Dune de nisipFoto: Public Domain Pictures

Uneltele au fost create într-o perioadă în care în regiune au avut loc schimbări climatice, oferind indicii despre plecarea din Africa a oamenilor noștri.

Dr. Huw Groucutt, un arheolog de la Institutul Max Plank, este unul dintre cercetătorii care studiază situl din nordul Arabiei numit Khall Amayshan 4.

Deși acum locul este un deșert nelocuit, Groucutt și colegii săi au publicat un studiu în revista Nature care afirmă că un lac a existat aici de 6 ori în ultima jumătate de milion de ani.

Cercetătorii afirmă de asemenea că în zone care coincid cu marginile lacului au fost descoperite unelte datate ca fiind create în 5 din perioadele respective, arătând că oamenii locuiau în regiune aproape de fiecare dată când condițiile o permiteau.

Fiecare set de instrumente este diferit de cel care l-a precedat, marcând schimbările culturale care au avut loc între timp.

Nu este clar dacă oamenii care au creat aceste instrumente au fost Homo Sapiens sau o ramură dispărută a familiei umane deși ultimul set de instrumente par create de strămoșii noștri direcți.

Mai multe perioade de ocupare umană

Dovezile arheologice datate la o perioadă în care coasta de sud-vest a Peninsulei Arabe era relativ umedă sugerează că anumite zone ale acesteia au fost locuite de oameni și neanderthalieni în perioade diferite.

Cercetătorii cred de asemenea că unele din descoperirile de la Khall Amayshan coincid cu perioade ale migrațiilor care au permis oamenilor să se răspândească în afara Africii.

Uneltele au fost datate ca fiind create în urmă cu aproximativ 400.000, 300.000, 200.000 și 55.000 de ani în urmă, o prezență umană mai îndelungată în regiune având loc în urmă cu 130.000-75.000 de ani.

Studiul de echipa lui Groucutt este primul care asociază Arabia cu mai multe perioade de ocupare umană.

În situl Khall Amayshan 4 au fost descoperite de asemenea oase ale animalelor care au trăit în regiune în aceeași perioadă cu oamenii.

Unelte de piatră descoperite la Khall Amayshan (FOTO: Paleodeserts Project)

Ferestre migraționiste

Majoritatea acestora aparțin unor specii care trăiau în Africa în momentele respective, confirmând teoria conform căreia în scurtele perioade în care Arabia era locuibilă condițiile de aici erau aceleași cu cele din nordul Africii, permițându-le atât animalelor cât și oamenilor preistorice să se extindă dincolo de acest continent.

Însă unele specii descoperite la Khall Amayshan trăiau în anumite părți ale Asiei în aceste perioade, fiind prin urmare posibil ca unii din oamenii primitivi care au părăsit Africa în ferestre migraționiste anterioare să se întoarcă aici când condițiile au devenit prielnice.

Însă în cazul majorității uneltelor descoperite în zonă, acestea sunt mai similare cu cele din Africa din perioadele de timp relevante, și nu cu cele din zonele aflate la nord de sit.

„Arabia a fost îndelung văzută drept un loc gol fără trecut. Munca noastră arată că încă știm atât de puține lucruri despre evoluția umană în zone vaste ale lumii și scoate în evidență că încă există multe surprize de descoperit”, a afirmat Groucutt într-un comunicat.

„Arabia a fost o barieră uriașă pentru ieșirea și întoarcerea oamenilor din Africa”, a adăugat dr. Tom White de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și coautor al studiului.

Arheologii relatează că dunele de nisip au acoperit Khall Amayshan în perioadele de ariditate, protejând obiectele de intemperii și oferind indicii clare care permit datarea exactă a diferitelor perioade în care aceasta a fost locuită.

Citește și: