Oamenii de știință au descoperit un nou dinozaur gigantic cu dinți asemănători unui rechin, care a trăit în urmă cu 90 de milioane de ani și a fost un prădător de vârf al timpului său înainte de apariția Tiranosaurului rex, scrie Independent și CNN.

Un nou dinozaur descoperit in UzbekistanFoto: University of Tsukuba

Acesta aparține familiei de dinozauri cunoscuți sub numele de carcharodontosauri, mai cunoscuți pentru dinții lor de rechin, avea o lungime de cel puțin șapte metri și cântărea mai mult de o tonă (1.000 de kilograme)

Cercetătorii din Canada, Japonia și Uzbekistan au numit noul gen și specie Ulughbegsaurus (oo-LOOG-bek-SAW-rus) uzbekistanensis, după matematicianul și astronomul din secolul al XV-lea Ulugh Beg.

O falcă fosilă a fiarei, dezgropată în Uzbekistan, reprezintă prima înregistrare a unui dinozaur prădător apex din această eră din Asia Centrală.

Se crede că fosila maxilarului a fost descoperită în anii 1980 și și-a găsit drumul către Muzeul Geologic de Stat din Tașkent, Uzbekistan, dar semnificația sa nu a fost recunoscută până în 2019, a declarat Darla Zelenitsky, profesor asociat de paleobiologie a dinozaurilor la Universitatea din Calgary, în Canada.

„Cu mai bine de 90 de milioane de ani în urmă, prădătorii apexi ai ecosistemelor asiatice și nord-americane erau adesea specii mari de carcodontosauri cunoscuți sub numele de dinozauri cu dinți de rechin, care au fost ulterior înlocuiți cu specii mari de tiranozauri, asemănători cu T. rex, cândva în jur de 80 (milioane) cu 90 de milioane de ani în urmă ", a declarat Zelenitsky într-un comunicat.

Zelenitzky a spus că Ulughbegsaurus ar fi împărtășit ecosistemul cu o mică specie de tiranosaur numită Timurlengia.

"Toate dovezile sugerează că speciile de carcharodontosauri au fost supradimensionate și au limitat prin dominarea lor dimensiunile speciilor de tiranozauri din ecosistemele din Asia și probabil America de Nord înainte de dispariția lor cu aproximativ 90 de milioane de ani în urmă", a spus Zelenitsky.

Extincția carcarodontosaurilor a permis ca speciile de tiranozauri să preia rolul de prădător de vârf în Asia și America de Nord în urmă cu 80 milioane până la 90 de milioane de ani. Au persistat în exemplare foarte mari, precum T. rex, până când un asteroid masiv a lovit Pământul cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, condamnându-i pe cei mai mulți dinozauri la dispariție.

Cercetarea a fost publicată marți în revista Royal Society Open Science.