În ruinele unui palat din Epoca Fierului, la Ierusalim, a fost descoperită o toaletă de acum 27 de secole, dintr-o vreme în care toaletele erau un lux rezervat doar celor foarte bogați sau celebri. Latrina de acum aproape trei milenii avea suprafața de 1,5 X 2 metri și au fost descoperite și o serie de adâncituri unde se bănuiește că erau puse plante aromatice sau uleiuri, pentru ca mirosul să nu fie atât de puternic.

Vechea toaleta din ierusalimFoto: Israel Antiquities Authority via Haaretz

Numai cei foarte bogați și influenți aveau propriile toalete și foarte puține s-au păstrat de acum peste 25 de secole. Toaleta a fost descoperită în ruinele unui palat ce a fost excavat în zona promenadei Armon Hanatziv din Ierusalim. A fost descoperit și rezervorul subteran care, după ce se umplea, era apoi curățat periodic de sclavi. O ipoteză este și că rezervorul ar fi fost folosit pe post de ”coș de gunoi” pentru a arunca diverse.

În rezervor au fost găsite și oase de animale, dar și resturi de ceramică. Arheologii au găsit resturi ale unor coloane și capiteluri din piatră și se pare că în apropiere era o grădină cu pomi fructiferi și cu plante acvatice, o dovadă că cei care locuiau acolo erau bogați.

Toaleta a fost tăiată din stânca calcaroasă din zona Ierusalimului și făcea parte dintr-un ansamblu care, probabil, a aparținut unor conducători ai zonei, și nu ar fi imposibil să fi fost vorba de un palat regal.

Interesant este că în culegerea de compilații Mișna și în textul central al iudaismului rabinic, Talmudul, ambele apărute la multe secole după această descoperire, unul dintre criterii pentru a spune dacă un om este bogat era dacă deținea o toaletă. Rabbi Yossi spunea că un om era bogat și dacă ”avea toaleta alături de masă”, probabil cu înțelesul de a avea toaleta în casă.

Surse: Haaretz, phys.org