Arheologii au descoperit rămășițele a trei locuitori egipteni antici - un bărbat, o femeie și un copil – ale căror limbi au fost învelite cu foiță de aur, o comoară menită probabil să-i ajute să vorbească cu zeii în viața de apoi, potrivit Ministerului Egiptean pentru Turism și Antichități, citat de Live Science.

Craniu cu 'limba de aur'Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Mumiile au fost găsite în două morminte învecinate. Unul dintre morminte, care fusese jefuit de hoți de morminte, conținea rămășițele femeii și ale unui copil de 3 ani și avea un sarcofag de calcar cu un capac în formă de femeie, potrivit Ahram Online. Dar mormântul bărbatului, din dinastia a 26-a (664 î.Hr. până în 525 î.Hr.), cunoscută și sub numele de perioada Saite, a fost neatins.

„Acest lucru este foarte important, pentru că este rar să găsești un mormânt complet sigilat”, a declarat Esther Pons Mellado, co-director al misiunii arheologice Oxyrhynchus, pentru The National.

Mormântul bărbatului conținea o mumie îngropată într-un sarcofag de calcar cu un capac în formă de bărbat, precum și patru borcane canopice concepute pentru a ține organele decedatului, amulete inclusiv un scarabeu, margele verzi și aproximativ 400 de figurine funerare, cunoscute sub numele de ushabti, lucrate artizanal din faianță sau ceramică glazurată, a raportat The National.

Identitatea bărbatului, femeii și copilului sunt necunoscute, dar arheologii speră că săpăturile în curs vor dezvălui mai multe indicii.

Este pentru a doua oară în acest an când arheologii au găsit ”limbi de aur” în mormintele egiptene antice. În ianuarie, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat descoperirea unei mumii veche de 2.000 de ani, cu o limbă învelită în foiță de aur, la Taposiris Magna, un sit arheologic de pe coasta mediteraneană a Egiptului.

Cercetătorii de la Misiunea Arheologică Oxyrhynchus, condusă în comun de Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților și Universitatea din Barcelona, au făcut descoperirea la situl arheologic Oxyrhynchus, lângă orașul modern El Bahnasa, la aproximativ 160 de kilometri sud de Cairo.

Oxyrhynchus a fost capitala celui de-al 19-lea nome, sau provincie, din Egiptul de Sus, potrivit site-ului web al misiunii. Este cunoscut pentru papirusurile sale în greaca veche, latină și alte limbi scrise pe sute de mii de papirusuri care datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr.