​Pe fundul unui lac de acumulare din Marea Britanie a fost descoperită cea mai completă fosilă a unei reptile preistorice, un monstru marin de 10 metri lungime care a trăit acum 180 de milioane de ani. Ihtiozaurii (Ichthyosauria) sau „șopârlele-pește” au fost primele reptile complet adaptate la viața acvatică. Au trăit într-un interval situat între acum 250 de milioane și acum 90 de milioane de ani.

Ihtiozaurul din Anglia comparat cu inaltimea unui omFoto: Anglian Water

Descoperirea a fost făcută în februarie 2021 la Rutland Nature Reserve, nu departe de Leicester, când lacul a fost golit pentru reamenajări. Un angajat a văzut fosila unui animal foarte mare, a crezut inițial că este un fel de dinozaur, dar paleontologii chemați și-au dat seama că este un exemplar extrem de rar de ihtiozaur.

Joe Davis, cel care a descoperit fosila, spune că a văzut inițial pietre și șanțuri în noroi, ceva cu totul ciudat, dar apoi a observat o mandibulă și și-a dat seama că acolo se găsește ceva cu adevărat interesant.

Săpăturile făcute apoi de paleontologi au arătat că este monstrul marin preistoric cel mai bine conservat descoperit vreodată în Anglia și este cu atât mai interesant, cu cât a fost găsit la 50 km de locul unde se află în prezent marea.

Mai bine de două săptămâni a durat lucrul pentru extragerea fosilei: capul are peste doi metri lungime, au fost extrase și oase lungi și tot corpul are cam 10 metri lungime.

Ipoteza specialiștilor indică faptul că acest ihtiozaur face parte din specia numită Temnodontosaurus trigonodon din care au fost găsite oase izolate în Germania, din perioada Jurassic.

Ihtiozaurii aveau sânge cald și respirau la suprafață. Se estimează că cele mai mari specimene aveau 25 de metri lungime.

Surse: National Geographic, BBC